ATTACHMENT, aneb jak vzniká citová vazba mezi rodičem a dítětem a jaký má význam? RODIČOVSKÉ CENTRUM RADOVÁNEK z.s. Ria Černá, Amalthea z.s. 29. září 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Raný vztah a vývoj Mgr.Anežka Volková.
Kojenec - socializace Škola:
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
PRENATÁLNÍ STADIUM NOVOROZENEC KOJENEC BATOLE
Jak na to, aniž bychom se zničili
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Čím se lišíme od zvířat a v čem jsme stejný
PSYCHICKÉ STAVY.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Identita dětí v náhradní rodinné péči
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
Kurz: Asistentka v předškolní péči … reflexe aneb jak bylo a co bude Zdravotnické zařízení MČ Praha 4, Kotorská 1590/40, Praha 4, IČO:
Vědomí – sebeuvědomování, zrcadlové neurony, teorie mysli
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Individuální výchovný plán
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE NOVOROZENECKÉ OBDOBÍ
Těhotenství, dětství a dospívání
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
Antiarytmický a antifibrilační účinek flumazenilu.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Sdělování nepříznivých informací.
Komunikace mezi generacemi
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zdravá škola.
Vtištění (Imprinting)
DĚTI ULICE V NAIROBI Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu zahraniční rozvojové spolupráce.
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PROČ DĚTI ZLOBÍ A NEUČÍ SE?
Tělesné sebepojetí.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Fyzický vývoj – vývoj mozku
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Význam vztahu v raném věku dítěte , Pardubice MUDr.Peter Pöthe Institut Psychoterapie Dětí a Rodičů (IPDAR)
NEVZDĚLANOST V OTÁZKÁCH VZDĚLÁVÁNÍ JE VELKÁ Jana Nováčková, Jana Nováčková, spoluautorka konceptu Respektovat a být respektován Respektovat a být respektován.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Teorie a přístupy v SP 5.
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
Kojenecké období TEREZA BENEŠOVÁ C3B Obecné informace  0. až 12. měsíc  velmi rychlý rozvoj a výrazné změny  rozhodující pro další vývoj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Novorozenecké, kojenecké a batolecí období Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_18_Novorozenecké,
HPV onemocnění POHLEDEM GYNEKOLOGA MUDr. Vladimír Mulač.
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
Zvířecí motivace ke hře Dagmar Stromšíková, 1. ročník, 2016.
Vývoj osobnosti I. Od prenatálního období po batole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné.
Číslo v digitálním archivu školy
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Vývoj člověka Ontogeneze.
MOTIVACE Zora Syslová.
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Temperament, charakter, motivace
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Rodičovství biologické a pěstounské
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Transkript prezentace:

ATTACHMENT, aneb jak vzniká citová vazba mezi rodičem a dítětem a jaký má význam? RODIČOVSKÉ CENTRUM RADOVÁNEK z.s. Ria Černá, Amalthea z.s. 29. září 2016

Attachment = vztahová vazba, citová vazba, citové přilnutí, pouto, připoutání se Funkcí vazby u dítěte je zajistit si přežití. Zážitky z raných vztahů dítěte celoživotně nastavují způsob navazování a udržování vztahů v budoucnosti. Ukázka z filmu Proč se psi smějí a opice pláčou (16:51 – 20:00)

Jak teorie attachmentu vznikala? John Bowlby ( ) – teorie formulována v roce 1969 Mary Ainsworth ( ) - inspirace v etologii K. Lorenz (imprinting) H. Harlow („opičky“) pozorování goril (1. rok jsou v trvalém očním kontaktu s mládětem, 2. rok ho trvale nosí na zádech, 3. rok ho mají na vzdálenost 3 kroků…) - inspirace v pozorování deprivovaných dětí v ústavní péči - později doplněno o poznatky neurofyziologů (B. Perry), dětských psychologů (Matějček, Langmeier, Main, Hašto,…)

Jak se tedy attachment vytváří? 1. prvotní fáze před rozvinutím attachmentu – do 12 týdnů, bez rozlišování vztahové figury, reflexivní systém zaručuje pozornost vztahové figury, která je poblíž (pláč, sání, vyměšování…) 2. fáze zrodu attachmentu – do 6. měsíce, dítě rozlišuje osoby, více úsměvů a reakcí na známou tvář (ta i rychleji uspokojí potřeby dítěte) 3. fáze vyhraněného attachmentu – od 6. měsíce do cca 2 let, díky rozvoji motoriky samo aktivně vyhledává vztahovou figuru (separace je pro dítě nejvíce obtížná a destruktivní – protest, zoufalství, odpoutání nebo popření) 4. fáze záměrného vztahu a partnerství – mezi 2. a 3. rokem, dítě exploruje, snižuje se závislost na matce, cesta k autonomii dítěte (je vytvořena mentální reprezentace matky - dítě je zralé k separaci)

