Doc. RNDr. František Koliba, CSc. Katedry Informatiky a matematiky OPF SU Budova A Informatika pro ekonomy II INM / BPNIE Přednáška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tabulkové procesory (MS Excel)
Advertisements

VY_32_INOVACE_In 6.,7.15 Grafy - vytvoření základních typů grafu Anotace: Žák se seznámí s tvorbou grafu a jeho formátováním v programu MS Excel 2010.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Pro Nekonečno – RC Palouček
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Grafy v Excelu.
Nabídka karty Soubor Soubor. Nabídka karty Domů Domů práce se schránkou formátování písma zarovnávání formát čísel práce se styly práce s buňkami vyhledávání.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Druhy grafů 2013 O. Kánský.
Vizualizace dat Jan Vágner 3MA381. Co je vizualizace dat?  Matematická nebo fyzikální nebo jiná data či informace, která jsou převedena do grafického.
Tabulkový procesor.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C5 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří 2013.
Úvod  Nejdůležitější vlastností grafu je sdělit dané informace.  Grafy mohou mít různou podobu (barevné, plastické…).  Vždy je důležité, aby se z nich.
Excel – Grafy 18. května 2013VY_32_INOVACE_080210_Excel_Grafy_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Satková. Obchodní.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Tvorba grafu Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Excel– Zásady Ing. Bohumil Bareš.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Struktura kriminality v roce 2000 Kriminalita je součástí každé společnosti a v posledním desetiletí zaznamenáváme nárůst většiny forem trestné činnosti.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Zásady tvorby grafů Iveta Jiruchová 3MA381.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Vytvoření grafu v programu Excel 3. Osnova Vytvoření grafu Úprava grafu Konečná úprava.
Tvorba spojnicových grafů v aplikaci MS Excel
Jméno autora Zdeňka Sudová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
MS OFFICE - WORD VYTVOŘENÍ TABULKY Ing. Petr Hanáček
Word – Tabulky a Grafika ve Wordu
Excel úpravy grafu, karta Rozložení
Grafy v Excelu.
INFORMATIKA 9 MS Excel II. III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:7. Datum vytvoření:Duben.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_256 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
ÚPRAVA TABULKY VE WORDU
VŠB –TUO ATŘ Manažerská grafika Grafy v MS Excel 2003 Podešva Petr
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 2.
EXCEL ÚPRAVY GRAFU, KARTA FORMÁT. MINIGRAFY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
EXCEL Vybrané partie Bohuslav Slípka. Základní operace Umíte pracovat se sešity Zápis textu- číslo vložíme jako text pomocí apostrofu,vzorec jako text.
EXCEL VYTVOŘENÍ GRAFU ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Vytvoření a vložení Typy grafů
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_12.
Databáze MS ACCESS 2010.
MS EXCEL Charakteristika
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 8 GRAF I – spojnicový graf Autor: Bc. Pavel Šiktanc Co se všechno naučíme??? Vytváření grafu z jednotlivých.
Doc. RNDr. František Koliba, CSc. Katedry Informatiky a matematiky OPF SU Budova A Informatika pro ekonomy II INM / BPNIE Přednáška.
Ing. Jiří Suchomel tel.: EXCEL 2010 Část II. EXCEL 2010 II Snímek 1.
Doc. RNDr. František Koliba, CSc. Katedry Informatiky a matematiky OPF SU Budova A Informatika pro ekonomy II INM / BPNIE Přednáška.
Inf Příklady použití grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 Informatika - MS Excel – Nabídky karet Autor:
Název školy:Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:VY_32_INOVACE_NAV2-17.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7
KIV/ZD cvičení 4 Tomáš Potužák.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_09 TÉMA: MS_WORD
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Vytváření grafů, úpravy
MS Excel – Vytváříme nový graf
MS Excel – druhy grafů Nejčastější typy grafů: Ostatní typy grafů:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Informatika – Práce s grafy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Transkript prezentace:

Doc. RNDr. František Koliba, CSc. Katedry Informatiky a matematiky OPF SU Budova A Informatika pro ekonomy II INM / BPNIE Přednáška č. 3 Grafy – základní operace

Graf obecně: Graf je reprezentace množiny objektů, u které znázorňujeme vztahy mezi nimi. Graf v Excelu: Graf je vizualizací dat obsažených v tabulkách. Jedná se tedy o jinou formu výstupů dat nacházejících se v tabulkách. Data v tabulce jsou přesná, graf obvykle přehlednější. Graf však může mít pro uživatele větší vypovídací schopnost než číselná tabulka. Co to je graf 2

1.Vybrat data pro tvorbu grafu 2.Na kartě „Vložení“ vybrat možnosti pro vložení: -Doporučený graf – systém nabídne jednu z nejvhodnějších možností; -Vybrat typ grafu; 3.Upravit vlastnosti grafu nebo Vybrat typ grafu a následně dodat potřebné vstupní hodnoty a parametry grafu. Standardní postup vložení grafu 3 Rychlý výběr doporučeného grafu Typy grafů

