Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_07_BIOS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

Hardware Skříně počítačů
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B3 Správa zařízení AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníProsinec 2012 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Hardwarové vybavení počítače
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A19 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Druhy počítačů Osobní počítače Pracovní stanice Superpočítače
HARDWARE.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Zpracoval: Vobinuška Jan Třída: PO1 Datum:
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Hardware.
Počítač a jeho složení.
Základní deska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Hardware.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Paměti poč í tače Vnitřní paměti Pevný disk Autorem materi á lu a v š ech jeho č á st í, nen í -li uvedeno jinak, je Lenka Čižm á rov á. Dostupn é z Metodick.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zdroj napájení Číslo DUM: III/2/VT/2/1/09 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT11 Vytvořeno:1.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_TISKARNY.
Počítačová bezpečnost Cvičení 1: Zabezpečení startu PC © Milan Keršláger
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_11_MICROSOFT.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_05_HISTORIE_VYPOCETNI_TECHNIKY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_11_PRIDAVNE_KARTY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_14_SKENERY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_10_CHLAZENI.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_06_GRAFICKA_KARTA.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_08_ZAZNAMOVE_MEDIUM_DISKETA.
UVNITŘ POČÍTAČE VY_32_INOVACE_04 Sada 6 ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622­/21/7.1.4/2010.
PC základní jednotka.
Architektura operačních systémů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SW počítače - operační systém
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vnitřek skříně počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Informační a komunikační technologie
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Spuštění OS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_07_BIOS Autor Mgr. Miroslav Kotlas Tematický okruh Informatika 1. ročník Ročník 1. ročník Datum tvorby Anotace Podrobné vysvětlení BIOSU, jeho umístění, funkce, vrstvy BIOSU a nastavení základních údajů v Setupu. Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání, samostudium Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

 Co je to BIOS?  Kde se nachází?  Funkce BIOSU  Po zapnutí PC BIOS  Vrtsvy BIOSU  ROM  CMOS  Ovladače zařízení  Setup BIOSU  Jak se dostat do Setupu?  Základní funkce a nastavení  Standard cmos features  Advanced bios futures  Zdroje

 BIOS je zkratka Basic Input Ouput System (základní vstupně výstupní systém)  Jedná se o základní souhrn instrukcí a funkcí nutných pro spuštění počítače.  Jelikož jde v podstatě o program, lze ho aktualizovat

 BIOS je na každé základní desce  Je neustále napájen baterií umístěnou na základní desce  A vypadá asi takto:

 BIOS propojuje hardware se softwarem  BIOS sděluje informace o hardwaru, který je v počítači a operačnímu systému říká, jak nejlépe a bez potíží s ním pracovat  BIOS zavádí (spouští) operační systém (bootování)

 Nastaví konfiguraci počítače  Provede autonomní test počítače (Power On Self Test - POST)  Inicializuje komponenty  Spustí operační systém

 ROM  CMOS  Ovladače zařízení

 Nelze přepisovat, slouží pouze pro čtení.  Potřeba pro základní používání komponent ihned po startu PC  Systém tak dokáže detekovat disketovou mechaniku, typ pamětí a druh procesoru.

 Zde se ukládají nastavení, která provádíme v menu BIOSu  Tento čip je využíván ke čtení a k neomezenému počtu zápisů pro nastavení hardware počítače

 Ty se zavádějí až v průběhu spouštění operačního systému  Dávají hardwaru instrukce, jak mají pracovat s operačním systémem  Software, který umožňuje OS pracovat s hardwarem

 Slouží pro nastavování, změnu a ukládaní údajů systému BIOS  Ukládá se do paměti CMOS RAM  Každá deska má trošku odlišný typ setupu

 Většinou klávesou DEL nebo jinou klávesou (při akci POST se objeví například „for setup press DEL“)  Někdy se do setupu dostaneme pomocí klávesy F1

 Obrazovka setupu:

 Do biosu se doporučuje sahat pouze zkušeným uživatelům!!!  Doporučuji popřípadě přenastavit následující

 Zde lze nastavit čas, datum a nastavit hlavní součásti na desce (HDD, FDD, CD)  Nedoporučuje se ale měnit nastavení (snad kromě datumu a času), nejlépe uděláte, pokud vše necháte nastavené na AUTO

 Zde se mění parametry bootování  Hodí se také při instalaci nového operačního systému (kde má hledat BIOS operační systém – jestli na HDD nebo např. na instalačním CD)

 KEPHIR. BIOS [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: up_utility.png up_utility.png  TREMASTER. BIOS [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: jpg jpg