Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1. DO KTERÉHO ŘÁDU SAVCŮ PATŘÍ ZÁSTUPCI NA OBRÁZCÍCH?
Advertisements

Lesní obratlovci – savci
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
Šelmy (Carnivora).
SAVCI - shrnutí Mgr. Helena Tlapáková.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_495_Př8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_15
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Tropický deštný les SAVCI.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
VY_52_INOVACE_PŘ.7. 04_Kočkovité šelmy Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Vypracovala Martina Šanderová
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
VY_52_INOVACE_PŘ.8.07_Šelmy, test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis 8.ročník.
Čeleď: Šelmy lasicovité
Trénink v určování savců ČR
Řád šelmy - čeleď lasicovití
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Zajícovci (Lagomorpha)
Savci – KVÍZ 2 Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Savci – řád hlodavci (zástupci 3) Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
řád Sudokopytníci 2 nebo 4 prsty s kopýtky býložravci, všežravci
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Řád šelmy - čeleď medvědovití
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
Pří_176_Rozmanitost přírody_Liška obecná Autor: Mgr. Eliška Galíková
Savci – řád hlodavci (úvod) Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: září 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
LESNÍ SAVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
Anotace Výukový program pro žáky 7. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Savci – zajícovci, hlodavci. Možnost využití: interaktivní tabule.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_52_INOVACE_34_Přírodopis 8. ročník TÉMA: Vejcorodí, vačnatí ČÍSLO.
HLODAVCI. HLODAVCI Nejpočetnější řád Nejpočetnější řád Charakteristický znak: 1 pár hlodavých zubů v každé čelisti. Tyto zuby stále rostou. Charakteristický.
ŠELMY. CHARAKTERISTIKA Rozšířeny na všech kontinentech. Pružné, svalnaté tělo. Silné špičáky. Většinou masožraví (vrchol potravních řetězců). Výborný.
ZAJÍCIZAJÍCIZAJÍCIZAJÍCI. Něco o nich Tvoří samostatnou skupinu savců Stavbou těla a způsobem života se podobají hlodavcům Zajíci, stejně jako hlodavci,
Šelmy ZŠ Hejnice M. Hradil.
SAVCI ŠELMY KOČKOVITÉ.
ŠELMY LASICOVITÉ drobné (lasice kolčava), středně velké šelmy (jezevec, vydra)‏ nemají zatažitelné drápy proto kuny našlapují jen na prsty, aby jejich.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Třída: Savci řád: HLODAVCI
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Anotace: LASICOVITÍ (práce s interaktivní tabulí, pracovní list)
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_PŘÍRODOPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
19 savci v lese VY_32_INOVACE_19
Řád: Hlodavci.
ŠELMY PLACENTÁLOVÉ.
Autor: Mgr. Pavla Kofroňová Název: Šelmy VY_32_INOVACE_Př.5
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: VY_32_INOVACE_03-08_Savci - hlodavci, zajíci, šelmy Autor:Mgr. Věra Vlková Ročník:8. Datum vytvoření:

Vzdělávací oblast:Člověk a jeho svět Tematická oblast:Přírodopis pro 8. a 9. třídu Předmět:Přírodopis Výstižný popis způsobu využití, metodické pokyny: Žáci se seznamují se savci, konkrétně s hlodavci, zajíci a šelmami a s jejich zástupci. Klíčová slova:Hlodavci, zajíci, šelmy, potkan, krysa obecná, zajíc polní, vlk obecný, rys ostrovid, vydra říční, medvěd hnědý Druh učebního materiálu:prezentace

Hlodavci do skupiny hlodavců se řadí téměř polovina všech savců, kteří se přizpůsobili různým podmínkám prostředí, jejich společným znakem je jeden pár hlodavých zubů v každé čelisti, tyto zuby neustále dorůstají, hlodavci je proto obrušují hlodáním, např. větviček stromů dalším společným znakem je velká rozmnožovací schopnost; někteří se rozmnožují i v několikadenních odstupech, v jednom vrhu mívají až osm mláďat ze smyslů se hlodavcům dobře vyvinuly sluch a čich, některým se vyvinuly pachové žlázy, které slouží k dorozumívání patří sem: myš domácí, potkan, krysa obecná, křeček polní, sysel obecný, hraboš polní, veverka obecná, bobr evropský, dikobraz obecný

POTKAN žije v městských kanálech a stokách, na skládkách, ve skladech, proniká i do lidských příbytků dobře běhá, skáče, plave a potápí se je to noční hlodavec, žije ve velkých skupinách, v nichž panují přísná pravidla, velmi rychle se množí může přenášet nebezpečná onemocnění, proto člověk přemnožení potkany hubí otrávenými návnadami (deratizace) 1

KRYSA OBECNÁ vypadá podobně jako potkan, pochází z indomalajské oblasti a prostřednictvím lodní dopravy se rozšířila po celém světě vyskytuje se spíše na suchých místech, někdy i v potravinářských skladech je menší než potkan, na rozdíl od něho má krysa větší ušní boltce a ocas delší než tělo 2

Zajíci tvoří samostatnou skupinu savců, stavbou těla a způsobem života se podobají hlodavcům stejně jako hlodavci mají hlodavé zuby, ale v horní čelisti mají zajíci dva páry řezáků, zatímco hlodavci pouze jeden zajíci nemají tak obratné přední končetiny jako hlodavci, nemohou si jimi přidržovat potravu patří sem: zajíc polní, králík divoký 3

ZAJÍC POLNÍ žije na polích a loukách, vyhrabává si mělkou prohlubeň, ve které spí mláďata se rodí dobře vyvinutá a vidí, brzy po narození dokážou běhat zajíců u nás ubývá vlivem znečištěného prostředí 4

Šelmy přizpůsobily se životu v různých prostředích, žijí od tropických pralesů a po polární oblasti, na pevnině i v moři, v přírodě se nacházejí na konci potravních řetězců mají pružné a svalnaté tělo, pohybují se rychle a mrštně, k lovu živé kořisti jsou vybaveny dobrým sluchem, čichem, zrakem i hmatem na nohou mají drápy, součástí jejich chrupu jsou mohutné a ostré špičáky, které používají ke zpracování kořisti většina šelem loví za setmění nebo v noci 5

Rozlišujeme šelmy: 1.PSOVITÉ – vlk obecný, liška obecná 2.KOČKOVITÉ – rys ostrovid, lev, tygr, levhart, jaguár, gepard 3.LASICOVITÉ – lasice kolčava, lasice hranostaj, kuna skalní, kuna lesní, tchoř tmavý, jezevec lesní, vydra říční 4.MEDVĚDOVITÉ – medvěd lední, medvěd hnědý, panda velká 6

VLK OBECNÝ je předkem psa domácího, živí se různými savci žije ve smečce s přísným řádem vlk byl odjakživa pronásledován, přestože neexistuje doklad o tom, že bezdůvodně napadl člověka na našem území byl vyhuben a znovu se k nám zatoulal v 70. letech 20. století ze Slovenska a z Polska dnes je chráněným druhem 7

RYS OSTROVID vyskytuje se vzácně v Beskydech, Jeseníkách a na Šumavě na svou kořist číhá na stromě a zmocňuje se jí až několikametrovým skokem je chráněným druhem 8

VYDRA ŘÍČNÍ je to jediná lasicovitá šelma přizpůsobená životu na březích vod a ve vodě má velmi hustou srst, která ji chrání před prochladnutím ve vodě plave pomocí zadních nohou a ocasu hlavní složku její potravy tvoří ryby je chráněna zákonem 9

MEDVĚD HNĚDÝ je to naše největší šelmy, žije v Beskydech je to všežravec, živí se převážně rostlinami, lesními plody a hmyzem, dokáže ale ulovit i srnce nebo jelena kromě Evropy žije i v Asii a Severní Americe zimu tráví v úkrytech a samice v té době rodí mláďata u nás je medvěd chráněn zákonem 10

Použité zdroje: 1.WildRat. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2008 [cit ]. Dostupné z: 2.Roofrat Hagenbeck 02. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit ]. Dostupné z: 3.Conejo astronomo1. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit ]. Dostupné z: sfel a - crop. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit ]. Dostupné z: 5.Lion waiting in Namibia. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: 6.Siberischer tiger de. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: 7.Redwolf. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2004 [cit ]. Dostupné z: 8.Lynx lynx poing. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: 9.Loutre2. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2008 [cit ]. Dostupné z: 10.Brown bear (Ursus arctos arctos) running. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2011 [cit ]. Dostupné z: