JEDNOTNÁ KLASIFIKACE TURISTICKÝCH INFORMAČNÍCH CENTER ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivity města Chrudim v oblasti podpory rozvoje cestovního ruchu
Advertisements

Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
Aktivity CzT směrem k TIC. OBSAH 1. Jednotná certifikace TIC 2. Monitoring návštěvnosti OTIC.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Projekt „Provoz Center na podporu integrace cizinců VI.“ je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí.
Aktivity CzT směrem k TIC. OBSAH 1. Jednotná certifikace TIC 2. Monitoring návštěvnosti OTIC.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Členění území naší vlasti
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
Český systém kvality služeb Prezentace projektu Ministerstvo pro místní rozvoj ČR na podporu cestovního ruchu Velké Losiny –
Krajský úřad Libereckého kraje
Registr klinických laboratoří Seminář pro registrované laboratoře Lékařský dům, Praha 5. dubna 2007 Bilyk I., Sedláková J.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Systém kvality a inovací v cestovním ruchu
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Czech Point na poštách ISSS Mgr. Pavel Kolář náměstek generálního ředitele pro veřejnou správu.
Jindřichův Hradec Spolupráce mezi knihovnami v koncepcích a v realitě.
Regionální politika a regionální rozvoj 1. cvičení Mgr. Jaroslav Biolek.
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Hradec Králové ISSS 2006 Webové prostředí pro prezentaci programů a projektů spolufinancovaných EU se zaměřením na cestovní ruch RNDr. Blanka Fischerová.
Turistická informační centra - první krok na vašich cestách
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
Slušná radnice Mgr. Tomáš Chalupa, starosta. Co to je „Slušná radnice“? Obecní program prosazující transparentnost práce radnice a zjednodušení a zároveň.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vznik a vývoj TIC a jejich podpory v Moravskoslezském kraji Ing. Petra Papoušková
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
JEDNOTNÁ KLASIFIKACE TURISTICKÝCH INFORMAČNÍCH CENTER ČR.
Individuální projekt Jihomoravského kraje OP LZZ Zajištění vybraných sociálních služeb na území Jihomoravského kraje pracovní seminář 3. března 2010 Tento.
NOVÁ TVÁŘ ÚSTECKÉHO KRAJE TISKOVÁ KONFERENCE Krajský úřad Ústeckého kraje.
Seminář pro studenty a odborníky v cestovním ruchu 26. dubna 2016.
© 2008 World Media Partners Turistický portál Východních Čech Cíl projektu: Nárůst počtu návštěvníků a turistů a rozvoj cestovního ruchu v Pardubickém.
Asociace turistických informačních středisek České republiky - A.T.I.S. ČR NIRES - Národní informační a rezervační systém turistiky Ministerstva.
Vzdělávací seminář Asociace turistických informačních center ČR 22. září 2011, Poděbrady.
_ Institut turismu České republiky - oddělení pro regionální a mezinárodní vztahy Ing. Monika Palatková generální ředitelka CzT
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Go / Regiontour Brno 15. ledna 2015 Podpora a spolupráce A.T.I.C.
OD STANDARDIZACE SLUŽEB TURISTICKÝCH INFORMAČNÍCH CENTER ČR K JEDNOTNÉ KLASIFIKACI TIC A ČSKS.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Novinky portálu Kudy z nudy Aktivní dovolená:
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
BÝT ČLENEM PROFESNÍ ORGANIZACE. BÝT ČLENEM PROFESNÍ ORGANIZACE Být členem asociace znamená: nestát "mimo" profesní dění, mít možnost se potkávat a vyměňovat.
Standardy a legislativa pro IS v cestovním ruchu.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
BÝT ČLENEM PROFESNÍ ORGANIZACE REGIONTOUR Brno ledna 2015.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 Kraje ČR VY_32_INOVACE_C03 Sada 1 Člověk a příroda ZŠ Pačejov.
T URISTICKÁ INFORMAČNÍ CENTRA P ARDUBICKÉHO KRAJE A A.T.I.C. ČR.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Výsledky kontrolní akce ŠACH
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Kraje ČR Číslo: EU DUM 6_03 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Aktuální vývoj pracovní úrazovosti
Agroturistika a venkovská turistika
20 let
Venkovská turistika 2017 Spolupráce SVTA a ATIC.
turistická oblast v srdci Čech
CCRJM Certifikace DMO TURISTICKÉ INFORMAČNÍ CENTRUM MĚSTA BRNA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Česká republika územní členění.
Krajský akční plán vzdělávání 1 ÚK
Členění území naší vlasti
Vyjmenuj kraje ČR VY_32_INOVACE_01
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
Vyjmenuj tři kraje ČR podle velikosti VY_32_INOVACE_03
Místní akční plány vzdělávání Martin Plucha, sekretariát RSK JK
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

