Demografická data z Registru dialyzovaných pacientů – zaměřeno na seniory Ivan Rychlík, Ivan Zahrádka, Lidmila Francová I.interní klinika FNKV a 3. LF.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Interní oddělení Strahov
Advertisements

Základní ukazatele zdravotního stavu Zdravotní stav obyvatel v ČR a v kraji Vysočina MUDr. Stanislav Wasserbauer.
Nefroprotekce u hypertonika - diabetického a nediabetického onemocnění ledvin Autor Vladimír Tesař Klinika nefrologie 1. LF UK a VFN Univerzita Karlova.
Chronické selhání ledvin (klinické aspekty) Jan Janda Pediatrická klinika FN Motol a UK 2. LF Praha Seminář Zdravotně-sociální fakulty JU Č.B.
Transplantace a senioři Světový den ledvin Ondřej Viklický Klinika nefrologie IKEM.
Co se za 35 let změnilo? Ludmila Nermutová
Charcot-Marie-Tooth s vazbou na X.chromozom elektrofyziologické nálezy
PŘÍNOS JÓGY V PREVENCI A LÉČBĚ KARDIOVASKULÁRNÍCH NEMOCÍ
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Šaňák D, Vlachová I, Hubáček P
P é če o dialyzovan é pacienty Bedn á řov á Vladim í ra.
Diabetes mellitus u seniorů
geografie/věková pyramida ČR
Prognostický význam gated SPECT myokardu a koronárního kalciového skóre u pacientů s diabetem resp. ledvinným selháním      Kamínek M, Metelková I, Budíková.
1 Studie PROMID Placebo-controlled, double blind, prospective, Randomised study on the effect of Octreotide LAR in the control of tumor growth in patients.
Péče o nemocné s diabetem v ČR
TcpO 2 v hyperbarii jako prediktor ischémie u nehojících se diabetických defektů D. Čechurová 1, Z. Rušavý 1, M. Emmerová 1, J. Růžička 2 I.interní klinika.
CHRONICKÁ BOLEST A VYUŽÍVÁNÍ LÉKAŘSKÉ PÉČE Málek, J., Príkazský, V., Skála, B., Kurzová, A., Dáňová, J.
Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava
ANALÝZA FAKTORŮ OVLIVŇUJÍCÍCH DÉLKU DOBY NEZAMĚSTNANOSTI VYUŽITÍM METOD ANALÝZY PŘEŽITÍ Jan Popelka Doktorand oboru Statistika Den doktorandů FIS
Jan Popelka Doktorand oboru Statistika
Aneuryzma abdominální aorty – zkušenosti Chirurgické kliniky FN
P. Kasal, P. Vavřík, A. Havlínová, R. Fialka, F. Shima ČESKÉ ZDRAVOTNICKÉ REGISTRY současný stav a perspektivy.
Detrakce dávek biologik – přehled poznatků a první zkušenosti
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava
Obr. č. III.1: Manifestace trombózy typu DVT/EP Manifestace DVT/EP Do 12 měsíců sledování dochází k DVT/EP u 2,58% pacientů. měsíce Kumulativní podíl pacientů.
Hybridní výkony pro ICHDK
Věková struktura Věkové složky (přirozená reprodukce) –dětská (obyvatelstvo 0-14 let) –reprodukční (obyvatelstvo
Klasifikace nemocí – ICD, ICF
Karcinom Pankreatu.
SAFE Membership 2011/2012 The Stroke Association UK Different Strokes UK Aivoliitto Finland Fundacja Udaru Mózgu Poland Philanthropy International fund.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
SPECIFIKA LÉČBY HCV INFEKCE V ČR Soňa Fraňková, Jan Šperl Klinika hepatogastroenterologie, IKEM, Praha XLII. Májové hepatologické dny, Karlovy Vary, 28.
Šárka Šustová, ČSÚ Kulatý stůl Praha, Příjmy a životní podmínky domácností s dětmi a bez dětí.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Ambasadoři přírodovědných a technických oborů Studentovy cesty Martin Hasal.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
Orgánové Transplantace Zahraniční Zkušenosti MUDr. Jiří Froněk, PhD. FRCS IKEM.
Diabetická nefropatie a aterosklerotické postižení ledvin Ivan Rychlík II.interní klinika 3. lékařská fakulta UK a FNKV Praha kongres o ateroskleróze,
M ALIGNÍ MELANOM NOSU A VDN M.Svoboda, J.Fiedler ORL oddělení, NCH oddělení Nemocnice České Budějovice a.s.
Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN Roboticky asistovaná abdominální chirurgie Langer D, Ryska M 10 let roboticky asistované chirurgie v ČR, PSP ČR
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Analýza robotické operativy v ČR – dostupnost dat -
Náklady a přínosy léčby diabetu Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Lokalizace tumoru- prognostický marker u mCRC
DM 2t – epidemie 21.století.
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
Počty pacientů v lékových registrech ČOS
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: Krizové centrum, komunitní psychiatrická sestra, dětský stacionář, další dětská zařízení, stacionář pro.
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: diabetologie a endokrinologie za období 2007–2016 NZIS REPORT č. K/1 (08/2017)
Vliv časné defibrilace na přežití náhlé zástavy oběhu
Farmakoekonomické analýzy RS v České republice odkud a kam jdeme?
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Radiofarmaka v diagnostice a léčbě neuroendokrinních nádorů
Dopady kouření v ČR: epidemiologický pohled
Dohodovací řízení o hodnotě bodu 2019
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Medical and Productivity Costs of Rheumatoid Arthritis in The Czech Republic: Cost-of- Illness Study Based on Disease Severity  Jiří Klimeš, PharmD, Milan.
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Demografie vs. zdravotnictví
Registr domácí parenterální výživy
Transkript prezentace:

