Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Fyziologie zažívacího systému
Aminokyseliny.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Trávicí soustava.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
HOBITI.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
„EU peníze středním školám“
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
BÍLKOVINY Proteiny.
BÍLKOVINY (AMINOKYSELINY)
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
KLÍŠE lázn ě 9:30 Na rycht ě 9:45 Mírové nám ě stí 11:00.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Bílkoviny.
Mgr. Richard Horký.  esenciální aminokyseliny jsou nutnou součástí stravy, tělo si je neumí vytvořit samo  neesenciální aminokyseliny si organismus.
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
B ÍLKOVINY V LIDSKÉM TĚLE. OBECNĚ Nemůžeme v organismu nahradit jinými látkami ROSTLINY – jsou schopny vytvářet bílkoviny z anorganickým látek ( dusičnanů.
Bílkoviny. Bílkoviny neboli proteiny patří mezi tzv. základní živiny, jsou nepostradatelnou složkou potravy člověka, jsou základem všech známých organismů,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Katabolismus bílkovin
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Bílkoviny - aminokyseliny. Složení bílkovin -aminokyseliny – stavební kameny bílkovin Známo asi 300 druhů Proteinogenních 20, jsou řady L–α –AK Pozn.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Suroviny pro cukráře I. ročník
Buňka  organismy Látkové složení.
α- aminokyseliny a bílkoviny
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Bílkoviny (proteiny).
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Lékařská chemie Aminokyseliny.
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem 700 druhů (20 základních)- z nich lze syntetizovat tisíce bílkovin Můžeme je rozdělit na:  Strukturální- součást vlasů, nehtů, vazů, šlach  Pohybové- svalový aktin a myosin  Katalytické- enzymy a hormony  Transportní- např. hemoglobin  Imunitní- protilátky, imunoglobuliny

Aminokyseliny (AMK): Sloučeniny obsahující NH2 aminovou skupinu Neesenciální- tělo si je umí vyrobit Poloesenciální- jsou potřebné jen v dětství, příjem z masa -2x( arginin, histidin) Esenciální- tělo si je neumí vyrobit, musíme je dodat potravou tzv. větvené aminokyseliny (BCAA)- valin, leucin, isoleucin + threonin, fenylalanin, methionin, tryptofan, lysin – celkem 8 Podle obsahu AMK v potravinách udáváme jejich aminokyselinové skóre: - vysoké skóre- potravina obsahuje všechny esenciální AMK- 100% AMK skóre má vaječný bílek- ideální zastoupení všech AMK - nízké skóre- některá aminokyselina chybí- např. u luštěnin chybí methionin, u obilovin lysin- proto musejí vegetariáni tyto potraviny kombinovat

Řetězec do 100 spojených AMK- tzv. peptid- sem patří třeba inzulin a glukagon (hormony slinivky), aspartam (umělé sladidlo) nebo oxytocin (hormon hypofýzy). Při trávení bílkovin v žaludku a tenkém střevě dochází k jejich štěpení na peptidy a nakonec na jednotlivé aminokyseliny. Peptid je tedy mezistupněm při trávení bílkovin. Zdroje bílkovin: - živočišné- viz maso- pro naši stravu jsou plnohodnotnější - rostlinné- některé AMK zde chybí- nejvíce v luštěninách (sója), rýži, olejninách (arašídy, ořechy, mák) - netradiční- například mořské řasy 1 g bílkoviny obsahuje 17 kJ energie.

Dusíková bilance: Bílkoviny obsahují ve svém řetězci dusík. Rozdíl mezi přijatým a vyloučeným dusíkem se nazývá DUSÍKOVÁ BILANCE. Ta by měla být vyrovnaná- při kladné bilanci více dusíku přijmeme než vyloučíme (moč)- dochází k ní při růstu a při budování svalové hmoty. Záporná dusíková bilance (více N2 vydáme) je důsledkem nedostatku bílkovin ve stravě a vede ke ztrátě svalové hmoty. Při trávení bílkovin dochází ke štěpení aminovazby NH2 a vzniká toxický amoniak.Ten je v játrech zneutralizován na močovinu.Nadbytečný dusík je z organismu pak odfiltrován v ledvinách. Nadměrná spotřeba bílkovin zatěžuje ledviny! Maximální příjem bílkovin by neměl přesáhnout 2 g/kg tělesné váhy/den. POTRAVINA BÍLKOVINY (g/100 g) fazole 21,8 sója 40,4 mandle 20,1 dýňová semínka 24,5 chléb 10,2 ovesné vločky 13,1 pšeničené klíčky sušené 26,6 těstoviny 10,2 Zdroj: