Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku 2003 - …

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Advertisements

VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/7_KRAJE V ČR Téma: Praha, Středočeský kraj.
Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
TEREZA PAROBKOVÁ, 9. A, 2015/2016 ÚKOL Č. 26 NEJSTARŠÍ ZMÍNKY O VESELSKÉM HRADU POSTUPNÁ PŘESTAVBA HRADU NA ZÁMEK, MAJITELÉ, ARCHITEKTURA VYTVÁŘENÍ ZÁMECKÉHO.
Česká republika – Praha VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_Česká republika Praha Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace.
PRAHA Jakub Orság Vendulka Kubíčková.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Tereza Jechová Název: VY_32_INOVACE_08_ PRAHA Předmět ZEMĚPIS 7.ROČNÍK.
PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Londýn II.- oblasti cestovního ruchu Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Hlavní město Praha Jméno autora:
Naše kraje a jejich zajímavosti Vlastivěda 4
Sada 2 Člověk a jeho svět ZŠ Pačejov
Český stát za vlády Lucemburků
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
Další hrady a zámky.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Iva Drgáčová NÁZEV: VY-32-INOVACE-06-Zlínský kraj-krajské město.
Památky Kladna. Památky Kladna Zámek Původně tvrz označována jako Hořejší 60.léta 16.stol vystavěná trojkřídlá patrová stavba Západní křídlo- kaple.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Člověk a jeho svět VY_12_INOVACE_274 Název projektu:
VY_52_INOVACE_10_02_hlavní město Praha
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
VY_32_INOVACE_10_ČR – demokratický stát Vlastivěda pro 4. a 5. ročník
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_20_07_Karel IV.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VY_32_INOVACE_14_Praha – hlavní město ČR Vlastivěda pro 4. a 5. ročník
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
VY_32_INOVACE_09_Praha – hlavní město České republiky
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Téma (název prezentace)
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
David Pravda, Matěj Honish, Honza Karták, David Paur
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_15_Praha – hlavní město ČR
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_20 TÉMA: Vlastivěda4
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A20Prv2_Vlast
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
NOVÉ MĚSTO (PRAHA) základy položil Karel IV. v roce 1348, město
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
STARÉ POVĚSTI ČESKÉ.
Téma (název prezentace)
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_257_PRAHA
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Základní škola, Hradec Králové
… Karlův most !! Klenot Prahy… Stereo Zvuk
Česká republika.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
PRAHA jak jí nepamatují ani pamětníci
KAREL IV..
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
Autor: Mgr. Radana Marelová
PRAHA jak ji nepamatují ani pamětníci
Základní škola Rosice, okres Chrudim
5.1 Místo, kde žijeme – ČESKÁ REPUBLIKA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VYŠEHRAD vznikl jako přemyslovské hradiště v 2. polovině 10. století na skalním ostrohu nad Vltavou r založena kapitula s kostelem sv. Petra a Pavla.
Transkript prezentace:

Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …

Praha je hlavním městem ČR (Středočeský kraj) 14. největší město EU leží na řece Vltavě sídlí zde prezident, vláda má cca 1,3 milionů obyvatel znak Prahyvlajka Prahy

HISTORIE Název se běžně odvozuje od slova práh. Historici obvykle tvrdí, že Praha je pojmenována po říčním prahu či jezu, který se nacházel někde na místě dnešního Karlova mostu. Pověst o založení Prahy název vysvětluje tím, že kněžna Libuše nechala založit město tam, kde osadník uprostřed lesa tesal práh ke svému srubu.kněžna Libušepráh

PAMÁTKY

od 9. století sídlem českých knížat a králů od roku 1918 sídlo prezidenta republiky rozměry 570 m délky a 128 m šířky (podle Guinessovy knihy rekordů je to největší starobylý hrad na světě)Guinessovy knihy rekordů  Součástí hradu je Katedrála svatého Víta, tradiční místo korunovací českých králů i jejich posledního odpočinkuKatedrála svatého Víta  Jsou zde uloženy korunovační klenoty Pra ž ský hrad

KARL Ů V MOST nejstarší stojící most přes řeku Vltavu most spojuje Staré Město a Malou Stranu je tvořen 16 oblouky podle legendy byla při stavbě do malty přidávána vajíčka původně byl most bez výzdoby později byl na něj umístěn kříž s Ježíšem Kristem a od 17. století bylo postupně na most umístěno celkem 30 převážně barokních soch a sousoší. Ty jsou postupně nahrazovány kopiemi.

NOVÉ M Ě STO založeno roku 1348 Karlem IV. hlavním centrem je Václavské náměstí nejvýznamnějšími budovami jsou Národní divadlo a Národní muzeum

Václavské nám ě stí je to pražské kulturní a obchodní centrum původně se nazývalo Koňský trh náměstí má délku 682m původní socha koně stála uprostřed náměstí, pak byla umístěna na Vyšehrad Na podstavci je napsáno: „Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, nedej zahynouti nám ni budoucím.“ socha Sv.Václava byla umístěna před Národní muzeum v roce 1913 (Josef Václav Myslbek – sochař)

STARÉ M Ě STO uprostřed náměstí stojí pomník Jana Husa nachází se zde staroměstská radnice s Orlojem (vytvořil ho hodinář Mikuláš v 15. století) na náměstí došlo k popravě 27 českých pánů

Citace: _Kn%C4%9B%C5%BEna_Libu%C5%A1e_v%C4%9B%C5%A1t%C3%AD_sl %C3%A1vu_Prahy.jpg _n%C3%A1rodn%C3%AD_divadlo.jpg _Kn%C4%9B%C5%BEna_Libu%C5%A1e_v%C4%9B%C5%A1t%C3%AD_sl %C3%A1vu_Prahy.jpg _n%C3%A1rodn%C3%AD_divadlo.jpg

ue_CZ_801.jpg ue_in_Prague_1.jpg front_of_T%C3%BDn_tower27.jpg