Demografická data z Registru dialyzovaných pacientů – zaměřeno na seniory Ivan Rychlík, Ivan Zahrádka, Lidmila Francová I.interní klinika FNKV a 3. LF UK Praha 9.partnerský den ČNS, Slavkov,

Data z ERA-EDTA Registru

National and regional renal registries that contributed data to the 2014 ERA-EDTA Registry Annual Report Renal registries contributing with individual patient data Renal registries contributing with aggregated data

Incident patients accepted for RRT in 2014, at day 1 by country

Incident patients accepted for RRT in 2014, at day 1 by age category

Incident patients accepted for RRT in 2014, at day 1 by primary renal disease and age category

Prevalent patients on RRT in 2014 by country

Prevalent patients on RRT in 2014 by age category

Prevalent patients on RRT in 2014 by primary renal disease and age category

Prevalent patients on RRT in 2014 by modality and age category

Demografická data pacientů v PDL v ČR– zdroje - Data ÚZIS – kumulativní počty pac. podrobujících se dialýze - Data zdravotních pojišťoven – oficiálně nedostupná - Ročenka dialyzační léčby v ČR - kumulativní data - Registr dialyzovaných pac.- individualizovaná data

RDP – přispívající DS -přispívající střediska 4x/r -3x, 2x, 1x /rok - nepřispívající střediska 18 Celkový počet HDS v ČR: 102 z toho s RDP komunikuje 58 HDS (57%) Celkový počet HD a PD pacientů v ČR (ke ): 6310 z toho v RDP evidováno 4000 (65%)

RDP – nepřispívající DS - nepřispívající střediska 19 Celkový počet HDS v ČR: 102 z toho s RDP komunikuje 58 HDS (57%) Celkový počet HD a PD pacientů v ČR (ke ): 6310 z toho v RDP evidováno 4000 (65%)

Prevalence seniorů v PDL

Prevalence seniorů do HD: srovnání let: 2005(n=323), 2010(n=1080), 2015(n=1835) Pozn: * % ze všech pac. v daném roce, ** % ze seniorů v daném roce * ** %

Prevalence seniorů do PD: srovnání let: 2005(n=12), 2010(n=38), 2015(n=62) Pozn: * % ze všech pac. v daném roce, ** % ze seniorů v daném roce * ** %

Prevalence seniorů do PDL dle pohlaví: srovnání let: 2005(n=334), 2010(n=1118), 2015(n=1897) Pozn: * % ze všech pac. v daném roce, ** % ze seniorů v daném roce ** ** %

Incidence seniorů v PDL

Incidence seniorů do HD: srovnání let: 2005(n=94), 2010(n=266), 2015(n=361) Pozn: * % ze všech pac. v daném roce, ** % ze seniorů v daném roce * ** %

Incidence seniorů do PD: srovnání let: 2005(n=5), 2010(n=13), 2015(n=9) Pozn: * % ze všech pac. v daném roce, ** % ze seniorů v daném roce * ** %

Incidentní pac.(2015) – dle PRD + věku (HD+PD, n=341) %

Incidentní senioři (2015) – dle kraje (% z ČR, HD+PD, n=370) %

Přežívání seniorů v PDL

Celkové průměrné přežití 4,914 ± 0,042 roku Celkový medián přežití 4,666 ± 0,079 roku 75% pac. přežilo 1,970 roku 50% pac. přežilo 4,666 roku 25% pac. přežilo 7,923 roku Přežívání pac.- individuální data z RDP pac. celkem reportováno pac. (59%) muži pac. (48%) >70 let věku

5-ti leté přežití incidentní RDP pacientů z r.2010 (n=832) srovnání seniorů (n=279) vs. pacienti r. věku (n=553) Pozn: * % ze všech pac. v r. 2010, ** % z dané skupiny pac. v r % * **

36 RDP – demografická data seniorů : závěry

Závěry senioři představují důležitou minoritu/majoritu pac. v PDL u „mladších“ dominuje diabetická nefropatie jako PRD u „starších“ je významný podíl TIN jako PRD dominuje kardiovaskulární postižení významně vyšší mortalita nižší life-expectancy Tx je jen okrajovou záležitostí je pravděpodobně rozdílná incidence/prevalence v krajích řada dalších parametrů dostupných v RDP (lab., th)

Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost 38 Ivan se dnes zase má, hovoří o RDP