Procvičení – výpočet práce Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FYZIKA 8.Ročník Práce 01 – MECHANICKÁ PRÁCE.
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Práce. Výkon Práce Jakou představu ve vás vyvolá slovo práce?
Jako předvést výkon na práci
Výkon (Učebnice strana 22 – 24)
Téma: Fyzikální veličiny – hustota
VÝKON.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.33 Téma: Práce jako.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POJMY 1) Co je to hustota? odvozená fyzikální veličina, která určuje hmotnost látky.
Jak porovnat vykonanou práci
FYZIKA 8. ROČNÍK PRÁCE Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Pohybová energie - úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Vypařování a kapalnění - úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Sublimace a desublimace Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Výkon Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Mechanická práce Výkon Polohová energie.
Paralelní zapojení rezistorů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_01 Mechanická.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_16 Práce Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Helena Mesnerová – ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_197_PRÁCE
Účinnost – řešení úloh VY_32_INOVACE_15_Účinnost
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Procvičení – výkon a jeho výpočet
Šíření tepla zářením VY_32_INOVACE_25_Šíření tepla zářením
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.29_Prace Datum: Ročník: Osmý
Schematické značky - opakování
MECHANICKÁPRÁCE.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Stín a polostín VY_32_INOVACE_44_Stin_a_polostin
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Průměrná rychlost – úlohy II
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Tání a tuhnutí - početní úlohy
Energie VY_32_INOVACE_05_Energie Autor: Pavlína Čermáková
Polohová energie - úlohy
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Přeměna polohové energie v pohybovou a naopak
Elektrování těles při vzájemném dotyku
Chování těles v kapalině – procvičení 2
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Účinnost VY_32_INOVACE_15_Účinnost Autor: Pavlína Čermáková
Fyzika 8.ročník ZŠ Mechanická práce, kladky. Creation IP&RK.
Úlohy na výpočet práce VY_32_INOVACE_02_Úlohy na výpočet práce
Jak porovnat vykonanou práci
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Paralelní zapojení rezistorů
Třída 3.B 5. hodina.
Druhy optických prostředí
Archimédův zákon pro plyny
VÝKON.
3. ročník Písemná práce 2.
Třída 3.A 5. hodina.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Sériové zapojení rezistorů
Druhy sil VY_32_INOVACE_15_Druhy sil Autor: Pavlína Čermáková
Transkript prezentace:

Procvičení – výpočet práce Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_INOVACE_01_Procvičení - výpočet práce

V následujících situacích rozhodni, zda konáš práci ty, jiné těleso, nebo se práce nekoná : a)Držíš v ruce tašku b)Zvedáš tašku na lavici c)Vyjdeš z přízemí do prvního patra d)Vyjedeš výtahem do prvního patra e)Neúspěšně se snažíš posunout skříň f)Kámen o hmotnosti 2 kg padá volným pádem k zemi g)Betonový panel o hmotnosti 1 t visí v klidu na háku jeřábu ve výši 3 m nad zemí h)Ocelová tyčka o hmotnosti 100 g ležící na stole se přitáhne k magnetu do výšky 10 cm Kdy se koná práce z hlediska fyzikálního? … práce se nekoná … konáš práci … práci koná motor výtahu … konáš práci … nekonáš práci … práci koná Země … práce se nekoná … magnet koná práci

Jakou práci vykonala maminka, když stálou silou 20 N vezla kočárek 200 m po přímém vodorovném chodníku? Řeš postupně zadané úlohy: F = 20 N s = 200 m W = ? J W = F. s W = J W = J W = 4 kJ Maminka vykonala při přemístění kočárku práci 4 kJ.

Jakou práci vykoná prodavač, když zdvihne bednu s lahvemi o hmotnosti 20 kg rovnoměrným pohybem svisle vzhůru na polici ve výšce 1,5 m? m = 20 kg s = 1,5 m W = ? J W = F. s W = ,5 J W = 300 J Prodavač vykonal práci 300 J. F = 200 N

Lokomotiva táhla vlak stálou silou 200 kN po vodorovné trati délky 5 km. Jakou práci vykonala? F = 200 kN s = 5 km W = ? J W = F. s W = J W = J W = 1 GJ Motor lokomotivy vykonal práci 1 GJ. = N = m

Jeřáb zvedl rovnoměrným pohybem těleso do výšky 7 m a vykonal při tom práci 21 kJ. Urči hmotnost zvednutého tělesa. W = 21 kJ s = 7 m F = ? N m = ? kg F = W : s F = : 7 N F = N m = F : g m = : 10 kg m = 300 kg Těleso mělo hmotnost 300 kg. = J

Do jaké výšky zvedl jeřáb svisle vzhůru betonový panel o objemu 2 m 3, když vykonal práci 500 kJ ?(Hustota betonu je 2500 kg/m 3. ) W = 500 kJ ρ = kg/m 3 V = 2 m 3 s = ? m s = W : F s = : m s = 10 m Těleso bylo zvednuto do výšky 10 m. = J m = ρ. V m = kg m =5 000 kg F = m. g F = N F = N

Zdroje: Doc.Dr.Ing.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 8 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN Doc.Dr.Ing.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN Doc.RNDr. KOLÁŘOVÁ,CSc., Růžena; Paed.Dr. BOHUNĚK, Jiří. Fyzika pro 8. ročník základní školy. Praha 4 : Prometheus, s. ISBN Obrázky: Kliparty z Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště