Riskuj Riskuj! soutěž – slovní druhy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Denisa Šafářová. Dostupné z Metodického portálu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Advertisements

VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje přehled mluvnických kategorií přídavných jmen. Zaměřuje se především na druhy a vzory. Vzdělávací.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
VY_32_INOVACE_20_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_ČJ - SLOVNÍ DRUHY
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Podstatná jména Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_737_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Německý jazyk slovesa pravidelná časování – malen - préteritum pasivně 1 sekunda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ISSN
Skloňování přídavných jmen po členu neurčitém EIN EINE EIN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Elblová. Dostupné.
Německý jazyk předložky se 3. pádem nácvik pasivně i aktivně 2 sekundy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Pěnička.
Komplexní čísla Grafický součet komplexních čísel Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kamila Kočová. Dostupné z Metodického.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
Skloňování podstatných jmen rodu mužského
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Konstrukce trojúhelníku podle věty sss vytvořená v Zoneru Callisto Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné.
Dělení lomených výrazů
Příprava na lomené výrazy
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Zaokrouhlování čísel Číselná osa Hledej na číselné ose Desítky
BUĎTE POZORNÍ, AŤ SI TOHO ZAPAMATUJETE CO NEJVÍC..
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slova ohebná a neohebná - opakování Název sady: Český jazyk.
CHEMICKÝ KUFR Deriváty uhlovodíků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu
Návo d Znáš dobře mluvnici? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Denisa Šafářová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
VY_32_Inovace_6.3.7 AZ kvíz tvarosloví Český jazyk 7. ročník
Podstatná jména Bc. K. Matějková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Začínáme s podstatnými jmény I
Druhy vět Věty podle funkce
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Konstrukce trojúhelníku
Rozcvička Urči typ funkce:
What Time Is It? – Part 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PODSTATNÁ JMÉNA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Slova ohebná a neohebná - opakování
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
CHEMICKÝ KUFR Redoxní děje
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Desetinná čísla (1) Základní pojmy
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Skloňování přídavných jmen po členu určitém
Orofacionální cvičení III.
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Převody jednotek času – 2. část
CHEMICKÝ KUFR Deriváty uhlovodíků
Pracovní list 1) Do které kategorie jazyků se řadí španělština?
Transkript prezentace:

Riskuj Riskuj! soutěž – slovní druhy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Denisa Šafářová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Soutěží se ve čtyřech oblastech vztahujících se k slovním druhům. Cílem je získat co nejvíce bodů. Každá oblast se skládá z pěti různě obodovaných otázek. Lze předpokládat, že čím více je otázka bodovaná, tím je těžší. Pod jednou otázkou se skrývá PRÉMIE (zisk bodů bez zodpovězené otázky)

A jdeme na to!

Riskuj! Slovní druhy Podstatná jména Přídavná jména Slovesa

Kolik je v češtině slovních druhů?

Jak dělíme slovní druhy? (dva druhy – dle skloňování)

Vyjmenuj ohebné slovní druhy

Vyjmenuj neohebné slovní druhy

Urči všechny slovní druhy v následující větě Moje sestra chová ukecaného papouška, který krásně zpívá.

Jaké gramatické kategorie se u podstatných jmen určují?

Vyjmenuj rody podstatných jmen

Vyjmenuj vzory podstatných jmen rodu ženského

Kolik pádů určujeme u podstatných jmen?

Vyjmenuj tvrdé vzory rodu mužského

Podle čeho se určují gramatické kategorie u přídavných jmen?

Jaké jsou vzory přídavných jmen?

Urči gramatické kategorie u přídavného jména v následující větě: Najdi červeného trpaslíka.

Prémie

Kolik přídavných jmen obsahuje následující věta? Sousedův zrzavý pes, s velkýma černýma očima a mokrými chlupy, vylezl z vesnické vodní nádrže.

Jaké gramatické kategorie určujeme u sloves?

Co vyjadřují slovesa?

Jaké časy určujeme u sloves?

Kolik osob určujeme u sloves?

Najdeš naší kočku? Urči gramatické kategorie u slovesa v následující větě:

Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se!

Pravidla žáci se rozdělí cca na tři - čtyři týmy (dle celkového počtu) a zvolí se hlavní mluvčí, který jediný má právo odpovídat mohou se buď hlásit, zvonit na zvonečky, nebo používat jiné domluvené znamení je dobré odpovědi časově omezit špatně zodpovězená otázka odečítá stejný počet bodů, který je za ni možno získat

Řešení Slovní druhy Podstatná jména Přídavná jména Slovesa DesetPád, číslo, rod a vzor Podle jména, ke kterému se váží Osoba, číslo, způsob, čas (rod,vid) Ohebné, neohebnéMužský, ženský a střední Tvrdé, měkké, přivlastňovací Vyjadřují děj, činnost, stav 1-5Žena, růže, píseň, kost 4.p, čj, RM, vzor mladý Minulý, přítomný, budoucí 6-107Prémie3 2, 1, 5, 2, 1, 8, 6, 5Pán, hrad, předseda 7 2. os,, č.j., zp. tázací, čas přítomný (činný, dokon)