Kameny Dělíme na NEROSTY a HORNINY Mají jedno chemické složení. Se skládají z několika nerostů. SŮL KAMENNÁ (Na Cl)ŽULA ČESKÝ GRANÁTPÍSKOVEC KŘEMENVÁPENEC.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
Advertisements

VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Povrch dnešní krajiny povrch ČR je pestrý – střídají se roviny, pánve, kotliny a vysočiny nejvyšší pohoří se rozkládají při státní hranici.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vyvřelé horniny Mgr. Jitka Polášková ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace Projekt Peníze školám CZ. reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Radoslava Mašatová Název materiálu: VY_32_INOVACE_27_07_Polská republika Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Boženy Němcové Rožnov pod Radhoštěm Předmět: Vlastivěda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Kameny Dělíme na NEROSTY a HORNINY Mají jedno chemické složení. Se skládají z několika nerostů. SŮL KAMENNÁ (NaCl)ŽULA ČESKÝ GRANÁTPÍSKOVEC KŘEMENVÁPENEC.
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE proces, který začal ve 2. pol. 18. st. proces, který začal ve 2. pol. 18. st. využívání vědeckých poznatků ve výrobě využívání vědeckých.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3419 NázevNerostné bohatství ČR Téma hodinyPrůmysl ČR PředmětVlastivěda.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_69 Vzdělávací.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
PETROLOGIE Věda o horninách. Horniny Jsou anorganické nestejnorodé přírodniny, které jsou složené z nerostů. Př: žula = křemen + živec + slída.
ZÁKLADY GEOLOGIE Zlatý list 2017.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
HORNINY A NEROSTY.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_12 TÉMA: Vlastivěda4
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ELEKTRÁRNY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Označení materiálu:VY_32_INOVACE_10_Kocůrková
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Fyzika – Tepelná elektrárna
Energetické suroviny – ropa, zemní plyn
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Horniny přeměněné - metamorfované
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Přírodověda pro 4. a 5. ročník
ORGANOGENNÍ USAZENÉ HORNINY
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Přírodní zdroje na Zemi
CHARAKTERISTIKA HORNIN A NEROSTŮ
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
Období: leden až květen 2012
Člověk a jeho svět 4. ročník
Název materiálu: Nerostné suroviny
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ÚSTECKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-32 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Prezentace – výklad učiva
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
Téma hodiny: Makedonie Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Autor: Andrea Kolářová
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Usazené horniny = sedimenty
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
HORNINY Rastislav Švec.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ORGANOGENNÍ USAZENINY
ÚLOMKOVITÉ USAZENINY.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Kameny Dělíme na NEROSTY a HORNINY Mají jedno chemické složení. Se skládají z několika nerostů. SŮL KAMENNÁ (Na Cl)ŽULA ČESKÝ GRANÁTPÍSKOVEC KŘEMENVÁPENEC ŽIVEC UHLÍ SLÍDABŘIDLICE MAGNETOVEC KREVEL

HORNINY se skládají z několika nerostů. ŽULA Žulu tvoří křemen, živec a slída. Těží se v lomech. Používá se ve stavebnictví

Použití žuly Žula se používána zpevnění potoků, stavbu zdí, pomníky.

Žula se těží v lomech

HORNINY se skládají z několika nerostů. PÍSKOVEC Vznikl spojením zrnek písku a jílu pod tlakem vody nebo hornin ležících nad pískem. Otisky zkamenělin.

Pískovcový lom

Výrobky z pískovce

HORNINY se skládají z několika nerostů. BŘIDLICE Vznikla z pravěkého bláta. Používala se jako krytina střech, dříve se na ní psalo ve školách.

HORNINY se skládají z několika nerostů. VÁPENEC Vznikl z pravěkých ulit mořských živočichů. Kvalitní vápenec je mramor.

Vápencový lom

Vápno Používá se v zahradnictví, ve stavebnictví (vyrábí se z něho cement), v zemědělství se používá do krmných směsí jako krmný vápenec. Slouží jako dezinfekce, k malování….

HORNINY se skládají z několika nerostů. UHLÍ Těží se v povrchových (hnědé uhlí) i hlubinných dolech (černé uhlí). Uhlí hoří. Používá se na topení, v tepelných elektrárnách se vyrábí elektřina. Používá se v chemickém průmyslu.

Vznik uhlí Uhlí vzniklo z pravěkých rostlin, velikých přesliček a kapradin, které napadaly do bláta a vody. Za nepřítomnosti vzduchu zuhelnatěly.

Povrchový uhelný důl

Hlubinný důl

Z uhlí se vyrábí koks Koks vydává větší žár než uhlí.

Tepelná elektrárna V tepelné elektrárně se spaluje velké množství uhlí, vzniká elektřina. Do vzduchu se dostávají škodliviny.

Z uhlí se vyrábí umělé vlákno – nylon. Používá se v chemickém průmyslu na výrobu léků, mycích prostředků a podobně.

Zdroje SEPP, Siim. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ‚(žula) NOCE, Azul. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (žula) VIOLET, Gran. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN. Žula Rácov [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: -leteckhttp:// HUHULENIK. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (přehrada Souš) CHMEE2. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ( nábřeží) MILIČEVIČ, Miloš. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: skála) LAYNE. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (pískovcový břeh) MAGNUS MANSKE. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: deska s nápisem) POULSEN, Kristen. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (ryba v pískovci) ELEN, Stanislav. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: STRZELECKI, Jerzy. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (kašna) PRAEFCKE, Andreas. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (portál) HUHULENIK. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (pískovcový lom) SHALE. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VAN DER WA, A.j.(Ton). Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (břidlicová střecha) GROLL, Andreas. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (detail střechy prašné brány) VOJNÍKOV, Juan De. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (detail vápencového lomu) KMET, Jiří a kol. Mikulov město s vůní jihu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (vápencové skály) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia svobodná enciklopédia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (otisky ulit na vápenci) JOJO. Wikipedia svobodná enciklopédia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (krápníková jeskyně) MANGL, Ondřej. Wikipedia svobodná enciklopédia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (vápno) (výroba vápna) BLAZKOVA, Stara. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (cement) Snímek autorky – Obílená stěna MATTBUCK (CATEGORY). Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (uhlí na bagru) BUURGAARD, Jens Nielsen. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (žhavé uhlí) RYGEL, Michael C.. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (povrchový uhelný důl) LISS, Klaus- Dieter. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (koksovna) VOLNÉ DÍLO. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (vznik uhlí) ŠTEFEK, Petr. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (tepelná elektrárna) GARDEN, Tranquin. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (nylonky) AUTOR NEUVEDEN. Malý teoretik [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VOLNÉ DÍLO. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (hlubinný důl) NYZIO, Lukáš. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (těžní věž) Foto autorky ( kaplička, zpevnění potoka, žulový náhrobek a pomník, pískovcová a žulová zeď