Sexuální dysfunkce u diabetiků Libor Zámečník Urologická klinika VFN a 1. LF UK 25. září 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

Nutný rozsah vyšetření při diagnostice a léčbě osteoporozy MUDr
Postnatální růstové selhání navazující na intrauterinní růstovou retardaci (IUGR/SGA) Olga Lokvencová.
OP u klienta s diabetem mellitem – kontrolní otázky
OBEZITA.
Indikace k celotělové densitometrii
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Městská nemocnice Ostrava MUDr. Šárka Malá
Zdravotní stav populace v ČR a EU
EREKTILNÍ DYSFUNKCE neschopnost dosáhnout nebo udržet erekci dostatečnou k sexuálnímu styku prevalence: 40 let - 37%, 70 let - 67% etiologie: cévní (as.,
Diabetes mellitus a riziko cévní mozkové příhody.
Jan Kvapil a Michal Bureš
Chronické nemoci a erektilní dysfunkce MUDr. Karel KOČÍ, CSc. andromeda ®, Praha.
Plíce po 20 letech kouření
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
Glaukom v ordinaci praktického lékaře
Nemoci oběhové soustavy
Klinická propedeutika
Azat Chamzin UK FN Brno, LF MU Brno
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Glaukom MUDr. Eva Hendrychová, FEBO prim. MUDr. Břetislav Brožek, CSc.
Cukrovka Diabetes mellitus
DIABETES MELLITUS V PRAXI REVIZNÍHO LÉKAŘE Úvod do problematiky, výchozí fakta MUDr. Miloslava Dubovská.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
MUDr. Jana Bělobrádková Diabetologické centrum FN Brno - Bohunice
Nové indikace v léčbě růstovým hormonem MUDr
Syndrom polycystických ovarií –co je nového
Perorální antidiabetika v roce 2006
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Projekt ATRACTIV: design, cíle, výsledky
Diabetes mellitus u seniorů
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Arteriální hypertenze
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Poruchy metabolizmu.
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do International Congress of Medicine for Everyday Practice Alain Wajman, MD, Kardiolog.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Studie ASCOT: změnila se léčba hypertenze?
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
ATEROSKLEROZA.
Zdravotní problém lidstva
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
Monika Dušová Simona Tomková
Age-related macular degeneration. Age-related macular degeneration (AMD)  The most common cause of blindness in developped countries.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
Moderní léčba diabetu 2. typu Milan Kvapil. Diabetes mellitus n Syndrom n Základním a společným příznakem je hyperglykémie n Chronické endokrinní a.
Náklady a přínosy léčby diabetu Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
VÝVOJOVÉ PORUCHY ČLOVĚKA Present.me. Neplodnost = Pokud nedojde k otěhotnění během roku intenzivního pohlavního styku. - U žen nad 35 let nečekáme celý.
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
NDP aneb Národní akční plán
Hodnocení významnosti karotické stenózy u pacientů s dysfunkční levou komorou srdeční Černá D, Veselka J, Páleníčková J Kardiologické oddělení Kardiovaskulárního.
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Česká diabetologická společnost
DM 2t – epidemie 21.století.
Malnutrice.
DM - komplikace.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Zachyťme druhou frakturu (program Capture the fracture) International Osteoporosis Foundation Osteologická pracoviště e Mediekos a Bormed Ostrava.
Vyšetření krevního tlaku
Transkript prezentace:

Sexuální dysfunkce u diabetiků Libor Zámečník Urologická klinika VFN a 1. LF UK 25. září 2015

WHO definice - diabetes mellitus: stav chronické hyperglykémie, který může být způsoben mnoha zevními a genetickými faktory, působícími současně. V patogenezi se uplatňuje: – absolutní nedostatek inzulínu –relativní nedostatek (v rámci inzulínové rezistence a poruchy sekrece inzulínu současně) Diabetes

Jde o chronické, nevyléčitelné onemocnění –jeho následkem dochází k rozvoji orgánových komplikací – pro diabetes specifických: mikrovaskulárních (zahrnující retinopatii, neuropatii, nefropatii) makrovaskulárních (zahrnující aterosklerózu, ischemickou chorobu srdeční, ischemickou chorobu tepen dolních končetin a ischemickou chorobu centrálního nervového systému). Diabetes

erektilní dysfunkce ve 20 % IDF publication: Cost Effective Approaches to Diabetes Care and Prevention % pacientů s nově diagnostikovaným DM 2. typu má minimálně jednu či více komplikací již v době diagnózy V roce 2014 zemřel na světě každých 7 vteřin jeden pacient na komplikace diabetu (celkem 4,9 mil.) (1) 1. International Diabetes Federation; IDF DIABETES ATLAS, 6th edition,

mužů –7980,2 / obyvatel Nebezpečí této choroby je hlavně v tom, že v naší populaci zůstává mnoho pacientů s nepoznanou cukrovkou (celoevropsky až 36 %). Diagnóza je zpravidla stanovena náhodně, protože onemocnění může probíhat po dobu několika let bez jakýchkoliv příznaků. Diabetes – 2013 v ČR