JEDNOTNÁ KLASIFIKACE TURISTICKÝCH INFORMAČNÍCH CENTER ČR

Jednotná klasifikace turistických informačních center v České republice 1.HISTORIE CERTIFIKACE V roce 1994 byla přijata první kategorizace A.T.I.C. ČR s několika požadavky na rozsah služeb.kategorizace A.T.I.C. ČR Minimální standard byl definovaný pro všechna TIC a požadavky se týkaly: umístění na veřejně přístupném místě a označení logem A.T.I.C. ČR společně s piktogramem „i“. vybavení telefonem, faxem, mapou místa, oblasti a ČR poskytnutí informací k orientaci v místě, informaci o dopravě a službách, ubytovacích a stravovacích možnostech, kulturních, společenských a sportovních akcích K tomu kategorie A až D řešily otvírací dobu během roku a týdne, znalost jazyka a velikost oblasti, o níž se informace poskytují. Kategorie D byla sezonní a kategorie A nárokovala bezbariérovost, zajištění průvodcovské činnosti a zprostředkování ubytování Zařazení do kategorie se uskutečnilo při přijetí a dále již TIC nebyla asociací kontrolována. Kategorizace byla ukončena: Holešov přijetím nové Klasifikace a certifikace turistických informačních center A.T.I.C. ČR.Klasifikace a certifikace turistických informačních center A.T.I.C. ČR

Jednotná klasifikace turistických informačních center v České republice Klasifikace a certifikace turistických informačních center A.T.I.C. ČRKlasifikace a certifikace turistických informačních center A.T.I.C. ČR a podmínky pro oficiální TIC agentury CzechTourism se staly základem Jednotné klasifikace TIC ČR (schválena na ČF ve Frýdku-Místku). Co přinesla klasifikace v letech 2011 – 2013 nového v minimálním standardu? 1)Dvojjazyčné zveřejnění provozní doby u vstupu do TIC 2)Tvorba a průběžná aktualizace databáze, vč. definování min. požadavků na její strukturu 3)Poskytování informací více formami než verbálně: , fax 4)Informace o turistických zajímavostech, přehled o nejbližších institucích a zařízeních 5)Vybavení počítačem s tiskárnou 6)Internetové spojení 7)Propagační materiály zdarma 8)Směrovky k TIC na hlavních příjezdových (případně docházkových) komunikacích Novinky v kategoriích: 1)Definované minimální počty hodin týdně 2)Evidence počtu návštěvníků 3)Průkazná aktualizace informací 4)Definice nároků na aktivní a pasivní znalosti jazyků 5)V kategoriích A a B požadavky na veřejný internet, bezbariérovost, vzdělání zaměstnanců a jejich účast ve vzdělávacím programu ATIC a na členských fórech, v kat. A výstup databáze na web, produkty a systém kvality

Jednotná klasifikace turistických informačních center v České republice CERTIFIKACE JK TIC Co přinesla Jednotná klasifikace TIC ČR nového v minimálním standardu? 1)Bezbariérový vstup 2)Vybavení skenerem/kopírkou 3)Aktualizace databáze u každého subjektu min. 1x ročně 4)Prezentace TIC umístění logotypu i na webu (vlastní nebo zřizovatele) 5)Označení certifikovaných TIC v JK TIC u vstupu (samolepka) a na webu (certifikát) 6)Dokument „Kvalitativní parametry obsluhy klientů, návštěvníků TIC“ 7)Seznam služeb s ceníkem k nahlédnutí v TIC 8)Požadavek na aktuálnost propagačních materiálů, označení zpoplatněných matriálů cenovkou 9)Zajištění základních informací i mimo provozní dobu TIC (vývěsky, infoboxy, tabule apod.) 10)Zpětná vazba návštěvníků (návštěvní kniha, nebo , nebo dotazník…) Novinky v kategoriích: 1)Počet hodin v kategorii B snížen na 40 hodin týdně a 6 dní v týdnu v hlavní turistické sezoně 2)Rozšíření možností vzdělávání i mimo semináře A.T.I.C. ČR CERTIFIKACE JE UMOŽNĚNA VŠEM TIC V CELÉ ČR, TEDY I NEČLENŮM ATIC ČR.

