NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S17 TEMA: Stručné dějiny výtvarného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Advertisements

R ENESANCE SE VYZNAČUJE ZESVĚTŠENÍM ( OPROTI GOTICE, KDY VEŠKERÉ UMĚNÍ BYLO PODŘÍZENO CÍRKVI ), ČLOVĚK SE SVOU INDIVIDUALITOU, ROZUMEM, POZNÁVÁNÍM SVĚTA,
Galérie UFFIZI Itálie.
Škola: ZŠ T.G.Masaryka, Hodkovice n. M.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
RENESANCE. Rafaello – Athénská škola Platón, Aristoteles, Diogenés a další postavy reprezentující veškerou moudrost lidstva.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
RENESANCE A HUMANISMUS
Michelangelo Buonarroti Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci Vrcholná renesance.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Hádej! Vyber si očima jeden objekt.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_ 06 _CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Renesance a humanismus v Itálii
Renesance a humanismus v Itálii. Renesance a humanismus v Itálii.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
RENESANCE A HUMANISMUS
Renesance.
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
Renesance a humanismus
LEONADRO DA VINCI.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Mistr z Urbina „Mladík s velkým srdcem a mimořádným talentem“
Leonardo da Vinci MgA. Lukáš Psík wikipedia
III/2 7.A XV Dějepis Michelangelo, sochařství, malířství, renesance VII. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Michelangelo.
Zopakuj si své znalosti! v Itálii. Kdo je autorem tohoto díla ve Florencii?
Leonardo da Vinci Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Renesance a humanismus
Literatura, architektura, výtvarné umění
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.

RENESANČNÍ SOCHAŘSTVÍ V OBDOBÍ RENESANCE
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Michelangelo Buonarroti malíř MgA. Lukáš Psík
Renesance 2 Vrcholné období. Renesance 2 Vrcholné období.
RENESANCE - pokračování
Michelangelo Buonarroti architekt MgA. Lukáš Psík wikipedia
Renesance – Itálie, Francie, Španělsko
Michelangelo Buonarroti sochař MgA. Lukáš Psík
Kodexy Výtvarná dílaSochy & plastiky Věda & vynálezy ČLOVĚK - VYNÁLEZCE - GÉNIUS „Mezi malířstvím a sochařstvím neshledávám jiný rozdíl, nežli že sochař.
Renesanční umění Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S16 TEMA : Stručné dějiny výtvarného.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
HLAVNÍ DRUHY MALÍŘSTVÍ  převzala renesance od gotiky  Malbu: nástěnnou, deskovou, knižní nebo malbu na skle  kromě dřevěných desek se však v renesanci.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0704_humanismus Téma: Humanismus, Leonardo da Vinci Číslo.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Renesance
Michelangelův život Narozen 6. března 1475 v Caprese, Itálie. Matka mu zemřela, když mu bylo šest let. Vyrostl bez lásky. Táta chtěl, aby byl kupcem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Italská renesance TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Humanismus a renesance počátek 14. století – počátek 17. století
Renesance a humanismus
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Italská renesance a humanismus
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Renesance a humanismus
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_14
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Renesance Autor: Mgr. Olga Pasovská.
Renesance a humanismus
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S17 TEMA: Stručné dějiny výtvarného umění (Renesance) 2 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Cíl prezentace: Prezentace má seznámit žáky s vrcholným obdobím renesance z pohledu vývoje výtvarného umění v Evropě, zejména v Itálii.

R E N E S A N C E Slova renesance použil jako první Giorgio Vasari k označení období obrození antického umění v 15. a 16. stol. v Itálii (rinascitá dell´arte antica). V renesanci byl poprvé definován obraz jako plošný průřez optickým kuželem, jehož vrchol leží v oku diváka (L. B. Alberti, De Pittura, 1435).

Význačné rysy renesančního malířství Realismus v malířství se opírá o vědeckou teorii perspektivy. Realismus v malířství se opírá o vědeckou teorii perspektivy. Hledání ideálního lidského typu, ztělesnění představy dokonalého člověka, spojujícího tělesnou krásu s duševní ušlechtilostí. Hledání ideálního lidského typu, ztělesnění představy dokonalého člověka, spojujícího tělesnou krásu s duševní ušlechtilostí. Snaha po suverénním zvládnutí a dokonalém podání lidského těla ve všech pohybech a nejrůznějších úhlech pohledu. Snaha po suverénním zvládnutí a dokonalém podání lidského těla ve všech pohybech a nejrůznějších úhlech pohledu. Uplatnění šerosvitu a koloritu jako prostředků poetizace skutečnosti. Uplatnění šerosvitu a koloritu jako prostředků poetizace skutečnosti.

Malířství – vrcholné období ( ) Leonardo da Vinci ( ) Michelangelo Buonarroti ( ) Raffael Santi ( )

Leonardo da Vinci se v mladém věku dostal do ateliéru malíře Andrey Verrocchia, který ocenil jeho talent a prosadil Leonardovo přijetí do malířského cechu. Po pěti letech působení v ateliéru svého učitele odešel do Florencie, kde působil jako vyhledávaný umělec. V roce 1482 vstoupil do služeb Francesca Sforzy v Miláně. Leonardo da Vinci vynikal v mnoha oborech. Byl inženýrem, hudebníkem, sochařem, psal traktáty o fyzice, botanice, anatomii a stavitelství. Je autorem mnoha vynálezů, které docenilo až 19. a 20. století. V jeho denících najdeme mnoho studií lidského těla, rostlin a technických nákresů. Jeho nejznámějšími malířskými díly jsou Mona Lisa, Madona ve skalách, Poslední večeře, Sv. Anna Samatřetí, Bitva u Anghiari a Sv.Jan Křtitel. Svůj život dožívá ve Francii, kde umírá r

Leonardo da Vinci

Michelangelo Buonarroti patří vedle Leonarda da Vinci a Raffaela k tvůrcům vrcholné renesance. Stejně jako Leonardo se projevil jako schopný sochař, malíř, architekt i básník. Ovlivnili ho Donatelo a jeho současník Leonardo. Zpočátku žil v domě Medicejských ve Florencii, později přesídlil do Říma, kde žil až do konce života. Jeho zákazníky byli šlechtici a papežové. On sám se pokládal zejména za sochaře, ale jeho vrcholným malířským dílem byla výzdoba Sixtinské kaple na objednávku papeže Sixta V. Michelangelo byl výborným kreslířem a znalcem anatomie. Jeho nejznámějšími sochařskými díly jsou David a Pieta. Je autorem náhrobků papeže Julia II. a Lorenza Medici. Byl architektem mnoha významných staveb, podílel se na stavbě chrámu sv. Petra ve Vatikánu. Michelangelo umírá

Michelangelo Michelangelo

Raffael (Raffaelo Santi) byl vedle Leonarda da Vinci a Michelangela představitelem vrcholné renesance. Jeho prvním učitelem byl zřejmě jeho otec, svá učednická léta ale strávil u malíře Pietra Perugina v Perugii. Byl nejmladším z trojice geniálních umělců vrcholné renesance a Leonardo i Michelangelo mu byli vzorem. Po příjezdu do Florencie studuje anatomii, perspektivu a kompozici. V roce 1508 byl povolán papežem do Říma, aby vyzdobil jeho reprezentační místnosti tzv. stanze. Na tomto díle pracoval až do své smrti v r Jeho nejznámějšími díly jsou obrazy Sixtinská madona, Triumf Galatey, Kladení Krista do hrobu, Disputace, Athénská škola a korunování P. Marie. Vrcholem jeho díla jsou fresky ve vatikánských komnatách.

Raffael Santi Raffael Santi

Díla vrcholné renesance předznamenala další vývoj výtvarného umění v Evropě. Na Leonardovy, Michelangelovy a Raffaelovy práce navázali další italští, němečtí i nizozemští umělci (Tizian, Tintoretto, Cranach a Bosch).

Použitá literatura: Použitá literatura: TOMAN, Rolf. Umění italské renesance. 1. vydání. Bratislava : Slovart, s. ISBN Neumannová, M. PhDr. Slovník světového malířství. Praha: Odeon, s. ISBN Neumannová, M. PhDr. Slovník světového malířství. Praha: Odeon, s. ISBN BUCK, Stephanie ; HOHENSTATT, Peter. Raphael : Masters of Italian Art. Kőln : Kőnemann, s. ISBN KRISCHEL, Roland. Tintoretto : Masters of Italian Art. Kőln : Kőnemann, s. ISBN BERNARI, Carlo; DE VECCHI, Pierluigi. Tintoretto. 1. vydání. Praha : Odeon, s. ISBN BLAŽÍČEK, Oldřich. Michelangelo. 1. vydání. Praha : Odeon, s. ISBN 73(45)(084.1).