ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Památky Unesco Česká republika.
Advertisements

III/2 XV A
Nejvýznamnější památky města Vendula Hubáčková
Velká výprava za krásami českého gotického středověku a nádherou českého baroka Mons Cuthna – Kuttenberg – Kutná Hora 9. června a 6. ročník ZŠ.
GOTICKÁ KULTURA.
Gotika.
Významné památky ČR.
Gotika Dějepis VY_32_INOVACE_305, 16. sada, D
BAROKO I..
Kutná Hora dříve druhé město Českého království, odkud vytékal ,,stříbrný potok pražských grošů“ město zapsané od r na listinu Světového kulturního.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_19 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
VY_52_INOVACE_ZE.9.40 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
BAROKNÍ DOBA 8. ROČNÍK.
Anotace: Materiál je určen pro 4.ročník ZŠ .
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Gotická kultura.
Barokní architektura v českých zemích
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Gotická kultura.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK 1200 – 1400.
Ve znamení gotického slohu
Umělecké slohy a moderní umění 1. Románské umění a Gotika
Gotika 12 st. – 16 st..
Baroko v Čechách Architektura vrcholného baroka 2. část
Číslo v digitálním archivu školy
Kraj Vysočina v centru ČR geografický střed Evropy – vrch
Památky UNESCO v České republice
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
Gotika -vzniká ve Francii -uplatňuje se v století
Umělecký sloh vrcholného středověku
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Baroko české Název školy
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Jan Nepomucký domácí úkol.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Jan Blažej Santini Architektura. klášterní kostel Nanebevzetí P. Marie a sv. Jana Křtitele, Sedlec u Kutné Hory.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
PRAHA - historické jádro je největší městská památková rezervace vyhlášená v roce v roce 1992 zapsána na Seznam UNESCO jako první památka na území.
Šablona III/2 BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_288_BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Gotika Bolfíková Nikola.
VY_32_INOVACE_203_Baroko Šablona Identifikátor školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
GOTIKA název gotika je podle Gótů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Architektura do začátku 20. století.
OLOMOUC – SLOUP SE SOUSOŠÍM NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Baroko VY_32_INOVACE_46_931 Projekt.
HOLAŠOVICE vesnice leží v severní části Blanenského lesa v jižních Čechách a je součástí obce Jankov doložená r. 1263, kdy ji založil příslušník nižší.
BAROKO.
Kultura v 17. a 18. století, barokní architektura
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
UNESCO Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_UNESCO.
Architektonické směry
Jakub Šulc, Adam Andrlík 9.B.   Výstavba : roku 1720/1722  Architekt : Jan Blažej Santini – Aichel  Stavební sloh: Barokní gotika  Zařazen do seznamu.
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná se o vrcholné barokní dílo Jana Blažeje Santiniho-Aichela ve slohu barokní gotiky z let , stavba je originální a pozoruhodná

ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - kostel oslavuje patrona a světce Jana Nepomuckého - stavba spojuje barokní a gotické prvky, vychází z geometrie kruhu - opakuje číslo pět (5 hvězd nad tělem mrtvého světce dle legendy) - půdorys připomíná hvězdu - kolem kostela je ambit s pěti zastřešenými branami a pěti kaplemi

ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - hlavní oltář na východní straně je umístěn do vysoké arkády - pět andělů (tři nesou nebeskou klenbu s pěti hvězdami - na kouli (klenbě) stojí socha sv. Jana Nepomuckého - chrám je chápán jako relikviář s relikvií jazyka Jana Nepomuckého - v kupoli je zobrazen světcův jazyk jako znak nevyzrazení zpovědního tajemství (podle legendy)

ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - Santini užívá volně a originálně lomené gotické oblouky - ústřední prostor je zaklenut kopulí s lunetami, je nesena 10 pilíři - užil světla k budování prostoru - světlo je symbol boží přítomnosti

Použitá literatura a zdroje: Muk, Jan; Šamánková, Eva: ABC kulturních památek Československa, Panorama, Praha,1985, vydání první ho_(%C5%BD%C4%8F%C3%A1r_nad_S%C3%A1zavou)