SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
Advertisements

Místní akční skupina Rakovnicko
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
MAP Trutnovsko Vyhodnocení dotazníkového šetření ZŠ , Havlovice MAP Trutnovsko.
Výsledky dotazníkového šetření potřeb mateřských a základních škol v rámci projektu MAP OP VVV v ORP Turnov.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Prezentace pro pracovní skupinu (území Přemyslovské střední Čechy o.p.s.) Slaný,
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
MAP Trutnovsko Vyhodnocení dotazníkového šetření MŠ , Havlovice MAP Trutnovsko.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Mgr. Libuše Přikrylová, manažer pracovní skupiny.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
PROGRAMOVÉ OBDOBÍ Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro ORP Veselí nad Moravou Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Místní akční skupina SVATOVÁCLAVSKO, z.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno Dům Kultury Stochov.
1. SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP SO ORP KUTNÁ HORA 30. BŘEZNA 2016 DAČICKÉHO DŮM, KUTNÁ HORA.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Řídící výbor „MAP ORP Karlovy Vary“ Magistrát města Karlovy Vary
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Analytická část MAP pro SO ORP Český Brod
MAP – Místní akční plán ORP RK
Integrovaný regionální operační program
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Setkání zpracovatelů MAP ve Středočeském kraji
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Aktuální informace o stavu
Místní akční plán vzdělávání MČ Praha 3
Jak na akční plán?.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Vazba na Operační programy
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Polytechnické vzdělávání v praxi
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
2. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany
Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Aktuální informace o projektu
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Vítejte na třetí místní konferenci
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Transkript prezentace:

SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou unií.

Vstupní data pro SWOT analýzy 1 Dotazníková šetření Vlastní realizované dotazníkové šetření spojené se sběrem záměrů Realizované MŠMT – definující oblasti pro zlepšení a také jako podklad pro žádosti o dotace v rámci OP VVV. Statistické údaje Meziobecní spolupráce v oblasti předškolní výchovy a základního školství Český statistický úřad Údaje ze evidence města Kladno Výstupy z pracovních skupin

Vstupní data pro SWOT analýzy 2 Analýza dostupných strategických dokumentů: Integrovaný plán rozvoje města Kladna (2013) Strategie udržitelného rozvoje SO ORP Kladno Akční plán rozvoje území správního obvodu ORP Kladno( ) Program rozvoje území obvodu Středočeského kraje Strategie místních akčních skupin Strategie vzdělávací politiky České republiky do roku 2020 Akční plán inkluzivního vzdělávání Strategie digitálního vzdělávání do roku 2020 a další

Základní oblasti rozvoje 1 Analýza rizik vzdělávání v řešeném území Předškolní Základní Vymezení problémových oblastí Nedostatečné a nesystematické vzdělávání pedagogů v oblasti polytechnického vzdělávání. Nedostatek kvalifikovaného personálu. Nedostatečné zapojení rodičů nejen v oblasti čtenářské pregramotnosti. Nedostatečné vybavení pro aktivní zapojení dětí do výuky, nedostatečné vybavení logopedickými pomůckami. Chybějící školní psycholog a logoped tzv. „v terénu“. Velký počet žáků ve třídách bránící individuálnímu přístupu ke znevýhodněným i ostatním žákům a chybějící vzdělání pedagogů v této oblasti. Nedostatek kvalitních asistentů. Nedostatečné vybavení výukovými pomůckami a schopnosti pedagogů s těmito pomůckami pracovat. Nevyhovující vybavenost odborných učeben IT, jazyků atp.

Základní oblasti rozvoje 2 Vymezení prioritních oblastí rozvoje v řešeném území Vytvoření podmínek pro začleňování znevýhodněných osob do vzdělávacího procesu. Podpora čtenářské a matematické gramotnosti. Rozvoj klíčových kompetencí dětí, žáků a pedagogů. Modernizace infrastruktury pro předškolní a základní vzdělávání - dostupnost a kvalita.

