NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití sulfidů TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sulfidy.
Advertisements

Sulfidy I. Autor: Mgr. Marian Solčanský
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
SULFIDY Mgr. Helena Tlapáková.
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Rtuť Hg (Hydrargium).
Minerály Prvky nekovové Uhlík C – dvě podoby.
Mineralogický systém Sulfidy (sirníky)
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Škola:. Základní škola Kladruby
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
Systematická mineralogie Sulfidy
SULFIDY Ec.
nejdůležitější minerály
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SULFIDY - sulphur.
Jižní amerika Nerostné suroviny
Klára Hamšlágerová sexta A
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Sulfidy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Šablony GEOLOGIE 11. Sulfidy
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
zpracoval: Michal Kuča
Minerály Sulfidy.
- bez kyslíkaté sloučeniny síry s kovy- většinou mají kovový vzhled - při zvětrávání se lehce mění na oxidy a sírany.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KOVY II MĚĎ, ZINEK, OLOVO, CÍN. latinský název Cuprum značka Cu vlastnosti: červenohnědý kov, velká hustota, malá tvrdost, na vzduchu stálý, výborný vodič.
SULFIDY. SULFID OLOVNATÝ ● Krystalická látka ● Ocelově šedá barva, intenzivní kovový lesk ● V přírodě se vyskytuje jako minerál GALENIT ● Základní surovina.
 Sulfidy jsou dvouprvkové sloučeniny síry s jiným prvkem, nejčastěji kovem (nebo polokovem).  Atom síry má v sulfidech vždy oxidační číslo  -II MS.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_19_Sulfidy Téma: Chemie.
SULFIDY /po výkladu si zapiš do sešitu/ hospodářsky významné suroviny/rudy/ vznikají krystalizací z horkých vodních roztoků v puklinách hornin nazýváme.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1802_Přehled_nerostů_II._ sulfidy_oxidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Sulfidy Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: Stejskalová Hana
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SULFIDY.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název vzdělávacího materiálu Soli bezkyslíkatých kyselin
VY_32_INOVACE_P9-002 MINERALOGIE 2 - SULFIDY Název školy
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
MINERÁLY SULFIDY.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití sulfidů TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické sloučeniny ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Význam a použití sulfidů

Sulfidy v přírodě vytvářejí nerosty, které jsou velmi významnými surovinami pro výrobu různých kovů. Jejich naleziště jsou kolem Příbrami, Stříbra, Kutné Hory a Zlatých Hor na severní a Zlatých Hor na severní Moravě. Moravě.

Sulfid olovnatýPbS nachází se v přírodě jako nerost galenit nachází se v přírodě jako nerost galenit je nápadně těžký, má namodralý odstín a kovový lesk je nápadně těžký, má namodralý odstín a kovový lesk je hlavní rudou pro výrobu olova je hlavní rudou pro výrobu olova

Sulfid olovnatý PbS Vyrobené Pb se používá ve zdravotnictví – výborně pohlcuje rentgenové a radioaktivní záření. Je důležité pro výrobu akumulátorů a nábojů do lehkých palných zbraní a brokovnic.

Sulfid zinečnatýZnS nachází se v přírodě jako minerál sfalerit nachází se v přírodě jako minerál sfalerit je hnědý, žlutý, šedavě až modravě černý, vzácně i červený je hnědý, žlutý, šedavě až modravě černý, vzácně i červený má vysoký lesk má vysoký lesk

Sulfid zinečnatýZnS ZnS se používá k výrobě luminoforů ( látky, které pohlcují záření a vydávají ho postupně ve formě světla)  TV obrazovky, zářivky, výbojky, hodinky ZnS slouží k výrobě kovového zinku  pozinkované plechy  mosaz (slitina Zn a Cu)

Disulfid železa FeS 2 nachází se v přírodě jako minerál pyrit nachází se v přírodě jako minerál pyrit je to křehký nerost zlatavé barvy s kovovým leskem (kočičí zlato) je to křehký nerost zlatavé barvy s kovovým leskem (kočičí zlato)

Disulfid železa FeS 2  pyrit se dříve používal jako surovina pro výrobu kyseliny sírové  dnes slouží k výrobě železa

Sulfid rtuťnatýHgS V přírodě se nachází jako minerál cinabarit načervenalé barvy (rumělka). Používá se na výrobu rtuti, barev a líčidel.

Zdroj Fraus: Učebnice chemie pro ZŠ a víceletá gymnázia Fraus: Učebnice chemie pro ZŠ a víceletá gymnázia LG_L194WT-SF_LCD_monitor.jpg LG_L194WT-SF_LCD_monitor.jpg LG_L194WT-SF_LCD_monitor.jpg LG_L194WT-SF_LCD_monitor.jpg Arthur_H_Moss_-_makers_plate.jpg Arthur_H_Moss_-_makers_plate.jpg Arthur_H_Moss_-_makers_plate.jpg Arthur_H_Moss_-_makers_plate.jpg Trumpet_in_b_german.jpg Trumpet_in_b_german.jpg Trumpet_in_b_german.jpg Trumpet_in_b_german.jpg Steel_mill_Fundidora_Park.jpg Steel_mill_Fundidora_Park.jpg Steel_mill_Fundidora_Park.jpg Steel_mill_Fundidora_Park.jpg Loose_mineral_powder_%282%29.jpg Loose_mineral_powder_%282%29.jpg Loose_mineral_powder_%282%29.jpg Loose_mineral_powder_%282%29.jpg