NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_15 TÉMA:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
“Originální pohádkový pár” Vlasové úpravy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento zámek inspiroval Charlese Perraulta k napsání Šípkové Růženky. V interiérech jsou proto figury slavných hrdinů pohádky. V jedné věži je dokonce.
Karel Jaromír Erben pohádkář Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Pohádka.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Pohádka Zpracovala: Mgr
VY_32_INOVACE_13_19 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
STRUKTURA A JAZYK PROZAICKÉHO DÍLA
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
FANTASTICKÁ LITERATURA
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_05
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Zpracovaly:Lucie Geciová Marie Slezáčková
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník:
DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Projekt 3.B Pohádkový svět K.J.Erbena
Brat ř i Grimmové - n ě me č tí pohádká ř i Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Není.
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová Pohádka
Spisovatelé dětské literatury
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
ČESKÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Sběratelé lidových pohádek u nás
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_25.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_15_CJI_POHÁDKA.
Pohádka.
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Novelistická pohádka Název : VY_32_inovace_09 Český jazyk a literatura.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_17_MATEMATIKA_2_ČÍSLA A POHÁDKY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace Registrační.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Dobrá Jana VY_32_Inovace_ Pohádka
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2_pohadky Název: Pohádky.
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_06
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název : VY_32_INOVACE_2B33Čj5_Pohádka
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_20
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_25.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C45Čj6_Pohádky
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_15 TÉMA: CJ – 6.A – Pohádky – druhy pohádek ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Tato prezentace je určena k výkladu učiva literární výchovy – druhy pohádek. Žáci si v první části zopakují hlavní znaky pohádek a seznámí se s dělením pohádek na jednotlivé druhy. Podle vlastních zkušeností, čtenářských znalostí doplňují příklady k jednotlivým bodům. Pracují společně. Poslední snímky lze využít jako samostatnou práci, možnost soutěže (nejlepší čtenář, znalec pohádek) buď přímo v hodině, nebo zadat jako domácí úkol. Dále je možné zadat reprodukci jednotlivých pohádek jako mluvní cvičení. Využití prezentace bylo velmi jednoduché. Výklad byl názornější, srozumitelnější, žáci byli motivovaní k práci, k většímu zapojení do hodiny. Ilustrace napomáhaly vzpomenout si na jednotlivé pohádky.

DRUHY POHÁDEK

jeden z nejstarších epických žánrů základní téma pohádek zápas dobra a zla děj je vymyšlený, rychle se rozvíjí čas a prostor nebývají přesně určeny objevují se úvodní a závěrečné formule v pohádkách vítězí dobro, krásné lidské vlastnosti dělíme je na lidové a autorské

s vybájenými postavami a věcmi FANTASTICKÉ s biblickými postavami Ježíše a sv. Petra LEGENDÁRNÍ hlavní postavou je zvíře ZVÍŘECÍ podobají se skutečnosti, zápas chytrosti a hlouposti NOVELISTICKÉ

známe autora, nedodržují hlavní znaky autorské Nejmodernější pohádky, pohádkové příběhy moderní

hrdiny jsou zvířátka dobrá i zlá mají jednoduchou kompozici opakují se jednotlivé části a na ně se postupně nabalují další prvky zvířátka v nich vystupují jako neohrožení hrdinové O slepičce a kouhoutkovi O medvědovi a malých zvířátkách Jak šlo vejce na vandr Jak zvířátka pomohly hospodářovi O kůzlátkách

vystupují v nich biblické postavy, vypráví se o jejich skutcích objasňují původ věcí, rostlin, živočichů, přírodních jevů i jejich pojmenování nejoblíbenějším námětem je putování Krista a sv. Petra vystupují v nich i postavy Smrti a Bídy odráží místní prostředí, bývají přesně lokalizovány slovácké legendární pohádky vypráví o stvoření vína, slivovice, malovaných vajíček, komárů Škoda, že teho svatého Petra zbili

fantastické, kouzelné zápas dobra a zla vystupují kouzelné, nadpřirozené postavy objevují se mluvící zvířata objevují se magické předměty objevují se kouzelná čísla místo, čas není určen novelistické zápas chytrosti a hlouposti hrdina se spoléhá na vlastní rozum neobjevují se kouzelné předměty, nadpřirozené bytosti má blízko ke skutečnosti častá kritika mocných, bohatých

Ve které pohádce vystupují tyto postavy?

princezna – Popelka, Šípková Růženka, Sněhurka, Princezna na hrášku… princ – Šípková Růženka, Zlatovláska, Princ Bajaja, Pták Ohnivák a liška Ryška… čaroděj – Dlouhý, Široký a Bystrozraký,…….. čarodějnice – Baba Jaga, O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku, O překrásné Vasilise….. trpaslík – Sněhurka, Trpaslík Nosák, O zlém trpaslíkovi … skřítek, čert – Mezi skřítky, O Nesytovi, O chytré princezně, O Valibukovi…. obr – Udatný krejčík, Sedm jednou ranou koza – O kůzlátkách, Zvířátka a Petrovští

Ilustrace -