ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aneb jak se ho učíme Jan Prousek 3. ročník březen 2012
Advertisements

Socioekonomická geografie
Úvod do studia geografie
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Krajina, krajinné složky
PEDOSFÉRA.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Krajina a životní prostředí
Demografie je věda, která se zabývá:
Krajina a krajinná sféra
Krajina a životní prostředí
Krajinná sféra a její části
Simona Jakschová 3.O, Markéta Bortlíková 3.O
zaměřují se také ochranou neživé přírody
Regionální zeměpis Funkce a cíle Zdeněk Bergman Funkce geografie poznávací aplikační všeobecně vzdělávací.
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
Socioekonomická geografie
Co je fyzická geografie?
GEOLOGIE, GEOLOGICKÉ VĚDY
Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s s jednotlivými geologickými.
Cestovní ruch turismus, turistika, rekreace, rekreologie = cílené, záměrné cestování CR – možnost vycestování člověka a jeho setrvání mimo své bydliště,
Lito- sféra Atmo- Hydro- Bio-
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
GEOLOGIE – VĚDA O ZEMI.
Základní principy geografického výzkumu
KRAJINNÁ SFÉRA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – sféry Země autor VM:Ondřej Vojáček.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Krajinná sféra Jan Dušek.
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Geoinformatika úvod.
Nauka o krajině. Nauka o krajině se stala fundamentem na jehož základě se formovala geoekologie jako komplexní fyzická geografie, která se orientuje na.
Půdy, pedologie, pedogeografie
Úvod do studia geografie
Vztahy geografie k ostatním vědám
Lekce 1 Úvod - základní pojmy a koncepce v geomorfologii
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Geografie = zeměpis Z řeckého γεός geos = (po)zemský + γράφειν grafein = psáti Věda studující prostorové rozšíření jevů na Zemi, jejich vzájemnou interakci.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE jaro Monika Rusnáková.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Socioekonomická geografie, hospodářské sektory
PEDOSFÉRA.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
6. Seminář Jaroslav Biolek Podzim 2013
Geografie Krajinná sféra
Obsah přednášky Věda * Geografie jako věda
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Charakteristika zeměpisu CR
Geografia ako veda.
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
Přírodní složky a oblasti Země
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
VY_32_INOVACE_
Člověk mění a vytváří krajinu
VY_32_INOVACE_272_Krajinná sféra
Demografie je věda, která se zabývá:
Transkript prezentace:

ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE

GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský, zemský + γράφειν grafein psáti ) - jedna z nejstarších věd - vyčleněna z filosofie na přelomu 3. a 2. stol. př.n.l. EratosthénemEratosthénem

OBJEKT STUDIA GEOGRAFIE Původně – Země jako celek. Nyní – KRAJINNÁ SFÉRA (KS)

HLAVNÍ ZMĚNY VE VÝVOJI G. 1) zúžil se objekt geografie ( dříve celá Země, nyní KRAJINNÁ SFÉRA) 2) změnil se ráz poznání v geografii ( dříve popis, nyní vysvětlování jevů) 3) změnil se význam a zaměření geografie ( dříve všeobecně vzdělávací, nyní praktické zaměření)

GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE je věda stojící na rozhraní mezi přírodními, společenskými a technickými vědami GEOGRAFIE je věda studující prostorové rozšíření jevů na Zemi, jejich vzájemnou interakci a vývoj v čase.

KRAJINNÁ SFÉRA Složky KS : - FYZICKOGEOGRAFICKÁ SFÉRA (FGS) - SOCIOEKONOMICKÁ SFÉRA (SES)

SLOŽKY FGS 1) svrchní část litosféry (zemská kůra a svrchní část zemského pláště) 2) dolní část atmosféry (troposféra a stratosféra po ozonosféru – 25 km) 3) hydrosféra 4) pedosféra 5) biosféra

SLOŽKY SES 1) obyvatelstvo 2) sídla 3) průmysl 4) zemědělství 5) doprava 6) služby 7) rekreace a cestovní ruch

ČLENĚNÍ GEOGRAFIE FGS je objektem studia FYZICKÉ GEOGRAFIE SES je objektem studia SOCIOEKONOMICKÉ GEOGRAFIE Vzájemné působení FGS a SES studuje OBECNÁ GEOGRAFIE Totéž podle oblastí studuje REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE

GEOGRAFICKÉ DISCIPLÍNY 1. FYZICKÁ GEOGRAFIE GEOMORFOLOGIE – nauka o georeliéfu KLIMATOLOGIE – nauka o podnebí METEOROLOGIE – studuje počasí HYDROGEOGRAFIE – studium vodstva na Zemi OCEÁNOGRAFIE – studium vodstva oceánů a moří PEDOGEOGRAFIE – studuje rozmístění půd na Zemi

GEOGRAFICKÉ DISCIPLÍNY 1. FYZICKÁ GEOGRAFIE BIOGEOGRAFIE – studuje prostorovou diferenciaci biosféry GLACIOLOGIE – studuje ledovce GEOKRYOLOGIE – věda o permafrostu Některé další : petrologie, vulkanologie, seismologie, stratifikace, orografie, karsologie, speleologie, krystalografie, mineralogie, hydrologie, limnologie, pedologie, biologiepetrologievulkanologieseismologiestratifikaceorografie karsologiespeleologiekrystalografiemineralogie hydrologielimnologie pedologiebiologie

GEOGRAFICKÉ DISCIPLÍNY 2. SOCIOEKONOMICKÁ GEOGRAFIE G. OBYVATELSTVA – zabývá se prostorovým rozmístěním a strukturou obyvatel G. SÍDEL – studuje zákonitosti sídel G. PRŮMYSLU – studuje zákonitosti rozmístění průmyslové výroby G. ZEMĚDĚLSTVÍ – studuje zákonitosti rozmístění zemědělství G. DOPRAVY – studuje zákonitosti dopravních pohybů a dopravních sítí G. SLUŽEB – studuje zákonitosti rozmístění služeb G. CESTOVNÍHO RUCHU

GEOGRAFICKÉ DISCIPLÍNY 3. KARTOGRAFICKÉ DISCIPLÍNY - vědní obory o tvorbě, reprodukci a využití map TEMATICKÁ KARTOGRAFIE – sestavování tematických map MATEMATICKÁ KARTOGRAFIE – teorie kartografických projekcí KARTOMETRIE – věda o měření na mapách Postupy : GEOINFORMATIKA – geoinformační věda (GPS, DPZ, GIS,…)

GEOGRAFICKÉ DISCIPLÍNY 4. OSTATNÍ GEOGRAFICKÉ VĚDY REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE – zabývá se komplexním geografickým studiem jednotlivých oblastí POLITICKÁ GEOGRAFIE – studuje otázky např. územního vývoje státu, státních hranic, rozložením politických sil, státním zřízením a formou vlády jednotlivých států NAUKA O KRAJINĚ – studuje obecné zákonitosti krajiny, její rozmístění, vlastnosti a funkce HISTORICKÁ GEOGRAFIE – studuje obecné zákonitosti krajinné sféry v minulosti

ODKAZY