Potřeba Nepohoda Naplnění potřeb Stabilita Vznik jisté citové vazby Jak to běží, když je vše v pořádku…

Když se daří tvořit jistou vazbu... Potřeby dítěte jsou naplňovány (Dospělý a dítě jsou „naladěni“) = vzniká důvěra = dítě se může na dospělého spolehnout = dítě se může uvolnit a učit se = pevná vazba, vysoká sebeúcta = dítě se může začít náležitě osamostatňovat

Potřeba nebo už problémové chování dítěte Reakce rodiče: zloba, odmítání, zanedbání, týrání U dítěte tím stabilizuje: stres, stud, hnus ze sebe, mstivost a pocit, že nic jiného neexistuje Jak vzniká průšvih… Význam pro mozek: Jsem zlý a nemám být. Vznik nejisté citové vazby

Mozek dítěte není zmenšeninou mozku dospělého člověka – jeho jednotlivé části se v čase v závislosti na genech a poskytované péči od rodičů vyvíjí…

AMYGDALA vyhodnocuje, co je pro mě bezpečné/nebezpečné reaguje na výraz obličeje, tón hlasu, zvuk, dotek zklidňuje jí oxytocin (přítomnost vazbové osoby) → všechno, co vidím, slyším, čeho se dotýkám … prochází mojí amygdalou + pocity z těla, ze srdce, z plic, ze žaludku – přicházejí do amygdaly Ukázka: Still Face Experiment Ukázka: Procházka

HIPPOCAMPUS Vyvíjí se až po prvním roce života na základě vztahu Zaznamenává místo a čas zážitku Důležitý pro různé druhy učení Je důležité, aby se H a A naučily spolupracovat

CINGULÁRNÍ KŮRA objevuje se ve vývoji u přechodu od plazů k savcům, (savci se starají o svá mláďata, někteří plazi svoje mláďata požírají) ↓ zásadně důležitá část mozku, abychom mohli být rodiči ↓ systém volání a odezvy Ukázka: čekárna

PREFRONTÁLNÍ KORTEX Vývoj až do 22 let Kontrola emocí a činů, abych o věcech přemýšlel a hned nereagoval a nedělal blbosti... Dobrá péče pomáhá propojení s ostatními částmi mozku, pokud nedochází k dobré péči, nedojde k dobrému vývoji prefrontální kůry → nejsem schopen reagovat jinak než amygdalou Musím se naučit slyšet svůj systém ohrožení (sebeobranný systém), ale musím se také naučit žít tak, abych netrávil čas v sebeobraně!

Stres a mozek dítěte Kortizol – „hormon stresu“ zvyšuje celkovou pohotovost organismu při zátěžových situacích – určitá hladina je důležitá pro zdraví těla i mozku pokud je dítě vystaveno stresu, hladina kortizolu u něho stoupá, když dojde k uvolnění, hladina kortizolu opět klesne pokud ale jeho hladina stoupne a zůstane zvýšená po dlouhou dobu, může dojít k poškození nervového centra - vážné důsledky především v období jeho intenzivního vývoje, jakým jsou první tři roky života hladina kortizolu stoupá pokaždé, když novorozenec či batole cítí strach, ohrožení nebo úzkost. To nutí novorozence a batolata, aby začali uplatňovat vazbové chování. Tím přilákají pozornost pečující osoby, a to jim pomůže cítit se v bezpečí. Když pečující osoba zareaguje a dítě ukonejší, hladina kortizolu klesne.

Vnitřní „pracovní model“ z pohledu dítěte Je moje maminka/tatínek/osoba, která o mě pečuje, někým, kdo bude obecně reagovat pozitivně, když budu potřebovat pomoc a ochranu? („Co očekávám od svých blízkých?“) Jsem někým, komu se s velkou pravděpodobností dostane od maminky/tatínka/ pečující osoby pozitivní reakce? („Co pro sebe očekávám?“) Co očekávám od vztahů?

Děkuji za pozornost… Diskuze, otázky