Etiologie ED u diabetu je kombinovaná: –organická (vaskulogenní – mikro/makrosvaskulární, neurogenní) –a psychogenní. Patogeneze ED u diabetu

U mužů s diabetem se ve zvýšené míře mohou objevit: poruchy libida, poruchy ejakulace ( především retrográdní ejakulace či anejakulace) při dysfunkci autonomního nervového systému u diabetické neuropatie, erektilní dysfunkce, hypogonadismus. Rovněž časté infekce – balanitidy, prostatitidy - mohou ovlivnit sexuální funkce. Typy sexuální dysfunkce u DM

Obecné statistiky udávají, že erektilní dysfunkce (ED) postihuje přibližně 34 % - 45 % mužů s diabetem. Dysfunkce ovlivňuje kvalitu života negativně u všech věkových vrstev pacientů proto, že je obvykle již trvalá (1). Varovnější údaje udávají prevalenci u diabetiků až do 90 % (2). 1. Eardley I, Fisher W, Rosen RC, et al. The multinational Men's Attitudes to Life Events and Sexuality study: the influence of diabetes on self-reported erectile function, attitudes and treatment- seeking patterns in men with erectile dysfunction. Int J Clin Pract. 2007; 61(9): Ma R, Tong P. Erectile dysfunction in men with diabetes – an early warning for heart disease. Diabet Voices. 2008; 53(3):

Porucha erekce se vyskytuje u diabetiků o 10 – 15 let dříve než o ostatní populace. Jedna třetina pacientů s nově diagnostikovaným diabetem 2. typu má i poruchu erekce (1) a toto množství se během 6 let od stanovení diagnózy zvýší na 50 % (1). Téměř všechny studie se shodují v tom, že 40 % pacientů s diabetem ve věku > 60 let má úplnou poruchu erekce. Diabetes a ED 1. Al-Hunayan A, Al-Mutar M, Kehinde EO, et al. The prevalence and predictors of erectile dysfunction in men with newly diagnosed with type 2 diabetes mellitus. BJU Int. 2007; 99(1):

Výsledky některých studií ukazují na to, že se liší ED u pacientů s diabetem 1. a 2. typu. Ani doba trvání diabetu ani hladina HbA1c nekorelují se stupněm ED. U mužů vyšších věkových skupin s diabetem 2. typu může být hlavním faktorem pro ED věk (2). Diabetes a ED 1. Andersson DP, Ekstrom U, Lehtihet M. Rigiscan Evaluation of Men with Diabetes Mellitus and Erectile Dysfunction and Correlation with Diabetes Duration, Age, BMI, Lipids and HbA1c. PLoS One. 2015; 10(7): e Lu CC, Jiann BP, Sun CC, et al. Association of glycemic control with risk of erectile dysfunction in men with type 2 diabetes. J Sex Med. 2009; 6(6):

Poruchy erekce u diabetiků tedy zasluhují výrazné pozornosti, protože se může jednat o první projev již existující endoteliální dysfunkce nebo dokonce systémové aterosklerózy.

trvání diabetu špatná kontrola glykémie obezita hypertenze dyslipidémie androgenní deficit kouření cigaret. Ostatní (nezávislé) rizikové faktory pro rozvoj ED u pacientů s diabetem

Diabetická neuropatie – souhrn neuropatických syndromů, zahrnujících fokální/multifokální neuropatie, typické (chronické) a atypické (akutní) formy distální symetrické polyneuropatie. Výsky u diabetu 1. typu 13–54 %, u diabetu 2. typu 17–45 %. Péče o nemocné s neuropatií je mezioborová, základem prevence a léčby je dosažení normoglykemie. Časné poruchy mohou být reverzibilní; chronická neuropatie je důsledkem dlouhotrvající metabolické poruchy a cévních změn (ireverzibilní). Senzorická neuropatie může vést ke snížení percepce vjemů z oblasti žaludu penisu. V rámci diabetické neuropatie dochází rovněž k nervových vláken a k poklesu hladin vazoaktivního intestinálního peptidu (VIP) a sekrece oxidu dusnatého  porucha erekce. Neuropatie u DM

Muži s obezitou, metabolickým syndromem a diabetem 2. typu mají obvykle nízkou hladinu celkového a volného testosteronu a nízkou hladinu globulinu vážícího pohlavní hormony (SHBG). Nízké hladiny celkového testosteronu nebo SHBG jsou spojeny s diabetem 2. typu, nezávisle na věku, rase, obezitě, a kritériích pro stanovení diagnózy diabetes mellitus. Hypogonadismus u diabetu