Sloupcový graf: -používá se u dlouhých řad resp. více řad datových údajů; -Zobrazuje trendy v průběhu času nebo trendy v kategoriích Spojnicový graf: -dtto Základní typy grafů v Excelu 4

Pruhový graf: -obdoba sloupcového grafu; -lépe se porovnávají hodnoty; -má svislé uspořádání; -na obrazovku se nevejdou dlouhé řady Základní typy grafů v Excelu 5

Plošný graf: -použití podobné jako u sloupcového nebo pruhového grafu; -lépe vystihuje velikost změny u jednotlivých trendů; Základní typy grafů v Excelu 6

Výsečový graf: -znázorňuje poměry dílčích hodnot vůči celku -součet hodnot řady tvoří 100% (celý kruh) Základní typy grafů v Excelu 7

XY bodový graf: -jako jediný vynáší poměrové hodnoty i na základní ose (osa x); -umožňuje bez deformace znázornit vztah dvou nebo více veličin Základní typy grafů v Excelu 8

Burzovní graf: -trend výkonu burzy v průběhu času: -3 řady cenových hodnot - max, min, konečná; -4 řady cen. hodnot – počáteční, max, min, konečná; -4 řady cen. hodnot – objemová, max, min, konečná; -5 řad cen. hodnot – objemová, počáteční, max, min, konečná Další typy grafů v Excelu 9

Kombinovaný graf: -Umožňuje zvýraznění různých typů informací; -Použití pro různé typy dat resp. rozsahy dat se výrazně liší; -Skupinový sloupcový - spojnicový máme smíšené typy dat -Skupinový sloupcový – spojnicový na vedlejší ose máme smíšené typy dat; rozsah dat se výrazně liší -Skládaný plošný – skupinový sloupcový máme smíšené typy dat Další typy grafů v Excelu 10

Vstupní tabulka: Příklady typů grafů v Excelu 11

Příklady typů grafů v Excelu Sloupcové grafy a různé podtypy 12 Umožňuje upravit, které datové body a názvy jsou v grafu vidět Umožňuje modifikovat prvky grafu (název, legendu, mřížku, popisky dat) Umožňuje nastavit styl a barevné schéma grafu

Příklady typů grafů v Excelu Sloupcové grafy a různé podtypy 13

Příklady typů grafů v Excelu Spojnicové a pruhové grafy 14

Příklady typů grafů v Excelu Plošné grafy 15

Příklady typů grafů v Excelu Výsečové grafy 16 Vybraná data:

Příklady typů grafů v Excelu Další výsečové grafy s upraveným výběrem dat 17

Příklady typů grafů v Excelu XY bodový graf 18 Velice důležitý je graf XY bodový, který jediný vynáší hodnoty podle velikosti i na základní ose (ose x) a dovoluje tak bez deformace znázornit vzájemnou závislost dvou nebo více veličin. Tabulka vstupních dat:

Příklady typů grafů v Excelu XY bodový graf 19

Editace vlastností grafu Příklad sloupcový graf 20 Ikony rychlého přístupu (viz také slajd 12):

Editace vlastností grafu Příklad sloupcový graf –rychlý přístup 21

Editace vlastností grafu Další možnosti úprav – nástroje grafu – karta „Návrh“ 22 Změna rozlože ní grafu Přidání, odebrá ní prvku grafu Změna barvy nebo stylu Možnost změny celkového vizuálního stylu grafu Záměna řad X a Y Umožňuje změnit rozsah dat zahrnutých do grafu Umožňuje přepnutí na jiný typ grafu Přesunutí grafu na jiný list v sešitě

Editace vlastností grafu Záměna řádku za sloupce (pozor – týká se dat v tabulce) 23 Datová tabulka -

Editace vlastností grafu Změna rozsahu dat zahrnutých do grafu 24 Aktivovat graf - Návrh - Data - Úprava řady Alfa Odebere označenou řadu dat (v našem případě řadu Alfa)

Editace vlastností grafu Změna rozsahu dat zahrnutých do grafu (příklad přidání součtu za čtvrtletí) 25 Výsledný graf

Editace vlastností grafu Změna vlastností řad (příklad sloupcového grafu) 26 Vybrat řadu poklepem na jeden ze sloupců: Následně na kartě „Návrh“ Zvolit odpovídající možnost změny:

Editace vlastností grafu Změna vlastností řad (příklad sloupcového grafu - 1) 27 Vybrat řadu – boční menu – možnosti řady nebo

Editace vlastností grafu Změna vlastností řad (příklad sloupcového grafu - 2) 28

Minigrafy 29 Minigrafy jsou malé grafy umístěné do jedné buňky:

Minigrafy Úpravy minigrafů 30 a) vybrat buňku – pohotovostní menu – Vybraná buňka - b) vybrat buňku a kartu „Návrh“:

Třetí cvičení 31 Tvorba grafů