ZPRACOVÁNÍ VSTUPŮ POST a GET. METODY ZPRACOVÁNÍ VSTUPŮ 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro začátek něco lehčího
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička
Pascal - příklady.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy I přednáška 5, 6.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Pascal - větvení.
Příkazy Přednáška č. 4. Příkazy (statements)  Příkaz – dílčí krok programu (část kódu – zpravidla jeden řádek)  Program – posloupnost příkazů  Příkazy.
10. Dynamické datové struktury
Třetí cvičení Podmíněné příkazy Cykly Break a Continue Switch Return
Programování v Pascalu Přednáška 3
Programování v Pascalu Přednáška 9 RNDr. Hana Havelková.
Konstanty jsou datové objekty jejich hodnoty nelze v programu měnit Deklarace Const jméno = hodnota Příklad: Textový řetězec ZPRAVA Const ZPRAVA = “Zadej.
PHP Zpracování formuláře v PHP - 11 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Počítače a programování 1. Obsah přednášky Výjimky - základní typy výjimek Způsoby zpracování výjimek.
Programování v Pascalu Přednáška 7
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá. Odkazy - oficiální stránky (překladače, help, metody, vývojové prostředí NetBeans,...)
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
C# - datové typy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro práci se soubory 13 Verze
Deklarace Radim Štefan. 2 Použité zkratky BP – Borland Pascal De – Delphi.
PHP – zasílání dat z formuláře
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Operátory (2. část) 4 Verze
PHP – Základy programování
Objektové programování
Datové typy a práce s nimi
Současný svět Projekt č. CZ /3. 1
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B20 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření Duben 2013.
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
5. Procedury a funkce Procedura je samostatně odladěný algoritmus, v programu může být volána vícekrát. Dvojí terminologie - rozlišujeme procedury a funkce.
Konstanty u jsou datové objekty u jejich hodnoty nelze v programu měnit u Deklarace Const jméno = hodnota Příklad: Textový řetězec ZPRAVA Const ZPRAVA.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
Dynamické dokumenty na straně serveru Informatika pro ekonomy II přednáška 8.
Hlášky Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Alert Alert Prompt Prompt Confirm Confirm Alert – zobrazí upozorňovací.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
PHP Vytváření formuláře.
NEÚPLNÁ PODMÍNKA V JAVĚ. VÝVOJOVÝ DIAGRAM +- Podmínka Příkaz_1.
Programovací jazyk Haskell doc. Dr. Ing. Miroslav Beneš  katedra informatiky, A-1007 
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
Formuláře Formuláře uzavíráme do elementů Formuláře uzavíráme do elementů a a Tyto elementy jsou součástí jazyka XHTML, to znamená, že při použití v PHP.
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
Počítače a programování 1 7.přednáška. Základy Pole ve třídách a metodách Pole Arrays.
PŘÍKAZ CYKLU S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU
Ukazatele, řetězce Přednáška č. 3. Ukazatele  Ukazatel (pointer) – typ o velikosti 4 bajty (v 32bit. systémech) pro uložení adresy objektu na který ukazuje.
ZÁKLADNÍ POJMY. ZDROJOVÝ TEXT PROGRAMU Tvoří: klíčová slova komentáře identifikátory.
Jazyk C A0B36PRI - PROGRAMOVÁNÍ Část II.
Úvod do UNIXu (6 th round) David Hoksza
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES FORMULÁŘE + PODMÍNKY + SWITCH.
Databázové systémy I Cvičení č. 8 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2015.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
PHP Stručný úvod.
Tvorba webu Zdeněk Malý.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Datové typy a operátory Základní programové.
PHP ● Personal Home Page ● PHP: Hypertext Preprocessor.
Moduly.
Programovací jazyk C# 4. část - cykly.
4b. Makra Visual Basic pro Microsoft Excel
Úvod do Pythonu – IO operace se soubory.
Typový příklad 3 – zadání 1
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
5a. Makra Visual Basic pro Microsoft Escel
Programovací jazyk Haskell
CU01 Informatika II 2/13 Základy algoritmizace
Transkript prezentace:

ZPRACOVÁNÍ VSTUPŮ POST a GET

METODY ZPRACOVÁNÍ VSTUPŮ 2

GET  Data se objevují v příkazovém řádku  ?promenna1=hodnot a&promenna2=hodnota  Jsou vidět, jsou v historii prohlížeče  Omezená délka > 250 znaků  Lze předat i přes odkazy ZPRACOVÁNÍ VSTUPŮ 3

POST  Data nejsou nikde vidět  Nikde se neuchovávají  Problémy při navigaci dopředu a dozadu historií prohlížeče  Lze velké objemy dat – i více MB soubory ZPRACOVÁNÍ VSTUPŮ 4

ZPRACOVÁNÍ DAT PHP ZPRACOVÁNÍ VSTUPŮ 5

ŽIVOT PROMĚNNÝCH ZPRACOVÁNÍ VSTUPŮ Alfons Odeslat Formulář Index.php PHP udělá za vás $_GET[“jmeno”]=“Alfons”; $_GET[“go”]=“Odeslat”; Převod na lokální proměnné $jm = $_GET[“jmeno”]; Echo “$jm”; 6

OŠETŘENÍ VSTUPU  Existuje daná proměnná?  Co v ní je?  Jaký má typ?  Má správný typ? ZPRACOVÁNÍ VSTUPŮ 7

EXISTUJE DANÁ PROMĚNNÁ  isset  boolean isset($proměnná)  Funkce vrací informaci o tom, zda daná proměnná existuje. true jestliže daná proměnná existuje (je nastavená) a její hodnota není NULL jinak vrací false  empty  boolean empty($proměnná)  Funkce vrací informaci o tom, zda obsah proměnné lze považovat za prázdný. Je to v podstatě opak k operaci přetypování na boolean. true jestliže hodnota proměnné není nastavena nebo je "", 0, 0.0, NULL, false, prázdné pole, prázdný objekt jinak vrací false ZPRACOVÁNÍ VSTUPŮ 8

PŘÍKLAD OŠETŘENÍ VSTUPU  <?php  If(isset($_GET[“jmeno”])) $jmeno = $_GET[“jmeno”]; else $jmeno = false;  var_dump($_GET);  If ($jmeno) echo $jmeno; else echo “Neznám”;  ?> ZPRACOVÁNÍ VSTUPŮ 9

DALŠÍ OVĚŘENÍ  is_null  is_bool  is_int  is_float  is_string  is_object  is_array  is_numeric ZPRACOVÁNÍ VSTUPŮ 10

NEZAPOMEŇTE  Formulář je jen a pouze to, co je uvnitř bloku.  Data mimo formulář nelze odeslat.  Stránka může obsahovat více formulářů.  Jen jeden se ale odešle. ZPRACOVÁNÍ VSTUPŮ 11

SLOŽITĚJŠÍ PŘÍKLADY ZPRACOVÁNÍ VSTUPŮ 12

„INPUT S PAMĚTÍ“  <?php  if (isset($_GET[“jmeno”])) $jmeno = $_GET[“jmeno”]; else $jmeno = false;  echo “ ”  echo “ ”;  ?> ZPRACOVÁNÍ VSTUPŮ Odeslat $_GET[“jmeno”] 13

PRŮCHOZÍ FORMULÁŘ  <?php  if (isset($_GET[“co”])) $co = $_GET[“co”]; else $co = false;  … // logika kontrolující, že máme dost dat  Echo “ ”;  echo “ ”;  Echo „ “;  echo “ ”;  … ZPRACOVÁNÍ VSTUPŮ čtverec Odeslat Tvůj čtverec má 4 strany. 4 Odeslat 14