VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ. DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Advertisements

Kurz „Ochrana osobnosti“ Diploma Supplement
„Transfer technologií a ochrana duševního vlastnictví II“ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav fyzikální biologie Nové Hrady –
Majetek a vlastnictví.
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace
FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_01
Ekonomická gramotnost Vlastnictví. Komu co patří  Ten, komu něco patří, se nazývá majitel neboli vlastník. Různé věci mohou patřit různým lidem, skupinám.
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Prof. JUDr. Martin Boháček, CSc.
Strategické plánování při zakládání spin-off
Hmotné a duševní vlastnictví
Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu: „EU peníze školám“ registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Projekt je financován z Evropského sociálního.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.3
HMOTNÉ A DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ
Poslední přednáška Výběr ze zbývajících kapitol. Co nám zbývá Inovace Operační management CRM.
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_20 Název materiálu: Reklama Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Integrovaná střední škola, Slaný
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_20
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_06
Riziko a jeho řízení v MSP
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
Typy duševního vlastnictví a jejich ochrana
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu: „EU peníze školám“ registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Projekt je financován z Evropského sociálního.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_08
Vzdělávání pracovníků v oboru právo ve vědě a výzkumu – ano či ne? JUDr. Blanka Vítová, Ph.D., LL.M.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_01
Právo duševního vlastnictví Přednášející: Mgr. et Bc. Radek Soběslavský.
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_03
INOVAČNÍ PODNIKÁNÍ a ochrana duševního vlastnictví ________ JUDr. David Karabec.
Ochrana duševního vlastnictví a design
Autorská práva. Autorské dílo  dílo literární  dílo umělecké  dílo vědecké,  počítačový program  databáze  fotografie  trvají po dobu autorova.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Vlastnictví, majetek. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_12_ Odvětví práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZBOŽÍ, OBCHOD, SLUŽBY ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
ANOTACE Zjistit, co je majetek, jaké jsou druhy majetku a jak ho lze získat. Vysvětlit žákům, co to je vlastnictví a kdo může být vlastníkem. Objasnit.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Občanské výchova 7.ročník
Autorské právo.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_07 Vlastnictví majetku
Ochrana průmyslového vlastnictví
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Transkript prezentace:

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ

DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní.

VEŘEJNÉ VLASTNICTVÍ - Obecní – např. autobusová zastávka, budova radnice, obecní komunikace aj.. - Státní – např. Česká pošta, státní zámky, státní silnice aj.

SOUKROMÉ VLASTNICTVÍ Osobní – např. kniha, oblečení…. Rodinné – např. nábytek, zahrada….. Podnikové – např. tovární hala, stroje, auta…

DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ Je chráněno zákonem v rámci odvětví občanského práva. Jedná se o autorská práva. Porušování autorského práva je v trestném zákoně definováno jako trestný čin.

DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ DĚLÍME NA: Autorské práva - vztahují na umělecká díla, jako jsou např. básně, povídky, romány, hudební díla, obrazy, fotografie a filmy. vědecká pojednání a některé počítačové programy. Autorskoprávní ochrana je neformální. Průmyslové vlastnictví - patenty, kterými lze chránit vynálezy, spadají průmyslové vzory, zlepšovací návrhy, ochranné známky, označení původu a zeměpisné označení výrobků, obchodní jména, ochrana proti nekalé soutěži, know-how, topografie polovodičových obvodů a v některých zemích rovněž odrůdy rostlin a plemena zvířat.

Průmyslové vlastnictví je třeba chápat v jeho nejširším smyslu a vztahovat ho nejen k vlastnímu průmyslu a obchodu, ale i na zemědělské a těžební podnikání a na všechno vyráběné nebo přírodní zboží, například vína, obiloviny, tabák, ovoce, dobytek, nerosty, minerální vody, pivo, květiny a mouku a další.

OTÁZKA K ZAMYŠLENÍ : PORUŠIL (A) JSI NĚKDY AUTORSKÁ PRÁVA? JAKÝM ZPŮSOBEM? NAPIŠ DO SEŠITU.