Jednotná klasifikace turistických informačních center v České republice Průběh JK TIC ČR Zahájení: duben 2013 Za období pouhých 4 měsíců se do certifikace přihlásilo již více než 250 subjektů turistických informačních center (TIC). V první červnové vlně, : 75 certifikovaných TIC, neprošlo 6 subjektů. Druhá zářijová vlna, : 127 certifikovaných TIC, neprošlo 21 subjektů. Ve výsledku byl k dnešnímu dni schválen certifikát Jednotné klasifikace TIC v ČR 202 subjektům, což je více než 30% celorepublikově evidovaných turistických informačních center. počet certifikovaných subjektů202 Certifikovaná TIC členů A.T.I.C. ČR159 certifikovaní nečlenové43

Jednotná klasifikace turistických informačních center v České republice Výsledky JK TIC ČR v datech celkem TICčlenovépobočkyskóre Počet členů A.T.I.C. ČR % ATIC - certifikovaná TIC % ATIC - zkontrolovaná TIC37 015% ATIC - odstraňují nedostatky211929% ATIC - nepřihlášená %

Jednotná klasifikace turistických informačních center v České republice 2. POZNATKY Z KONTROL: Nedostatky TIC: 1)chybějící směrovky k informačním centrům 2)neuvedení otvírací doby v cizím jazyce 3)neevidovaná návštěvnost TIC 4)chybějící vlastní elektronická databáze + navazující požadavky na strukturu informací a aktualizaci 5)označení TIC oficiálním logem bílého i v zeleném poli na homepage vlastních webových stránek. Kontrola probíhá za přítomnosti zástupce žadatele, je předem ohlášená a provedená proškoleným kontrolorem. Přítomen může být také zástupce krajského úřadu s gescí v cestovním ruchu. Kontrolor se prokáže platným pověřením ke kontrole.

Jednotná klasifikace turistických informačních center v České republice Certifikát platnost od data schválení certifikační komisí na 2 roky. Certifikát je nepřenosný, není majetkem žadatele, je propůjčen po dobu platnosti. V případě ukončení činnosti, nebo jeho odebrání z rozhodnutí certifikační komise je držitel povinen certifikát vrátit sekretariátu A.T.I.C. ČR Nejbližší jednání certifikační komise: )Vylepit samolepku certifikované turistické informační centrum v blízkosti vstupu do TIC, např. na dveře, výlohu apod. 2) Umístit na svoje webové stránky certifikát 3. P OVINNOST CERTIFIKOVANÉHO TIC PRO DALŠÍ CERTIFIKACI V JK TIC

Jednotná klasifikace turistických informačních center v České republice Mystery shoping (utajená návštěva) hodnotí kvalitu obsluhy pracovníků TIC Zajišťuje: agentura CzechTourism Termín: srpen - září 2013 Pro: zájemce z řad žadatelů o certifikaci Počet TIC: 183 informačních center vč. 15 TIC na prvních 3 místech soutěže Informační centrum Z - Značení TIC a otevírací doba 89,9% E - Exteriér TIC 97,3% D - První dojem zákazníka 85,5% I - Interiér a vybavenost TIC 92,6% P - Pracovník TIC 73,9% S - Subjektivní dojmy 63,4% N - Nabídka služeb 67,1% Výsledky:

Jednotná klasifikace turistických informačních center v České republice Pořadí Kraj Počet TIC Celkové skóre Značení a otvírací doba Exteriér TIC První dojem Interiér a vybavenost TIC Pracovník TIC Subjektivní dojmy Nabídka služeb 1. Středočeský 1194,5%95,5%100,0%97,7% 89,8%86,4%67,3% 2. Karlovarský 491,6%100,0% 81,0%68,8%55,0% 3. Plzeňský 990,8%100,0% 83,3%97,2%80,9%83,3%77,8% 4. Pardubický 2488,5%99,0%100,0%84,4%92,7%80,0%75,0%65,8% 5. Ústecký 1088,4%90,0%100,0%92,5%97,5%80,4%70,0%82,0% 6. Jihočeský 1688,1%98,4%100,0%89,1%95,3%77,0%68,8%66,3% 7. Královehradecký 1884,2%90,3%100,0%91,7% 74,9%56,9%65,6% 8. Moravskoslezský 1984,0%85,5%94,7%92,1%93,4%71,2%67,1%63,2% 9. Liberecký 683,0%95,8%100,0%70,8%95,8%77,3%58,3%73,3% 10. Zlínský 981,6%86,1%100,0%69,4%97,2%78,7%58,3%68,9% 11. Jihomoravský 2081,5%91,3%95,0%82,5%92,5%64,2%63,8%71,0% 12. Olomoucký 877,8%96,9%100,0%81,3% 63,5%43,8%55,0% 13. Vysočina 2175,8%81,0%90,5%78,6%91,7%66,9%46,4%62,9% 14. Praha 862,4%43,8%87,5%81,3%71,9%58,5%31,3%67,5%

Jednotná klasifikace turistických informačních center v České republice D ĚKUJI ZA POZORNOST M GR. J AN M ATOUŠ, PROVOZOVATEL S EKRETARIÁTU A.T.I.C. ČR T YRŠOVA P OLIČKA T EL.: E- MAIL : ATICCR. CZ WWW. ATICCR. CZ