Paříž Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Procházka Paříží.
Advertisements

Zájezd do Paříže.
Martin Vildt Moskva a ruské památky.
Vypracovaly: Helena Ženožičková Andrea Štědrá Zuzana Polášková
Prohlídka Paříže objektivem fotografa
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
Památky Paříže Vítězslav Traurig.
Aby nedošlo k omylu – Jardin du Luxembourg je veřejný park v Paříži. Rozkládá se na levém břehu Seiny v 6. obvodu.
Paříž Prezentace 5.B.
Matěj Školný. Je demokratický stát, jehož většina území se nachází v západní Evropě. Francouzskou republiku tvoří i Zámořská Francie, která zahrnuje území.
Paříž Termín zájezdu: – Cena zájezdu:6 800 Kč ( cena může být upravena podle počtu nocí ve 3 splátkách ) Ubytování:hotel v centru Paříže.
Pro přechod na další snímek klikněte levým tlačítkem myši Francie 2006.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_445.
Katedrála v Chartres.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Empír - (z lat. empire = císařství )
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Francie.
Francie.
PAŘÍŽ 5. – Den první Procházka centrem.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_160 NázevPaříž Téma hodinyFrancie.
Francie Maturitní předmět: zeměpis Daniel Krčál, 6.A.
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Evropské památky UNESCO
Hlavní město Francie. O P AŘÍŽI je jednoznačně Evropským městem umění. V muzeu Louvre, najdete největší historickou sbírku umění na světě. má svoji čtvrť.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_05_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Paříž. O paříži jako o pohyblivém svátku psal Ernrest Hemingway Toto pojmenování se pro Paříž náramně hodí. V Paříži se vždy něco děje. Jedno z míst kde.
Praha Andy Poláková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Francie.
Kateřina Brychtová VII.A 2010/2011
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
KTERÉMU STÁTU PATŘÍ VLAJKA 1.FRANCII 2.ŠPANĚLSKU 3.ITÁLII.
Rokoko, klasicismus - 2 Označení materiálu:
Francie - pracovní list - řešení Jméno autora: Mgr. Jan Vajner
Jakub Karpíšek FRANCIE.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
VY_52_INOVACE_11_02_státy západní Evropy. 3. snímek – západní Evropa 4. snímek – státy západní Evropy 5. snímek – vlajky států západní Evropy 6. snímek.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Benátky Mgr. Simona SteinbauerováZeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Rakousko I. základní data Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12,
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-10 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Londýn II.- oblasti cestovního ruchu Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
NORMANDIE, BRETAŇ – den Odjezd ve večerních hodinách z Teplic a dlouhá noc v autobuse.
Klára Pospíchalová Památky v Paříži (pvp).
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Vítězný oblouk Francouzský název : Arc de Triomphe de l'Étoile
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Paříž Paris Mgr. Jiřina Boušková.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Císařství Napoleona I..
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Procházka Paříží.
Paríž Francúzsko.
Miesta, ktoré by som navštívil v Paríži
Paříž Veronika Nováková, 4.A.
POZNÁVACÍ POBYT Aneta Čermáková 4.A.
Procházka Paříží.
Poznávačka 8. třída 1. pololetí.
Transkript prezentace:

Paříž Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice

Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU 8. NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice A UTOR Mgr. Simona Steinbauerová T ÉMATICKÝ CELEK Regionální geografie Evropy R OČNÍK 2. ročník D ATUM TVORBY

Anotace: Materiál je možno využít pro rozšíření učiva v rámci předmětu zeměpis cestovního ruchu. Je určen pro 2. ročníky střední školy. DUM je vytvořen jako prezentace, obsahuje základní informace o Paříži, historická fakta, demografická data či administrativní členění. Power pointová prezentace je zaměřena především na jednotlivé turistické atraktivity tohoto hlavního města. Metodické pokyny: DUM je vytvořen ve formě prezentace a je v využitelný v rámci interaktivního vzdělávání.

Poloha města Paříž Obr. 1 Poloha města

Obr. 2 Noční Paříž

Základní data Paříž je významným světovým kulturním, obchodním i politickým centrem. Sídlí zde více jak polovina všech francouzských společností. Aglomerace je samostatným departmentem, celá má rozlohu km 2. Nejvyšším přirozeným bodem je vrcholek Mountmartre 130 m.n.m. Ve městě se nachází dva přirozené ostrovy. Ostrov sv. Ludvíka a Cité, ten byl osídlen již ve starověku keltský kmenem Parisiů a je nejstarší částí města. (2)

Historie města Nejstarší stopy lidského osídlení území dnešní Paříže vedou do období mezolitu (8000 – 6500 př.n.l.). Nedaleko Seiny byly objeveny pozůstatky lovců a sběračů. V roce 308 se poprvé objevil název Paříž. Ostrov byl poprvé osídlen ve 3. století př.n.l. keltskými kmeny. Po jednom z nich, Parisiích, bylo město pojmenováno. V roce 987 byl zvolen králem Hugo Kapet, který učinil Paříž sídelním městem svého království a založil rod Kapetovců, který vládl Francii v přímé linii až do roku V 16. století došlo v Paříži k významnému rozvoji umění i kultury a to především díky králi Františkovi I. 17. století znamenalo pro město hospodářský vzestup, o jeho rozvoj se zasloužil především Ludvík XIII. a Ludvík XIV. Roku 1682 přeložil Ludvík XIV. královské sídlo do Versailles. Velká francouzská revoluce začala 14. července 1789 útokem na Bastilu v Paříži. Ludvík XVI. byl sesazen z trůnu. Dne byla přijata ústava a Francie se stala konstituční monarchií. Král byl popraven na Place de la Révolution. Během napoleonských válek v 19. století byla Paříž cílem koalice bojující proti Napoleonovi. Paříž byla dobyta ruským carem Alexandrem I. a pruským králem Fridrichem III. O přerod Paříže ze středověkého města do města moderního se zasloužil císař Napoleon III., který během své vlády ( ) nechal zmodernizovat čtvrtě na pravém i levém břehu Seiny. Došlo i k poslednímu územnímu rozšíření Paříže.(1)

Atraktivity a lákadla Paříže Obr. 3 Atraktivity

Oblasti hl. turistických atraktivit 1.Čtvrť Invalides a Eiffelova věž 2.Montmartre 3.Champs – Elysées 4.Čtvrť Tuileries 5.St-Germain-des-Prés 6.Latinská čtvrť 7.Čtvrť Luxembourg 8.Montparnasse 9.Čtvrť Jardin des Plantes 10.Ile de Cité a Ile St-Louis 11.Marais 12.Beaubourg a Les Halles 13.Čtvrť Opéra 14.Čtvrť Tuileries 15.Čtvrť Chaillot

1. Čtvrť Invalides a Eiffelova věž Eiffelova věž -Je 324m vysoká -Je pojmenován podle svého konstruktéra Gustava Eiffelova - Byla postavena v roce 1889 při 100 výročí velké francouzské revoluce a Světové výstavy. Obr. 4 Eiffelova věž

Invalidovna: - nacházejí se zde muzea, pamětihodnosti, nemocnice a domov pro válečné veterány - komplex budov nechal vystavit Ludvík XIV. roce 1671 V současné době jsou součástí komplexu Invalidovny budovy Národního ústavu pro invalidní válečné veterány - domov důchodců, nemocnice a centrum pro ambulantní lékařskou pomoc. Dále je zde Musée de l'Armée (Armádní muzeum) - vojenské muzeum francouzské armády. Obr. 7 Invalidovna 1. Čtvrť Invalides a Eiffelova věž

Dôme Nejvýznamnější je hrobka Napoleona Bonaparte v kryptě pod Mansartovým dómem. Ostatky Napoleona byly převezeny do Francie až 19 let po jeho smrti - v r z ostrova Sv. Helena, kde zemřel. Obr. 8 hrobka Napoleona

2. Montmartre Bazilika Sacré Coeur (kostel nejsvětějšího srdce Ježíšova) -Je postavena v novorománsko-byzantském stylu mezi lety Je římskokatolickým kostelem -Kopule jsou v orientálním slohu a její zvonice sahá do výšky 84m. Průčelí katedrály zdobí jezdecké sochy( LudvíkaIX., Jany z Arku) Obr. 5 Bazilika Le sacre coeur

Montmartre Moulin Rouge - kabaret na náměstí Palace Blanche byl postaven 1889 Obr. 6 Moulin Rouge

3. Čtvrť Champs Elysées Vítězný oblouk Obr. 10. Vítězný oblouk

CHAMPS ELYSÉES Hlavní pařížská třída 3 km dlouhá, místy až 400 metrů široká vede mezi náměstími Place de la Concorde a Charles de Gaule bulvár Paříže. Obr. 10. Champs-Elysées

4. Čtvrť Tuileries Place de la concorde(náměstí svornosti) tu byla sťata hlava krále Ludvíka XVI. a za ním následovalo přes 1300 dalších obětí, včetně královny Marie Antoinety- největší Pařížské náměstí Obr. 11. Place de la Concorde

Museum v Louvru Obr. 11. Musée du Louvre

Muzeum bylo otevřeno až v roce 1793 Obr. 12. Pyramida

Mona Lisa Též označovaná La Gioconda, je patrně nejslavnější portrét všech dob. Na počátku 16. století (přesněji v letech ho během svého florentského pobytu) namaloval Leonardo da Vinci. Obr. 13. Mona Lisa

5. Ile de la Cité a Ile St. Louis Obr. 14. Ile de la Cité

Chrám Notre Dame Katedrála Matky Boží je jednou z nejvýznamnějších sakrálních staveb rané gotiky. ( ) Probíhaly tady korunovace králů (např. Marie Stuartovny), byl zde zahájen rehabilitační proces Jany z Arku (r. 1455), v r.1804 papež Pius VII. korunoval Napoleona Bonaparta na císaře (tuto událost připomíná slavný Davidův obraz v Louvru) Obr. 15. Notre Dame

La Defense obchodní čtvrť za jméno vděčí památníku Obrany Paříže z r od sochaře Barriase Výstavba začla v r na ploše přibližně 800 ha. Obr. 16. La Defense

Versailles - původní lovecký zámeček nechal přestavit Ludvík XIV.( ) Obr. 16. Versailles

Zdroje dat: 1.[online]. [cit ]. 2.[online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Alan Tillier: Paříž, Euromedia Group - Ikar Praha 2005, 432 s.. ISBN [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

Obrazové zdroje 1.Poloha města: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: France_location_map-Regions.svg.png France_location_map-Regions.svg.png 2.Noční Paříž: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Atraktivity: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: info.estranky.cz/fotoalbum/mapy/pariz/paris-20map.gif.-.htmlhttp:// info.estranky.cz/fotoalbum/mapy/pariz/paris-20map.gif.-.html 4.Eiffelova věž: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Le sacre coeur : [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Moulin Rouge: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Invalidovna: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Hrobka Napoleona: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Vítězný oblouk: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Champs-Elysées: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Musée du Louvre: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Pyramida: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Ona Lisa: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Ile de la Cité: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Notre Dame: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: La Defense: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Versailles: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: