HORÁKOVÁ, FILIPSKÁ, SEDLÁŘOVÁ, HUMPOLÍČKOVÁ, MIŽIČKOVÁ Gymnázium Jakuba Škody š.r

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

COMPTONŮV JEV aneb O důkazu Einsteinovy teorie fotoelektrického jevu
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické záření
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Elektromagnetické vlny a záření
Elektormagnetické vlnění
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Veronika Klicperová Michaela Krausová
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Elektromagnetické vlny
Přehled elektromagnetického záření
Přehled elektromagnetického záření
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Záření γ je vysoce energetické elektromagnetické záření vznikající při radioaktivních a jiných jaderných a subjaderných dějích. Záření γ.
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
Využití jaderného záření
Elektromagnetické jevy a záření
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Využití jaderného záření
Jaderné záření -využití
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Jaderná Elektrárna.
ULTRAZVUK Štěpán Balajka.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Gama záření z přírodních zdrojů Pavel Popp, Martina Vaváčková
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Neseďte u toho komplu tolik !
Radiologická fyzika Michal Lenc podzim 2011.
Původ Vesmíru Kde se vzala hmota? Proč jme zde? Kam směřujeme?
Záření, radon a životní prostředí.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
je to elektromagnetické vlnění s vlnovou délkou kratší než světlo fialové barvy nejkratší vlnové délky zasahují do oblasti rentgenového záření přirozeným.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
E LEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.12.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Neutronová bomba Vypracoval: Petr Řehák Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Marie Curie Sklodowska
Elektromagnetické vlnění
Vliv radiace na člověka
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Záření – radiace Druh vlnění - šíření energie prostorem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Název: VY_32_INOVACE_F_9A_20H
Elektromagnetické vlny a záření
Radioaktivita.
Transkript prezentace:

HORÁKOVÁ, FILIPSKÁ, SEDLÁŘOVÁ, HUMPOLÍČKOVÁ, MIŽIČKOVÁ Gymnázium Jakuba Škody š.r

vysoce energetické elektromagnetické záření je definováno jako záření o frekvenci nad 2,42 Ehz (exahertz: Hz) nebo vlnové délce kratší než 124 pm (pikometr: 10 −12 m) do tohoto spektrálního pásma zasahuje i velmi tvrdé rentgenové zář. → tyto druhy záření se rozlišují podle svého zdroje, přičemž se samo záření jinak fyzikálně neliší vzhledem ke způsobu vzniku nemůže mít rentgenové záření mít kratší vlnovou délku než 10 pm gama záření je druhem ionizujícího záření, do materiálu proniká lépe než záření alfa nebo záření beta, ale je méně ionizující

GAMA ZÁŘENÍ

často vzniká spolu s alfa či beta zářením při radioaktivním rozpadu jader, vzniká ve vesmíru, ale je možné ho vytvořit i laboratorních podmínkách NEJVÝZNAMNĚJŠÍ ZDROJE V NAŠÍ GALAXII Krabí mlhovina: nachází se v souhvězdí Býka V407 Cygni: jeho poloha se promítá do souhvězdí Labutě NEJVÝZNAMNĚŠJÍ ZDROJE MIMO NAŠI GALAXII Centaurus A: nachází se v souhvězdí Kentaura Galaxie M 31: nachází se v souhvězdí Andromedy

KRABÍ MLHOVINACENTAURUS A GALAXIE M 31 V407 Cygni GALAXIE M 82

záření objevil francouzský chemik a fyzik Paul Ulrich Villard roku 1900 při studiu uranu pomocí aparatury, kterou si sám sestavil, pozoroval, že není ohýbáno magnetickým polem

pro lékařskou diagnostiku v nukleárním lékařství účinný prostředek hubení bakterií, čehož se využívá např. při sterilizaci lékařských nástrojů nebo při ošetřování potravin přestože může samo způsobovat rakovinu, používá se při jejím léčení ; přístroj gama nůž využívá několik paprsků záření zaměřených na místo nádoru, aby zničil zhoubným bujením zasažené buňky ; v ostatních místech prochází jen jeden paprsek, a proto jsou zdravé buňky méně poškozené a přežijí

záření gama reaguje s materiály 3 hlavními způsoby: 1.Fotoelektrický jev 2.Comptonův jev (také Comptonův rozptyl, Compton- Debyeův jev) 3.Vznik elektron-pozitronového páru 1.

i když je záření gama méně ionizující než alfa a beta, je pro živé organismy včetně člověka nebezpečné způsobuje podobná poškození jako rentgenové záření: popáleniny, rakovinu a genové mutace při nukleárním spadu by gama záření způsobilo nejvíce úmrtí a zranění v případě použití jaderných zbraní jaderné elektrárny jsou stále považovány za jedny z nejekologičtějších zdrojů energie jaderné elektrárny v ČR: Dukovany, Temelín

DUKOVANYTEMELÍN GENOVÁ MUTACE představuje mutaci v molekule DNA Důsledky mohou být nulové až velmi vážné.

je to materiál, který má radioaktivní vlastnosti a nemá již další využití nejčastěji se zakopává pod zem do hlubinných nebo menších úložišť lidem začnou odumírat buňky, následkem čehož člověk umře do zhruba 2 dnů nebo mu buňky začnou mutovat stromy se zbarví do tmavě červena až do ruda a musí se co nejdříve vykácet

JADERNÝ ODPAD PŘEVOZ JADERNÉHO ODPADU

na pohlcení gama záření je třeba velké masy materiálu nejvhodnější jsou materiály s vyšším atomovým číslem a vysokou hustotou čím má záření vyšší energii, tím tlustší stínění je zapotřebí STÍNĚNÍ Z OLOVA