Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_03_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ruská knížata.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
Advertisements

Vpád Tatarů Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Uherský stát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Evropa v 15. století Soumrak středověku.
Nejstarší stát ve slovanském prostředí východní Evropy
Dějiny významných států v Evropě II
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Kyjevská Rus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Vývoj Evropy v období vrcholného a pozdního středověku
Územní vývoj státu.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Stěhování národů ● tímto pojmem se označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (barbarských kmenů), které probíhaly koncem starověku a počátkem středověku.
Ruský stát a jeho sjednocení
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Seveřané a vikingové Slované
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru
POČÁTKY UHERSKÉHO STÁTU
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
VIKINGOVÉ KNÍŽATA MOŘÍ OBJEVITELÉ DALEKÝCH ZEMÍ
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_1D.7.07 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SLOVANSKÉ STÁTY LENKA VENCLOVÁ 7.ročník.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
VY_32_INOVACE_2D.7.07 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Státy stř. a vých. Evropy - test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/48 Anotace Přemyslovské království – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si.
Přemyslovské království
Čingischán Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Helénistické období.
Říše Alexandra Makedonského
Na Balkánském poloostrově
Svatá říše římská, Rusko
Vpád Mongolů do Evropy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vpádu Mongolských kočovníků.
Slované.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
STÁTY V ÚPADKU TURECKO A POLSKO Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3620_ Státy _v_ úpadku_Turecko_a_Polsko.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Nová evropská velmoc-Prusko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3613_ Nová_evropská_velmoc_Prusko Autor: Mgr.
Východní a střední Evropa Označení materiálu: VY_32_INOVACE_18_vychodni_a_stredni_evropa.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
Přemyslovci - Boleslav I. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Název školy: Základní škola Městec Králové
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6.-9.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola Městec Králové
Člověk a společnost, Dějepis
Západní Evropa stol..
Název a číslo materiálu:
Název školy: Základní škola Městec Králové
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Přehled významných panovníků
Období feudální rozdrobenosti. Vpád Mongolů do Rusi
Rusko a jeho dějiny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
MONGOLSKÁ EXPANZE.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_03_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ruská knížata na bitevních polích Anotace: Prezentace k výkladu o dějinách východní Evropy do konce 15. století. Otázky k opakování, zápis. Datum:

RUSKÁ KNÍŽATA NA BITEVNÍCH POLÍCH Chrám svaté Sofie v Kyjevě

Rozpad Kyjevské Rusi 1125 – rozpad Kyjevské Rusi na samostatná knížectví v důsledku nájezdů kočovných kmenů Zlatá brána v Kyjevě

Tatarská nadvláda – na území Ruska vpadli Mongolové /Tataři/ pod vedením Čingischána na území Ruska - založili tzv. Zlatou hordu - ruská knížata platila tatarským chánům daně Pevnost a chrám v Suzdalu

Další výboje Mongolů - Tatarů Čingischánův vnuk chán Batú dobyl Kyjev Tataři vypalovali vesnice a města, vraždili obyvatele a odvlékali je do otroctví 1241 porazili polské vojsko v bitvě u Lehnice ve Slezsku na Moravě se s nimi střetl král Václav I. porazili uherského krále Bélu IV. Na řece Slané a vyplenili Slovensko a Uhry když Batú zemřel, jeho vojska se stáhla ze střední Evropy zpět

Alexandr Něvský Veliký Novgorod – jediné svobodné knížectví na severu země Alexandr Něvský odrazil vpád Švédů v bitvě na řece Něvě na Čudském jezeře odrazil útok řádu německých rytířů Novgorod zůstal díky Alexandrovi svobodným a bohatým státem

Dmitrij Donský ve 14. století zesílilo knížectví moskevské 1380 – kníže Dmitrij porazil Tatary na řece Donu – dostal přízvisko Dmitrij Donský moskevská knížata platila ještě sto let daněTatarům

Bitva na Kulikově poli nedaleko Donu Dmitrij Donský

Ivan III. moskevský kníže dobyl a ovládl Veliký Novgorod 1480 odmítl platit daně Tatarům ovládl okolní ruská knížectví zřídil úřady a soudy, posílil armádu v Moskvě vybudoval mnoho významných staveb je zakladatelem silného ruského státu

Ivan III. roku 1378 trhá chánův dopis a rozkazuje popravit poselstvo Velké hordy

Opakujeme: Klikněte na rámeček a pište: 1.Proč se Kyjevská Rus rozpadla na samostatná knížectví? 2.Kdy vpadli na území Ruska Tataři a jak nazvali dobyté území? 3.Která území ohrožovali Mongolové ve střední Evropě? 4.Kdo byl Alexandr Něvský a čím se proslavil?

5.Kterému ruskému knížeti se jako prvnímu podařilo porazit Tatary? 6.Koho považujeme za zakladatele nového ruského státu? 7.Kdy přestali Rusové platit daně mongolským chánům?

Zkontrolujte si: 1.Proč se Kyjevská Rus rozpadla na samostatná knížectví? 2.Kdy vpadli na území Ruska Tataři a jak nazvali dobyté území? 3.Která území ohrožovali Mongolové ve střední Evropě? 4.Kdo byl Alexandr Něvský a čím se proslavil? Důvodem byly spory mezi Rurikovci a nájezdy kočovných kmenů Roku 1241, Zlatá horda Polsko, Uhry, české země. Alexandr byl kníže Velikého Novgorodu, který úspěšně odrazil vpád Švédů a řádu německých rytířů.

5.Kterému ruskému knížeti se jako prvnímu podařilo porazit Tatary? 6.Koho považujeme za zakladatele nového ruského státu? 7.Kdy přestali Rusové platit daně mongolským chánům? Moskevskému knížeti Dmitriji Donskému v bitvě na Kulikově poli u řeky Donu roku1380. Moskevského knížete Ivana III., protože odmítl platit daně tatarským chánům, ovládl okolní knížectví a upevnil stát Od roku 1480 Ivan III. odmítl platit tatarskou daň.

Zápis: Ruská knížata na bitevních polích Počátek 12. stol. – rozpad kyjevské Rusi vpád Mongolů (Tatarů) Kníže Alexandr Něvský - v polovině 13. stol. uhájil samostatnost Velikého Novgorodu – odrazil vpád Švédů a řádu německých rytířů – moskevský kníže Dmitrij Donský porazil na Kulikově poli u Donu Tatary 1480 – kníže Ivan III. odmítl platit Tatarům daně Považujeme ho za zakladatele ruského státu.

Citováno pod licencí Creative Commons Obr.1 – chrám sv. Sofie Kyjev jpg jpg Obr.2 – Zlatá brána v Kyjevě BE%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B0.jpg BE%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B0.jpg Obr.3 – Suzdal - Kreml Obr.4 - bitva na Kulikově poli e.jpg/508px-Battle_of_Kulikovo_17th_century_miniature.jpg e.jpg/508px-Battle_of_Kulikovo_17th_century_miniature.jpg Obr. 5 - Dmitrij Donský _Donskoi.jpg _Donskoi.jpg Obr.6– Ivan III., obraz Alexeje D.Kivšenka