Pokud pacienti udávají nedostatečný efekt iPDE5, je vhodné další vyšetření – duplexní sonografické vyšetření penilních tepen, tedy s aplikací vazoaktivní látky. Diabetici mají mnohem větší riziko postižení kardiovaskulárního systému –je tedy vhodné spolupracovat i s kardiologem, resp. minimálně zhodnotit kardiovaskulární riziko (i vyšetřením endoteliální dysfunkce nebo zhodnocením dle Princentonského konsezu) –POZOR: Většina (65 % až 80 %) osob s diabetem zemře na srdeční onemocnění. Diagnostika

Léčba Ve shodě s posledními doporučeními EAU je vhodné začít léčbu u všech diabetiků s ED snahou o určení etiologie a léčbu vyléčitelných příčin, ale také edukací: snahou o změnu životního stylu a úpravou ovlivnitelných rizikových faktorů: –těmi jsou: snížení tělesné hmotnosti, vyloučení kouření a ve spolupráci s lékařem ovlivnění hladiny glukózy, cholesterolu a kontrola krevního tlaku.

Některé rizikové faktory může pacient sám ovlivnit: –vyvíjení dostatečné fyzické aktivity, –zanechání kouření [1]1 –redukci spotřeby alkoholu, –kontrolu hladin glykemie a snížení nadváhy či obezity. 1.Bjurlin MA, Cohn MR, Freeman VL et al. Ethnicity and smoking status are associated with awareness of smoking related genitourinary diseases. J Urol 2012; 188(3):

Studie MMAS uvádí: – 70% pokles rizika ED u mužů, kteří se začali ve středním věku věnovat fyzické aktivitě (ve srovnání s neaktivními muži), –a významně nižší incidenci ED u mužů, kteří se pravidelně věnovali fyzické aktivitě po dobu osmi let sledování [1].1 1.Derby CA, Mohr BA, Goldstein I et al. Modifiable risk factors and erectile dysfunction: can lifestyle changes modify risk? Urology 2000; 56(2):

Léčba je zahajována podáváním iPDE5, jejich včasné podávání představuje možnou prevenci vzniku ireverzibilních změn, které jsou dány poměrně včasnou fibrotizací při ateroskleróze a diabetické neuropatii. Hlavní zásadou zůstává snaha o vyloučení tzv. opravdových non-respondérů a zahájení účinné léčby. Účinnost perorální léčby iPDE5 je ovšem nižší, pohybuje se okolo 50 – 60 %. K dispozici je pro léčbu celé spektrum iPDE5, které nabízí trh v České republice. Léčba ED

Vhodným doplněním léčby u pacientků s malou odezvou k léčbě pomocí iPDE5 a hypogonadismem je samozřejmá substituce testosteronem (p.o., gel lokálně, depotní injekce – podle individuálního efektu léčby). Další léčebné metody se řídí obecnými doporučeními: ve druhé linii léčby volíme v praxi intrakavernózní aplikaci PGE1 (s eskalací maximální dávky do 35 – 40 µg), aplikace penilního implantátu je třetí linií léčby (v ČR málo využívanou. Léčba ED

Jedná se o trvalou nebo opakující se neschopnost dosáhnout orgasmu navzdory délce nebo kvalitě pohlavního styku. Může se jednat o tzv. oddálený orgasmus, nebo anorgasmii (orgasmus se nedostaví vůbec). U diabetiků se může jednat o vliv hypogonadismu, přidruženou tyreopatii nebo nejčastěji o důsledek neuropatie, možný je ale i vliv užívaných léků (antidepresiva). Rozpoznání příčiny může být vodítkem k následné terapii. Poruchy orgasmu

Velmi častým příznakem sexuální dysfunkce - autonomní neuropatie v urogenitální oblasti může vést i k ejakulatorní dysfunkci. O Okolo třetiny mužů s diabetem udává obtíže s emisí nebo ejekcí semene. Obvykle se pak jedná o opožděnou (retardovanou) ejakulaci nebo absenci ejakulace (anejkakulaci) - k ejakulaci nedochází ani po dlouhodobé sexuální stimulaci, i při udržení dostatečné erekce. Problémem může být dosažení koncepce u mladých diabetiků při retrográdní ejakulace. Vhodné jsou pak metody asistované reprodukce. Poruchy ejakulace

Vyšetření mužů s DM na přítomnost ED Screening hypogonadismu (hladina T) PDE-5 inhibitory 2 UROLOG Zvážit léčbu testosteronem 3 PDE5-inhibitory Modifikace RF 1 1 Risk factors: glycemic control, cigarette smoking, HTN, dyslipidemia and androgen deficiency states. 2 If there are no contraindications (ie: active CAD, nitrates) 3 If there are no contraindications (ie: no pre-existing prostate cancer (PC)), if the patient still desires fertility consult a specialist before prescribing testosterone. Note: Patient has to be followed for side effects PDE5: Phosphodiesterase 5 inhibitors Poruchy apetence, libida, hypogonadismu