AFRIKA. Afrika je třetí největší kontinent po Asii a Americe s celkovou rozlohou km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování Afrika.
Advertisements

Najdi na slepé mapě Afriky státy podle zadání
Afrika – státy a hlavní města
AFRIKA Geografická poloha.
Charakteristika kontinentu
Politické rozdělení a koloniální minulost
Registrační číslo projektu
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
Dar es Salaam - Tanzánie Křižovatka Gillooley v Johannesburgu - Jižní Afrika.
Vodstvo Afriky.
Afrika – Země Guinejského zálivu a povodí Konga
Afrika – socioekonomická charakteristika
Afrika – zahraniční obchod Antonín Věžník OPVK Inovace výuky geografických studijních oborů, CZ.1.07/2.2.00/
Registrační číslo projektu
Afrika.
Afrika.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. NÁZEV TEMATICKÉHO CELKU.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_10_Z7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Afrika - státy test Základní škola Libina, příspěvková.
AFRIKA.  Druhý největší kontinent  Cca 1 mld. Obyvatel – 15%  54 států  Z větší části je obklopena oceány  Středozemní moře - odděluje Afriku od.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.7 Povrch Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Více než miliarda lidí na světě nemá přístup ke kvalitnímu zdroji pitné vody. Nejhorší je situace v subsaharské Africe, kde má přístup k nezávadné pitné.
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: VÝCHODNÍ A ZÁPADNÍ AFRIKA Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_SEVERNÍ AFRIKA TEMA: ZEMĚPIS.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
INDICKÝ OCEÁN. Mezi oceány je na …….. místě. Rozloha: 74 mil km 2 3. Rozkládá se mezi 4 kontinenty: Afrika, Asie, A……………… a A………………… ustrálie ntarktida.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Afrika - povrch Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Povrch a vodstvo Afriky Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , září.
18. AFRIKA POLOHA, ROZLOHA, ČLENITOST VY_32_INOVACE_12_Z5 ZŠ a MŠ HEJNICE 2011 Martina Holoušová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_02_Afrika Autor Vladimír Kopal.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Afrika Sahara pyramidy v Egyptě.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název : PŘÍRODNÍ PODMÍNKY EVROPY - ČLENITOST POBŘEŽÍ.
Afrika.
POLOHA, ROZLOHA, ČLENITOST
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
VY_32_INOVACE_4/09_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Východní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Anotace a) práce je určena pro žáky 6
Jiří Macháň Kristýna Polehňová Martin Müller
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_19 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
10. VODSTVO NA PEVNINĚ VODNÍ TOKY VY_32_INOVACE_11_Z4
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY
Evropa – jeden ze světadílů
Česká republika jako součást Evropy
Vzdělávací materiál: Amerika Operační systém: Windows XP Professional
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Česká republika jako součást Evropy
Afrika – Západní a střední Afrika
Afrika Poloha a Povrch.
Téma hodiny: Afrika – opakování formou kvízu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jalovcová Pavla. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Název školy: Základní škola T. G
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_17_IV_Z9_Světová_nej…
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

AFRIKA

Afrika je třetí největší kontinent po Asii a Americe s celkovou rozlohou km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Rozkládá se jižně i severně od rovníku z většiny na východní polokouli. Z větší části je obklopena oceány, na východě Indickým oceánem a na západě Atlantickým oceánem. Na severu se nachází Středozemní moře, které odděluje Afriku od Evropy. V oblasti Suezské šíje je Afrika spojena s Euroasijskou deskou. Velkou část Afriky tvoří pouště (Sahara, Kalahari), polopouště a savany. V centrální části Afriky se pak nacházejí deštné pralesy. V 55 afrických státech žije celkem obyvatel což je 15 % celkové populace Země. Vzhledem ke složení obyvatelstva se Africe přezdívá „černý kontinent“. Dle moderních poznatků je Afrika pravděpodobně kolébkou, odkud vzešel člověk a odkud se rozšířil do ostatních částí planety.

AFRICKÁ NEJ Nejvyšší hora: Kilimandžáro (Uhuru) 5895 m v Tanzanii Nejdelší řeka: Nil (–Kagera) – 6671 km Největší ostrov: Madagaskar – km² Největší jezero: Viktoriino jezero (Ukerewe) – km² Největší činná sopka: Kamerunská hora 4095 m (Kamerun) Největší poloostrov: Somálský poloostrov – km² Nejlidnatější stát: Nigérie – obyvatel Nil

JIŽNÍ AFRIKA Státy: Angola, Botswana, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mauricius, Mozambik, Namibie, Jihoafrická republika, Svazijsko, Zambie, Zimbabwe

SEVERNÍ AFRIKA Státy: Alžírsko, Ceuta, Egypt, Libye, Maroko, Mauritánie, Melilla, Súdán, Tunisko, Západní Sahara

STŘEDNÍ AFRIKA Státy: Středoafrická republika, Čad, Demokratická republika Kongo, Kongo

VÝCHODNÍ AFRIKA Státy: Burundi, Džibutsko, Eritrea, Etiopie, Keňa, Komory, Seychely, Rwanda, Somálsko, Tanzanie, Uganda

ZÁPADNÍ AFRIKA Státy: Benin, Burkina Faso, Gabon, Gambie, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kamerun, Kapverdy, Libérie, Mali, Niger, Nigérie, Pobřeží slonoviny, Rovníková Guina, Senegal, Sierra Leone, Svatý Tomáš a Princův ostrov, Togo

POVRCH Afrika převážně leží na africké litosférické desce a menší východní část na somálské litosférické desce. Povrch obou desek se výrazně liší, na africké desce jsou převážně tabule obklopené pánvemi a na pohyblivější somálské desce je povrch hornatý s množstvím sopek (s nejvyšším horským masívem sopkou Kilimandžáro). Hranice mezi deskami tvoří středoafrická příkopová propadlina a v ní jezera Malawi a Tanganika. Velká příkopová propadlina

VODSTVO Třetina povrchu Afriky jsou bezodtokové pánve. Nejdelší řeka je Nil, ale nejvodnatější a zároveň druhá nejdelší řeka je Kongo. Další velké řeky jsou Niger a Zambezi. Jsou zde i velká jezera, např. Viktoriino jezero (řeka Ukerewe) a již zmíněné Malawi a Tanganika. Jsou zde koryta řek, které jsou po většinu roku vyschlé a až v období dešťů se zaplňují. Takovým korytům říkáme vádí. vádí

TESTOVACÍ OTÁZKY Je nejlidnatější stát Afriky Gabon? Je vádí vyschlé říční koryto? Je Madagaskar největší ostrov Afriky? ano ne KONEC

Zpět na otázky