Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Advertisements

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Světelné jevy Optická prostředí Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
CO UŽ VÍME O SVĚTLE Téma: Pár obrázků Studijní text
O základních principech
Světelné jevy a jejich využití
OPTIKA.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
Zpracovala: ing. Alena Pawerová
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Světlo a světelné zdroje
Zdroj světla. Šíření světla
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_601_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Světlo.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Paprsková optika hanah.
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Když na rozhraní dvou prostředí dopadají dva paprsky různých barev (např. červený a fialový) pod stejnými úhly dopadu, budou úhly lomu obou paprsků různé.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
SVĚTELNÉ JEVY – ŠÍŘENÍ SVĚTLA
Optika je věda, která zkoumá zákonitosti světelných
Polarizace světla Světlo – elektromagnetické vlnění.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Světelné jevy Barva těles Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Světelné jevy Stíny Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název projektu: Škola a sport
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:únor 2012 Určeno:7. ročník ZŠ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Rozklad světla optickým hranolem Číslo DUM: III/2/FY/2/3/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o světle a světelných zdrojích. Světlo a světelné zdroje Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
? Kde se šíří teplo zářením? Kde se využívá tepelného záření ? Vysvětlíš princip termosky ?
Barva těles. Barva neprůhledného tělesa je určena tím, jakou složku bílého světla těleso odráží a jakou pohlcuje. Žlutý citrón odráží žluté světlo, ostatní.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
Rozklad světla Investice do rozvoje vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.09_Rychlost_zvuku_odraz_zvuku.
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
19.1 Světelné jevy – šíření světla
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.28_Rychlost_draha_cas Datum:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Rozklad slunečního světla optickým hranolem.
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Světelné zdroje. Šíření světla TÉMATICKÝ.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.29_Prace Datum: Ročník: Osmý
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_FYZIKA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Světlo, světelné zdroje
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8. Vl
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.53_Ohmuv_zakon_reseni_prikladu
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Třída 3.B 3. hodina.
Druhy optických prostředí
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy Datum: Ročník: Sedmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Název: Světelné jevy Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Materiál slouží k výuce na interaktivní tabuli. V prezentaci se žáci seznámí s tím co je to světlo, světelné zdroje, jakým způsobem se šíří v různých prostředích, kdy vzniká stín a jaké jsou měsíční fáze.

Světlo je elektromagnetické záření o vlnové délce 400 až 700 nm. Co je to světlo? Světelné zdroje Vidíme to, z čeho k nám přichází světlo. Světelné zdroje „vyrábějí „ vlastní světlo. Ostatní předměty vidíme, když odrážejí světlo některého světelného zdroje.

Světelné zdroje Teplé světelné zdroje – kromě světla vydávají i teplo Vlákno žárovkyOheň Rozžhavené uhlí Slunce Plamen svíčky Rozžhavená kamna

Studené světelné zdroje – vydávají převážně světlo Světluška Zářivka Bílé předměty většinu světla odrážejí. Černé předměty většinu světla pohlcují.

Jak vidíme barvy Červené Oranžová Žluté Zelené Modré Fialové Bílé Bílé světlo je směs barevných světel.

Modrý celofán Bílý papír Bílé světlo Modré světlo Modrý papír Bílé světlo Modrý papír odrazí jen modré světlo Modré sklo propustí jen modré světlo Podobně to platí i pro jiné barvy

Jak se světlo šíří v různých prostředích? Prostředí průhlednéProstředí neprůhlednéProstředí průsvitné Světlo může procházet dobře např. vzduchem, sklem nebo vodou. Směr světla se nemění, jde přímo od zdroje k našemu oku. Mléčným sklem nebo mlhou světlo prochází. Není však za nimi skoro nic vidět. Světlo se rozptyluje – mění směr. Přichází do oka z jiného směru. Většinou pevných látek světlo vůbec neprojde. V neprůhledných prostředích se světlo pohlcuje. Ztratí se a dál nepokračuje.

Jak rychle se šíří světlo? Světlo se ve vakuu šíří rychlostí km/s. V jiných průhledných prostředích se světlo šíří o trochu pomaleji. Ve vzduchu se ale šíří skoro stejnou rychlostí jako ve vakuu. Světlo se šíří přímočaře Př: Jak velkou dráhu světlo urazí za 1 minutu? v = km/s t = 1 min ( 60 s) s = ? Km s = v. t s = s = km

Za jakou dobu se k nám na Zem dostane světlo ze Slunce? Světlo ze Slunce doletí na Zeměkouli asi za 8 minut.

Stín a polostín Za překážkou, která brání průchodu světla, vzniká stín. Stín je místo, tmavá oblast, kam nedopadá světlo. Stín je za každým neprůhledným tělesem, na které dopadá zpředu světlo.

Polostín Plný stín Překážka Za překážkou, která je osvětlena více světelnými zdroji vzniká plný stín, případně polostín, podle vzájemné polohy světelných zdrojů a překážky.

Měsíční fáze Jestliže vidíme Měsíc jako celý osvětlený kruh, říkáme, že nastal úplněk (1). Za týden vidíme z Měsíce pouze srpek ve tvaru písmene C (2 – 4). Říkáme, že ubývá. Ve fázi (5) není Měsíc ze Země osvícen. Říkáme jí nov. Po týdnu přejde Měsíc do tvaru písmene D (6 – 8), říkáme, že přibývá, dorůstá. Celý děj se opakuje po 28 dnech. Slunce Z

Použité zdroje: RNDr. Martin Macháček, CSc., Fyzika pro základní školy a víceletá gymnázia, Prometheus, 1999 František Jáchym a Jiří Tesař, Fyzika pro 7. ročník základní školy, SPN, 2001 Obrázky jsou vytvořeny pomocí automatických tvarů a textových polí v programu word –