Mezinárodní ekonomická integrace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření s penězi Milena Tichá
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_338.
Peníze a cena Milena Tichá
Mezinárodní integrace
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Mezinárodní organizace
Inflace Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Makroekonomie a hospodářská politika
Významná světová integrační seskupení ve světovém hospodářství
1 Mezinárodní ekonomická integrace regionálního typu – 1. pokračování VŠFS – kombinované studium Konzultace 1 – pokra č ování
1 Vybraná mezinárodní regionální seskupení VŠFS kombinované studium REK 4. přednáška ( )
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
Anotace Prezentace, která se zabývá základními charakteristikou Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží vyjmenovat.
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Hospodářský cyklus Milena Tichá
Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
Vazby ČR a EU na světovou ekonomiku
Trh a jeho fungování Milena Tichá
Anotace Prezentace, která se zabývá základními charakteristikou Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží vyjmenovat.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
IVETA HAVELKOVÁ ASEAN Association of Southeast Asian Nations (Sdružení států jihovýchodní Asie)
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
1 Jednotlivé stupn ě regionální integrace v oblasti obchodu na p ř íkladu vývoje po 2. sv ě tové válce VŠFS – PS magisterské ZS 05/06 MEI P
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Fáze ekonomické integrace
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Příprava na lomené výrazy
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zaměstnanost a nezaměstnanost Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
AMERIKA.  Polokoule Z, S, J  1492  Dělení: ◦ Severní, Střední, Jižní ◦ Latinská Amerika  Rozloha: ◦ km² ◦ 8,3% povrchu, 28,4% pevniny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
HLAVNÍ HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE VE SVĚTĚ. Za účelem prohloubení a usnadnění ekonomické spolupráce se vytváří HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE. Tyto organizace přispívají.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Hospodářství jádrové a periferní oblasti
Zaměstnanost a nezaměstnanost
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Hospodářský cyklus Milena Tichá
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Mezinárodní organizace
Základní škola, Hradec Králové
ASEAN Ročník: 2. Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh:
Společné a koordinované politiky EU
Fáze ekonomické integrace
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Integrace v LatAm
Mezinárodní ekonomická integrace
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
MAPA SVĚTA AMERIKA.
MAPA SVĚTA AMERIKA.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Orofacionální cvičení III.
Převody jednotek času – 2. část
Globalizace Milena Tichá
Transkript prezentace:

Mezinárodní ekonomická integrace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze..

Mezin á rodn í ekonomická integrace (MEI) spojování, srůstání národních ekonomik ve větší ekonomické celky, odstraňování bariér volného pohybu zboží, služeb, kapitálu a pracovních sil mezi národními ekonomikami, vede ke vzniku mezinárodních ekonomických integračních seskupení.

C í l MEI vytvořit větší ekonomické celky (větší trhy), vybudovat dostatečný prostor pro další ekonomický rozvoj národních ekonomik.

Nositel é MEI jednotlivé státy, uzavírají mezi sebou dohody o vzniku mezinárodních ekonomických integračních seskupení.

Formy MEI rozlišujeme podle stupně integrace: pásmo volného obchodu, celní unie, společný trh, hospodářská unie. vyhledej charakteristiky jednotlivých forem integrace.

MEI m á region á ln í charakter mezinárodní integrační seskupení vznikají v určité oblasti (v určitém regionu), nejvýznamnější mezinárodní ekonomická integrační seskupení vznikla: v Evropě, v Americe, v Asii.

MEI v Evropě Evropská unie – EU (1993) (European Union) členové: 27 států, cíl: vytvořit hospodářskou, politickou a měnovou unii.

Evropsk á unie nejsilnější integrační blok v Evropě, roste počet členských států, jejich integrace se prohlubuje, nejvíce institucionalizované integrační seskupení ve světovém hospodářství.

Ú kol pomocí internetu vyhledej mapu EU, urči členské státy EU, uveď, které státy vstoupily do EU naposledy a kdy.

MEI v Americe NAFTA, FTAA, MERCOSUR.

NAFTA Severoamerick á dohoda o voln é m obchodu (1994) (North American Free Trade Agreement) členov é : USA, Kanada, Mexiko, c í l: vytvořit z ó nu voln é ho obchodu a společný trh, výsledky: omezený společný trh.

FTAA Americká zóna volného obchodu (1998) (Free Trade Area of Americans´) členové: všechny státy amerického kontinentu, cíl: vytvořit zónu volného obchodu, jednání složitá.

MERCOSUR Společný trh jihu (1991) (Mercado Comun del Sur) členov é : Argentina, Braz í lie, Paraguay, Uruguay, přidruženy: Chille, Bol í vie, Kolumbie, Ekv á dor (Venezuela), c í l: vybudovat celn í unii a společný trh, výsledky: celn í unie.

Ú kol vyhledej pomocí internetu mapy integračních seskupení, která se nacházejí na americkém kontinentu, urči jejich členské státy.

Region á ln í MEI v Asii APEC, ASEAN, AFTA, AEC.

APEC Asijsko-pacifická hospodářská spolupráce (Asia-Pacific Economic Cooperation) (1989, 1994 aktivní) členové: 21 zemí, cíl: vytvořit zónu volného obchodu.

ASEAN Sdružení států jihovýchodní Asie (1967) (Association of South East Asian Nations) členové: země jihovýchodní Asie, cíl: vytvoření hospodářského a obranného svazku zemí (pásma volného obchodu a společného trhu).

AFTA Oblast volného obchodu zemí ASEAN (Asean Free Trade Area) (1997) členské země: země jihovýchodní Asie, cíl: vytvořit zónu volného obchodu a společný trh.

AEC Asijsk é hospod á řsk é společenstv í (2007) (Asian Economic Cooperation) člensk é země: země jihovýchodn í Asie, c í l: vytvořit společný trh (podobn á pravidla jako EU), nepoč í t á se společnou měnou a volným pohybem pracovních sil.

Ú kol vyhledej pomocí internetu mapy integračních seskupení, která se nacházejí v Asii, urči jejich členské státy.

Ú kol Porovnej jednotliv á region á ln í mezin á rodn í integračn í seskupen í v Evropě, Americe a Asii z hlediska jejich: velikosti, počtu členů, počtu obyvatel, vytvořen é ho hrub é ho dom á c í ho produktu. podle těchto krit é ri í zhodnoť jejich postaven í ve světov é m hospod á řstv í.

LITERATURA KONEČNÝ, Bronislav; SOJKA, Milan. Malá encyklopedie moderní ekonomie. Praha : Libri, ISBN VLČEK, Josef a kol. Ekonomie a ekonomika. Praha : ASPI, ISBN CIHELKOVÁ, Eva a kol. Světová ekonomika, regiony a integrace. Praha : C. H. Beck, ISBN CIHELKOVÁ, E. a kol. Regionalismus a multilateralismus. Praha : C. H. Beck, ISBN