Zemědělství = zaostává nad průmyslem, převažují střední a drobní vlastníci, je silně dotované Živočišná výroba  je rozsáhlejší, převládá chov ……..,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nizozemsko.
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
FRANCIE - HOSPODÁŘSTVÍ
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Iva Lulayová.
Východní Evropa.
Koninkrijk België Royaume de Belgique Königreich Belgien
Francie Francie.
FRANCIE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
BULHARSKO.
SRBSKO.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
USA – hospodářský obr.
HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY 2 PRŮMYSL.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Velká Británie oficiální název: " Spojené království Velké Británie a Severního Irska" 4 historické země: Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko (IRA)‏
Nizozemí Eliška Pokorná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Zpracovatelský průmysl
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
FRANCIE Jan Dušek.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Jihozápadní Asie Ekonomická charakteristika zemí
PORTUGALSKO.
Francie Petra Kovaříková 8.A
FRANCIE.
Průmysl Složka socioekonomické sféry – zabývá se produkcí výrobků
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
MAĎARSKO.
FRANCOUZSKÁ REPUBLIKA République française Kateřina Hájková
SLOVINSKO.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_130 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Francie Miroslav Chmelka.
Bulharsko България / Bălgarija
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
FRANCIE ZEMĚ GALSKÉHO KOHOUTA Další informace ZDE.
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
Jihoamerické státy Peru Chile Bolívie.
Zahrnuje: zemědělství průmysl doprava.  Chov ovcí a produkce vlny je zde největší na světě  Chov skotu – v savanách  Pěstování pšenice, brambory, cukrová.
ŠPANĚLSKO. něco o Španělsku ● Rozloha: km² ● Hlavní město: Madrid ● Počet obyvatel: mil ● Úřední jazyk: španělština, katalánština ●
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 PrůmyslPrůmysl Mgr. Jan Kašpar.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
FRANCIE Země galského kohouta Autor prezentace: Mgr. Iva Roubalíková.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
EVROPSKÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Antonín Košíček Sára Šobková
Autor prezentace: Mgr. Iva Roubalíková
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_158_Rumunsko, Moldavsko, Bulharsko
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Austrálie a Oceánie – průmysl, nerostné suroviny
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Které suroviny jsou obnovitelné a neobnovitelné:
Martin Veselý Belgie. Poloha Belgie leží mezi Francií, Německem a Lucemburskem. Hlavní město je Brussel. Belgie má celkem obyvatel, z toho.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Spojené státy americké
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA: STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY- POBALTSKÉ REPUBLIKY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU Žáci se seznámí s dalšími.
Transkript prezentace:

Zemědělství = zaostává nad průmyslem, převažují střední a drobní vlastníci, je silně dotované Živočišná výroba  je rozsáhlejší, převládá chov …….., významný je i chov prasat, dříve rozšířený chov ovcí dnes již méně úrodné oblasti (střední a J Francie), rybolov se soustřeďuje na pobřeží Atlantského oceánu, tradiční je chov ústřic. Rostlinná výroba Severu dominuje pěstování pšenice (světová obilnice), dále i ječmen, kukuřice, cukrová řepa, brambory dále slunečnice, olivy, chmel, tabák, rýže (delta řeky Rh ō ny), ovoce a zelenina (Normandie, Bretaň = pěstování jablek – výroba moštů a jablečné pálenky (………….), broskve, meruňky (delta Rh ō ny), vinná réva (……………………………………………) Co je to šampaňské? - a kde jsou hlavní oblasti produkce Co je to koňak? ………………………….

Průmysl za II. světové války byl značně poškozen (jeho obnova byla zpočátku financována ), je členem seskupení G8, prodělala úpadek některých výrobních odvětví a velkou modernizaci  ropná krize v 70. a 80. letech posílily orientaci země ……………. energetiku, na alpských přítocích hydroelektrárny nerostné zdroje jsou omezené, minimálně uhlí (Lotrinsko), omezená těžba ropy na jihu (dovoz ropy a zemního plynu), z dalších surovin železná ruda, bauxit, draselné soli, uran - velké zásoby strojírenský průmysl  dominuje mu dopravní strojírenství (osobní automobily značek ……….……………………….), letadla – civilní a vojenská, lodě, vlaky (……………), výroba elektrotechnická, další zařízení, telekomunikace, zbraně chemický průmysl  soustředěn do přístavů – Le Havre, Fos u Marseille, Dunkerque  výroba umělých vláken, výroba pneumatik (……………), výroba hnojiv, farmacie, kosmetiky ( ), parfumérie textilní průmysl  prošel útlumem, dnes mu dominuje luxusní konfekce (např. ………………..) potravinářský průmysl  výroba sýrů – např , , Produkce koňaku, vína, mléčných výrobků

Export - Import Do Francie se nejvíce dováží stroje a zařízení, dopravní prostředky, chemikálie a ropa. Největšími dovozními partnery jsou …………. (19,5 %), …………. (11,3 %) a ………….. (7,6%). Francie vyváží především stroje a zařízení, letadla, plasty, chemikálie, léky, železo a nápoje a typické potraviny. Exporty většinou směřují do Německa(16,7 %), Belgie a Itálie (obě země 7,5 %).

Francie prý prodlouží životnost svých jaderných elektráren Zveřejněno v rubrikách Aktuálně,Životní prostředí, OZE a přeměny energetiky. Diskuze o prodlužování životnosti francouzských jaderných elektráren je nejbouřlivější v případě Fessenheimu. Se svým spuštěním v roce 1977 je nejstarší francouzskou jadernou elektrárnou v provozu a prezident Francois Hollande ji chce v blízké době uzavřít, i když regulační úřad schválil prodloužení licence. (Zdroj: World-nuclear-news.org) Francouzská vláda se rozhodla prodloužit životnost jaderných elektráren v zemi o deset let, tedy ze 40 na 50 let, uvedl o víkendu francouzský list Journal du Dimanche. Provoz většiny z 58 jaderných reaktorů ve Francii začal v letech 1978 až Vláda své rozhodnutí ohledně 19 francouzských jaderných elektráren podle listu asi oznámí v nejbližších dnech, rozhodně do konce roku. „Rozhodnutí je a vláda jen hledá dobré politické načasování,“ citoval Journal du Dimanche nejmenovaný zdroj blízký vládě. Představitelé strany Zelených, která je spojencem vládních socialistů, vzkázali, že jsou proti prodlužování životnosti jaderných elektráren. Připomínají, že vláda se zavázala snížit do roku 2025 podíl jádra na produkci elektřiny ve Francii ze současných 75 procent na 50 procent.

Autor děl Lakomec, Zdravý nemocný. 2.Náčelník Chlodvík, kdo po pádu Západořímské říše ovládl toto území, a dal tak základ …………… říši.. 3.Napoleon byl poražen v bitvě u ……….. 4.Významným procesem ze 16. stol. byla reformace a následná protireformace. Ve Francii se v 16. století šířil zejména kalvinismus, jehož přívrženci zde byli nazýváni ………………. 5.Za vlády kterého významného panovníka dosáhla franská říše největšího územního rozmachu? 6.Světoznámá a oblíbená francouzská šansoniérka. 7.V roce 1958 byla nastolena současná ……. republika v čele s generálem Charlesem de Gaullem. 8.Současná Francie byla dříve obývána keltským kmenem ……….

1.MOLIERE 2.FRANSKÉ 3.WATERLOO 4.HUGENOTI 5.KAREL VELIKÝ 6.EDITH PIAF 7.PÁTÁ 8.GALŮ