Sklářský průmysl Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_10_Z8_Sklářství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Advertisements

Nový Bor- brána Lužických hor, město skla, zeleně a zahrad.
Česká republika 5. ročník
AUSTRÁLIE Hospodářství
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín GEOGRAFIE SÍDEL – MĚSTSKÉ OSÍDLENÍ.
Bývalé státy Sovětského svazu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
MIGRACE.
40.1 Liberecký kraj – poznáš jeho dominanty?
Liberecký kraj Městská radnice.
Test – Východní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Evropa: východní Evropa
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Středočeský.
Těžební průmysl Jan Plicka.
Karlovarský kraj.
Polsko Eliška Pokorná.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Společenské a hospodářské prostředí
Keramika po 2. světové válce
Nerostné suroviny ČR Vojtěch Hrazdíra 3.C.
Stupeň rozvoje států světa
Retailing v Rakousku od roku 2006 Kateřina Srnská 2012/2013.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zemědělství – živočišná výroba
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, spotřební,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s výrobou, různými typy a využitím.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Stříbro.
42.1 Plzeňský kraj– poznáš jeho dominanty?
Historické jádro je městskou památkovou zónou Dominantou města je barokní zámek, jsou zde dvě trojúhelníková náměstí, kostel a nemocnice z 18. století.
43.1 Jihočeský kraj – poznáš jeho dominanty?
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
48.1 Královéhradecký kraj – poznáš jeho dominanty?
Česká republika Vývoj hospodářství
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
39.1 Ústecký kraj – poznáš jeho dominanty?
Bývalé státy Sovětského svazu
Čína Jan Dušek.
Sekundární sektor Průmyslová výroba ČR.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 6- Německo AnotacePrezentace, která se zabývá charakteristikou Německa AutorMgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
Kraj Vyso č ina. Základní informace Počet obyvatel: Počet obyvatel: Krajské město: Jihlava ( obyv.)Krajské město: Jihlava (
Porcelán Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_09_Z8_Porcelán.
DO JABLONCE NAD NISOU ZA SKLEM A BIŽUTERIÍ. navštivte JABLONEC NAD NISOU město sklářských tradic a bohaté bižuterní současnosti bránu do Jizerských hor.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_05_CH7 TémaRozdělení vody podle použití RočníkSedmý.
Nizozemsko Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_04_Z8_Nizozemsko.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_20_CH9 TémaChemické zdroje elektrického napětí.
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
Léta prosperity a léta krize v ČSR Období prosperity.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_307_ČR nerostné suroviny Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
VY_12_INOVACE_Rů_II_07 Severní Čechy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Pobaltské státy Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_15_Z8_Pobaltské.
Hutnický průmysl Učivo 8. ročníku Název školy
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Švýcarsko Učivo 8. ročníku Název školy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název vzdělávacího materiálu Železo
SVĚTOVÁ NALEZIŠTĚ NEROSTNÝCH SUROVIN
JABLONEC n.N Jablonec nad Nisou.
MIGRACE.
RUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_2 Název projektu: OP VK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Iva Drgáčová NÁZEV: VY-32-INOVACE-15-Zlínský kraj-průmysl sklářský.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUDY A DRAHÉ KOVY Filip Svoboda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA: STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY- POBALTSKÉ REPUBLIKY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU Žáci se seznámí s dalšími.
Polsko Jakub Masár 8.A Vytvořeno: :18 Vytvořeno opět s láskou a odhodláním. =)
Malta Učivo 8. ročníku Název školy
Transkript prezentace:

Sklářský průmysl Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_10_Z8_Sklářství TémaSklářský průmysl Anotace: Materiál je připraven jako materiál pro sdílení ve školní síti pro samostudium nebo pro prezentaci na projektoru.

Sklářství

Historie vzniku na území ČR 13. století poloha – pohraniční hory nejstarší sklárny - Krušné hory, Lužické hory, Šumava a další oblasti s dostatečnými zásobami dřeva, vody a dalších surovin (křemen a vápenec) vyrábělo se především okenní a stolní sklo > hlavní odběratelé = města, kláštery a šlechtická sídla

Vývoj Významná role = české sklářské rody - ovlivnění technologického vývoje v celé střední Evropě tavení skla bylo tajemstvím – předávání z otce na nejstaršího syna sklo se v dnešní době dělá hladké, zatímco předtím bylo matné a kostrbaté Sklo se dnes tvaruje tradičním způsobem – vyfukováním a zmodernizovaly se tavící pece

Regiony – města, závody Mezi nejvýznamnější – Poděbrady, Nový Bydžov, Světlá nad Sázavou – Bohemia Sázava – Kavaliér, Karolinka skláren výrazně ubývá Crystalex – Nový Bor

Změny po roce 1990 menší část skláren vrácena původním vlastníkům a ostatní privatizovány společnost Skloexport zkrachovala, některé sklárny v průběhu krátké doby změnily majitele a některé byly nuceny zastavit výrobu na evropský trh konce 20. století také začala dopadat levná asijská konkurence, která je jednou z hlavních příčin recese skláren v České republice

Současnost Bohemia sklárny jsou jedny z mála originálních zachovalých skláren Obchodní úspěchy skláren dokládá export její produkce ve výši 70% do celého světa, zejména do Ruska, Ukrajiny, Kazachstánu, Litvy, Lotyšska, a dále do Japonska, Evropy, USA, Kanady a Austrálie

Citace Crystalex – Nový Bor: _1.jpg _1.jpg Mapa skláren: