TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ A PROCESNÍ Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průběh trestního řízení část třetí – Opravné řízení
Advertisements

TRESTNÍ ŘÍZENÍ VE VĚCECH DĚTÍ A MLADISTVÝCH
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
Zánik trestů a ochranných opatření
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
Trestní právo Trestní zákon
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D.
Trestní řízení Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření30.
 VY_32_INOVACE_16_14  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_592_VyZd9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
 TRESTNÝ ČIN – jednání nebezpečné pro společnost, jehož znaky jsou definovány ve zvláštní části trestního zákoníku  přečiny – TČ do 5 let odnětí svobody,
TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ A PROCESNÍ
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Trestní právo hmotné II.
PROBLEMATIKA TRESTNOSTI SPOJENÉ S ICT 2/21 Preventivně informační oddělení Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Obecně Lucia Madleňáková
BT502Z – TPP – Zvláštní část
Subjekty trestního řízení
Sankční systém trestního práva Přednáška
Tresty a ochranná opatření
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Předsoudní stadium trestního řízení
Sankční systém trestního práva
Přednáška pro IV. jarní semestr bakalářského studia Úvodní výklady, subjekty trestního řízení Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof
Trestní právo Prezentace.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Sankční systém trestního práva Přednáška
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 12. Trestní právo Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4. Číslo.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M T r e s t n í p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Veronika Mikšíková TRESTNÁ OPATŘENÍ PRO DĚTI A MLADISTVÉ.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_062 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Název vzdělávacího materiálu
Trestní právo Hmotné Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Sankční systém trestního práva
Sankční systém trestního práva
Název projektu: Moderní škola
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D. Univ. Priv. Prof.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Transkript prezentace:

TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ A PROCESNÍ Mgr. Michal Oblouk

 jednání, kterým pachatel zásadním způsobem poškozuje nebo ohrožuje státní mocí chráněné zájmy a které proto stát trestá zpravidla vězením nebo jiným způsobem  závažné společensky nebezpečné jednání uvedené v trestním zákoně a postihované soudy  vývojová stádia trestného činu: a)příprava b)pokus c)dokonání trestného činu TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ = stanoví, co je trestným činem, podmínky trestní odpovědnosti, jaké sankce lze za trestný čin uložit TRESTNÍ PRÁVO PROCESNÍ = stanoví postup příslušných orgánů státu při zjišťování trestných činů, prokazování jejich spáchání konkrétním osobám, ukládání a výkon trestů a ochranných opatření TRESTNÝ ČIN

 zavinění - k trestnosti činu je třeba úmyslného zavinění, nestanoví-li trestní zákon výslovně, že postačí zavinění z nedbalosti  trestní odpovědnost z hlediska věku a příčetnosti pachatele  vyloučení trestnosti za podmínek krajní nouze, nutné obrany a oprávněného použití zbraně  územní a personální omezení působnosti zákona  trestnost pokusu, přípravy i podílnictví na činu  podmínky zániku trestnosti a promlčení trestního stíhání Institut krajní nouze je nutné odlišit od nutné obrany. Zatímco jednání v nutné obraně směřuje proti osobě, která dané nebezpečí přímo působí (útočníkovi), jednání v krajní nouzi směřuje proti třetí osobě. Např. na pracovnici banky míří útočník střelnou zbraní a požaduje veškeré dostupné peníze. Pokud pracovnice útočníkovi peníze vydá, způsobí tak škodu bance, ale jelikož jednala v úmyslu odvrátit bezprostřední nebezpečí spočívající v ohrožení života jednala v krajní nouzi. V tomto případě nesmí být následek jejího jednání stejně závažný, nebo závažnější, než ten co hrozil. Pokud by ovšem tato úřednice ve stejné chvíli vlastní zbraní útočníka usmrtila, jednalo by se o nutnou obranu, neboť by její jednání směřovalo proti útočníkovi, nikoliv proti bance, jak tomu bylo v prvním případě. V případě nutné obrany může být bezprostředně hrozící nebezpečí odvráceno jednáním, které má stejné, nebo i horší následky. Zde se vychází ze zásady, že účinný protiútok musí být silnější, než útok sám. ZNAKY TRESTNÝCH ČINŮ

 účelem trestu je chránit společnost před společensky škodlivým jednáním, znemožnit odsouzenému pokračovat v páchání trestné činnosti (recidiva), pozitivně ovlivnit pachatele trestného činu a vést jej ke své nápravě, působit na společnost jako formou prevence trestné činnosti  český trestní zákoník rozlišuje čtyři typy trestů odnětí svobody: 1.nepodmíněný trest odnětí svobody – v ČR max. 20 let, výkon trestu probíhá ve věznici nebo ve zvláštním oddělení vazební věznice 2.podmíněné odsouzení k trestu odnětí svobody - pokud horní hranice trestní sazby za spáchaný trestný čin nepřevyšuje 3 roky, soud určí zkušební dobu v rozmezí 1 roku až 5 let 3.podmíněné odsouzení k trestu odnětí svobody s dohledem - pokud je třeba na pachatele ve zkušební době více dohlížet a věnovat mu více péče a podpory, dohled = probační a mediační služba 4.výjimečný trest - trest odnětí svobody v rozmezí 20 let až 30 let + trest na doživotí, za velmi závažné zločiny  zrušení trestu: milost x amnestie TRESTY – ODNĚTÍ SVOBODY

 domácí vězení  obecně prospěšné práce  propadnutí majetku  peněžitý trest  propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty  zákaz činnosti  zákaz pobytu  zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce  ztráta čestných titulů nebo vyznamenání  ztráta vojenské hodnosti  vyhoštění z území ČR (pouze cizinci)  ochranné léčení  zabezpečovací detence  zabrání věci nebo jiné majetkové hodnoty  ochranná výchova (pouze u mladistvých) ALTERNATIVNÍ TRESTY A OCHRANNÁ OPATŘENÍ

1)přípravné řízení - policejní prověřování okolností a vyšetřování, které představuje již vedení trestního stíhání proti konkrétní osobě (obviněnému), na závěr podává státní zástupce obžalobu k soudu 1. stupně 2)řízení před soudem - vedeno na podkladě obžaloby a zahrnuje předběžné projednání obžaloby, hlavní líčení, řízení o opravných prostředcích, vykonávací řízení OZNÁMENÍ POLICII – SHLEDÁNÍ TRESTNÝM ČINEM - POLICEJNÍ VYŠETŘOVÁNÍ (shromažďování důkazů + hledání pachatele) – VYPRACOVÁNÍ SPISU – PŘEDÁNÍ STÁTNÍMU ZASTUPITELSTVÍ (vypracování obžaloby) – SOUDNÍ ŘÍZENÍ (obhájce x žalobce) – ULOŽENÍ TRESTU – PODROBENÍ TRESTU STADIA TRESTNÍHO ŘÍZENÍ

 presumpce neviny = dokud není pravomocným odsuzujícím rozsudkem soudu vyslovena vina, nelze na obviněného, proti němuž se vede trestní stíhání, hledět, jako by byl vinen  osoba, proti které se vede trestní stíhání, si může zvolit obhájce a pokud tak neučiní, tak jí v některých případech musí být ustanoven soudem  věci se před soudem projednávají veřejně, aby se jich občané mohli zúčastnit, veřejnost může být vyloučena jen rozhodnutím soudu ve zvláštních případech (např. u mladistvých)  polehčující okolnosti: doznání, upřímná lítost, náhrada škody, lítost X přitěžující okolnosti: opakování trestné činnosti (recidiva), brutalita  trestnost vyloučena: sebeobrana, nepříčetnost, věk pod 15 let, právnická osoba ZÁSADY TRESTNÍHO ŘÍZENÍ

 organizační složka České republiky  dohled nad její činností provádí Ministerstvo spravedlnosti a)PROBACE - organizování a vykonávání dohledu nad obviněným, obžalovaným nebo odsouzeným, kontrola výkonu těch alternativních trestů, ve kterých byly uloženy nějaké povinnosti nebo omezení, sledování chování odsouzeného ve zkušební době podmíněného propuštění z výkonu trestu odnětí svobody, individuální pomoc obviněnému a působení na něj ve smyslu vedení řádného života b)MEDIACE - mimosoudní zprostředkování řešení sporu mezi obviněným a poškozeným PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA

a)obviněný = osoba, proti které se vede trestní stíhání, po zahájení hlavního líčení = obžalovaný, po vydání rozsudku = odsouzený, má právo vybrat si obhájce (advokáta) b)státní zástupce – žalobce c)poškozený – ten, komu byla způsobena škoda (ublížení na zdraví, majetková nebo morální škoda) d)zúčastněná osoba – ten, jehož věc má být nebo byla zabrána, má právo být přítomna při hlavním líčení a veřejném zasedání, v jejich průběhu může činit návrhy (např. důkazní), klást otázky vyslýchaným osobám a musí jí být poskytnuta možnost se k věci vyjádřit (přednést závěrečnou řeč), může nahlížet do spisů a podávat opravné prostředky proti rozhodnutím, která se jí dotýkají (např. stížnost nebo odvolání) STRANY TRESTNÍHO ŘÍZENÍ

 páchání trestných činů a přestupků 1)dětská kriminalita – osoby mladší 15 let nejsou trestně odpovědné, max. ochranná výchova ve výchovném ústavu 2)kriminalita mladistvých – protiprávní jednání osob mezi 15. a 18. rokem věku, nesmí být odhalena totožnost mladistvého delikventa, tresty: -výchovná opatření (pod dohledem probačního úředníka, např. náhrada škody nebo léčba z drogové závislosti) -ochranná opatření (uložení ochranné výchovy) -trestní opatření (obecně prospěšné práce, podmíněné nebo nepodmíněné odnětí svobody – trestní sazby se snižují na polovinu, max. 20 let) 3) kriminalita dospělých KRIMINALITA

TRESTNÉ ČINY

         jsme-na-nem-cim-dal-zavislejsi.html jsme-na-nem-cim-dal-zavislejsi.html  /krimi.aspx?c=A121010_111716_jihlava-zpravy_mv /krimi.aspx?c=A121010_111716_jihlava-zpravy_mv    modlanech html modlanech html  prostredi-cr prostredi-cr   /ln_domov.asp?c=A120716_180617_ln_domov_sk /ln_domov.asp?c=A120716_180617_ln_domov_sk   ZDROJE