SWOT 3 analýza prioritních oblastí rozvoje 1 SWOT-3 analýza: Vytvoření podmínek pro začleňování znevýhodněných osob do vzdělávacího procesu Silné stránkySlabé stránky  Aktivní školy na území ORP ochotné zapojovat se do spolupráce mezi ZŠ a MŠ.  Na řadě škol již existuje koncepce rozvoje školy včetně definovaných osvědčených postupů.  Sdílení zkušeností mezi pedagogy MŠ a ZŠ a potřeb v přípravě.  Velké počty dětí ve třídách.  Nedostatek kvalitních asistentů.  Nedostatek odborníků a problémy s porozuměním diagnostice ze strany rodičů. PříležitostiHrozby  Modernizace učeben.  Zajištění finančních prostředků na kvalitní asistenty.  Nastavení pravidelného diagnostikování dětí a následnou úpravu výukových metod a zvýšení zapojení rodičů při řešení dané problematiky.  Nedostatek personálu z pohledu změn v přijímání dětí do MŠ dle věku (nedostatečné vzdělávání pedagogů).  Neodpovídající vybavení a zázemí MŠ.  Nespolupracující rodiče při diagnóze SVP u dětí.

SWOT 3 analýza prioritních oblastí rozvoje 2 SWOT-3 analýza: Podpora čtenářské a matematické gramotnosti Silné stránkySlabé stránky  Využívání projektových metod ve výuce.  Dostupné metody v rámci ČR, které se dají využívat dle možností jednotlivých škol.  Existující příklady dobré praxe mezi školami v řešeném území.  Slabé porozumění textu a práce s informacemi ze strany žáků.  Chybějící domácí příprava.  Nedostačující knižní fond a nízká hodinová dotace. PříležitostiHrozby  Modernizace učeben.  Sdílení zkušeností mezi školami i mezi pedagogy a společné vzdělávání.  Propojení čtenářské a matematické gramotnosti (porozumění řešeným úlohám a práce s informacemi).  Nedostatečná spolupráce mezi školami a pedagogy.  Velký počet dětí ve třídách bránící individuálnímu přístupu.  Nedostatečná motivace dětí a neúčast rodičů na domácích přípravách dětí.

SWOT 3 analýza prioritních oblastí rozvoje 3 SWOT-3 analýza: Rozvoj klíčových kompetencí dětí, žáků a pedagogů Silné stránkySlabé stránky  Osvědčené přístupy pro modernizaci výuky a rozvoj klíčových kompetencí dětí a žáků (projektová výuka, exkurze, besedy).  Existující spolupráce mezi MŠ a ZŠ (motivační programy pro lepší přechod na vyšší stupeň).  Aktivní školy na území ORP Kladno ochotné rozšiřovat spolupráci s dalšími subjekty  Problémy se zapojením do stávající výuky (nedostatečné znalosti pedagogů).  Nedostatečně vybavené odborné učebny od odborných předmětů, IT, cizí jazyk až po dílenské předměty.  Vysoký počet dětí ve třídách. PříležitostiHrozby  Zvýšení podílu praktických ukázek ve výuce – laboratorní cvičení, realizace projektů podporujících manuální zručnost žáků.  Podpora nabídky mimoškolních kroužků s možností využití zázemí odborných učeben.  Zvyšování IT dovedností a znalostí pedagogů.  Rychlé zastarávání pomůcek.  Chybějící IT vybavení zejména v MŠ.  Nezapojení rodičů do přípravy a aktivní podpoře v rámci vzdělávání.

SWOT 3 analýza prioritních oblastí rozvoje 4 SWOT-3 analýza: Modernizace infrastruktury pro předškolní a základní vzdělávání – dostupnost - kvalita Silné stránkySlabé stránky  Relativně široká síť vzdělávacích zařízení v řešeném území – dostatečná kapacita škol.  Kvalita škol.  Mimoškolní aktivity.  Často chybí dlouhodobá koncepce rozvoje školy definující nezbytné kroky zajišťující modernizaci školy.  Nadměrná legislativa a administrativní zátěž zahlcující pedagogy a snižující čas na přípravu výuky.  Nedostatečné zapojení dalších subjektů do systému vzdělávání. PříležitostiHrozby  Vytvářený koncept podpory vzdělávání za celé řešené území (MAP).  Možnost získat prostředky na modernizaci odborných učeben ze strukturálních fondů.  Ochota zaměstnavatelů podporovat již základní vzdělávání formou prezentací, exkurzí či vybavením odborných učeben.  Neprovázání pořízení moderního vybavení a zařízení s odpovídajícím zvyšováním znalostí a dovedností pedagogů.  Zejména u IT vybavení dochází k rychlému zastarávání počítačových učeben.  Nedostatek finančních prostředků na rekonstrukce objektů (zateplení, havarijní stavy budov, výstavbu a modernizace učeben).