Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
systém pro sběr, organizaci, analýzu a syntézu dat
Fotogrammetrie 1 Průseková metoda přednášející Jindřich Hodač JH_13.10.
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
Úvod Formát SVG Aplikace sSVGui Ukázka aplikace Závěr.
Plošná interpolace (aproximace)
Mapy a geografické informační systémy
PROLAND Nástroj geodeta, projektanta pozemkových úprav a pracovníka pozemkového úřadu 5. listopadu 2007.
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Geo-informační systémy
Kristýna LEIMEROVÁ Katedra geoinformatiky
EKO/GISO – Modely prostorových dat.  Mnoho definic - jedno mají společné – Gisy pracují s prostorovými daty  Minimální GIS vždy spojuje databázi, prostorové.
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Moderní kartografické metody modelování měst Autor: Bc. Lukáš HERMAN Vedoucí práce: RNDr. Tomáš ŘEZNÍK, Ph.D. Geografický ústav, Přírodovědecká fakulta,
Gis pro krajinné ekology
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Zdroje dat, měření, konverze
Vymezení základních geoprostorových dat na úrovni pozemkového datového modelu Doc. Ing. Václav Čada, CSc. Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Definice, druhy, chyby, abstrakce
Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS
Lotus NotesJiří Beran Počítačová grafika. Lotus NotesJiří Beran Základní dělení počítačové grafiky: 1) Vektorová grafika – obrázek bereme jako množinu.
Georeporty aplikované využití geoprostorových informací
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Ukládání heterogenních dat pomocí rozvolněných objektů Michal Žemlička.
Informační systém cykloturistických stezek těšínska Bakalářská práce Zpracovatel: Pilchová Gražyna Vedoucí práce: Doc. Ing. Petr Rapant, CSc.
Zkušenosti se ZABAGED 1 Zlínský kraj RNDr. Ivo Skrášek, GIS.
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
Databázové modelování
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut ekonomiky a systémů řízení obor Geografické informační systémy.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Modelování hluku ze silniční dopravy v oblasti městské zástavby
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Autor: Lukáš Kalousek Vedoucí projektu: Dr. Ing. Bronislava Horáková
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Možnosti GIS při tvorbě trojrozměrných map zemětřesení Vedoucí práce: Doc.Ing.Petr Rapant CSc. Odborná konzultace: Ing. Aleš Poláček CSc. Zpracoval : Pavel.
GIS systémy a ArcGIS Engine
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Geoinformatika úvod.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
1 Fotogrammetrie - úvod Proč?? Co ?? Jak?? snímek mapa.
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Vizualizační 3D projekt rozhleden na území Moravskoslezského kraje řešitel : vedoucí projektu : konzultant : zadavatel : Michal Osovský Mgr. Ivana Češková.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Geografické informační systémy
Geografická kartografie
Geografické informační systémy
C-síť (circle – net) Petr Kolman.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Akční plán GISTR na jaře 2016 OS GeoInfoStrategie.
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.

Geoinformatické modelování Spojuje realitu s jejím účelovým popisem (modelem) Vznikají geoinformatické modely Použití v mnoha aplikacích (např. zde matematické modelování)

Realita x model pukliny v žule

Realita x model Melechov

Realita x model Melechov síť

Realita x model Podkrušnohoří

Popis reálného světa Vzniká postupně geoinformační systém území: Vzniká postupně geoinformační systém území: Vymezíme zájmovou oblast Vymezíme zájmovou oblast Definujeme účel Definujeme účel Definujeme požadavky na model a data (obyvatelstvo nebo geologie?,rozsah, přesnost, …) Definujeme požadavky na model a data (obyvatelstvo nebo geologie?,rozsah, přesnost, …) Získáme a předzpracujeme data (použitelnost) Získáme a předzpracujeme data (použitelnost) Naplníme geoinformační systém daty Naplníme geoinformační systém daty

Zájmová oblast a její popis Data popisující oblast zájmu Data v souladu s účelem modelování Např. geologie, hydrogeologie, tektonika, povrchové vodstvo, povrch, vrty, studny, prameny,… Vytvoření modelu v GIS Generalizace (výběr, zjednodušení) podle účelu Geografický informační systém (GIS) představuje obsáhlou sadu nástrojů pro sběr, ukládání, zpracování, transformaci a zobrazování prostorových dat reálného světa. Přitom jsou tyto digitálně kódované jevy a objekty reálného světa primárně uloženy podle své geografické polohy a lze je tedy umístit do vzájemného vztahu.

Geoinformační systém území = model daného území účelový generalizovaný (výběr, zjednodušení, zvýraznění podstatných prvků a jevů z hlediska účelu modelu) Báze dat pro další využití

Úkol č. 1 Vytváříme geoinformační systémy Báze dat pro další využití Uložení ve struktuře souborů GIS ArcGIS (předávání dat) GRASS GIS (řešení úloh) Komunikace s odborníky z jiných oborů (geologie, hydrogeologie,…) Komunikace s institucemi – získávání dat Vstupy: vektorová, rastrová data, tabulky, textové soubory s popisem dat, naskenované mapy bez georeference, obrázky – náčrty. Předzpracování dat pro vstup do GIS, naplnění GIS daty

Úkol č. 2 Předzpracování dat pro matematické modely Výstavba modelových sítí Používáme různé postupy ….. Testujeme nové postupy ….. Tým Hledáme nová řešení ….. Cíl – schopnost v krátkém čase vytvořit modelovou síť na základě požadavků pro konkrétní matematický model - schopnost vytvořit modelové sítě různého rozsahu a různé podrobnosti s možností naplnění požadovanými atributovými daty Zpětná vazba k úkolu 1: Nutno vytvořit geoinformační systém invariantní vůči dalšímu využití

Umíme, poskytujeme: Předzpracování dat pro výstavbu modelových sítí 1 Na základě dat z GIS vytvoříme modelovou síť v GMSH Předzpracování dat v GIS (od výběru prvků pro geometrii sítě po export z GIS) Zpracování geometrie v GMSH (načtení dat a dotvoření geometrie) Nevýhody: pomalá tvorba sítě, složitá editace Vhodné pro sítě malého rozsahu a jednoduché geometrické struktury

Umíme, poskytujeme: Předzpracování dat pro výstavbu modelových sítí 2 Vytvoříme povrchovou síť v GIS (od výběru prvků pro geometrii, přes triangulaci – elementy, po export do požadovaného formátu) Výstup: body, plochy (příp. body, linie, plochy) ‏ Nevýhody: nelze vytvořit objemy v geometrii, využití pouze pro výpočetní úlohy vyžadující povrchovou síť

Na čem pracujeme - - automatizace řešení 1 Předzpracování dat v GIS (dle požadavků na výslednou síť, využití GIS funkcí, propracovaná a odzkoušená metodika, doba předzpracování závisí na kvalitě vstupních dat) ‏ Předzpracování dat v GIS (dle požadavků na výslednou síť, využití GIS funkcí, propracovaná a odzkoušená metodika, doba předzpracování závisí na kvalitě vstupních dat) ‏ Aplikace pro automatizovanou výstavbu geometrie – geo soubor vytvořen v reálném čase Aplikace pro automatizovanou výstavbu geometrie – geo soubor vytvořen v reálném čase Výhody: efektivní výstavba geometrie, efektivní editace (zařazení, odstranění struktur v původních datech) ‏, rychlá výstavba geometrie sítě Výhody: efektivní výstavba geometrie, efektivní editace (zařazení, odstranění struktur v původních datech) ‏, rychlá výstavba geometrie sítě Týmová spolupráce: ing. Pacina, Ph.D., Bc. Tomčík, Bc. Sedlák

Na čem pracujeme - - automatizace řešení 2 Předzpracování dat v GIS (dle požadavků na výslednou síť, využití GIS funkcí, propracovaná a odzkoušená metodika, doba předzpracování závisí na kvalitě vstupních dat) ‏ Předzpracování dat v GIS (dle požadavků na výslednou síť, využití GIS funkcí, propracovaná a odzkoušená metodika, doba předzpracování závisí na kvalitě vstupních dat) ‏ Výstavba objemového modelu v 3DS Výstavba objemového modelu v 3DS Skriptovací jazyk 3DS = vytvoření nových funkcí SW (načtení a processing geografických dat) Skriptovací jazyk 3DS = vytvoření nových funkcí SW (načtení a processing geografických dat) Řešení převodu geometrických struktur 3DS na geometrii sítě – blízká budoucnost Řešení převodu geometrických struktur 3DS na geometrii sítě – blízká budoucnost Týmová spolupráce: Bc. Dostál Týmová spolupráce: Bc. Dostál

Na čem pracujeme - - automatizace řešení 3 Kompletní využití GRASS GIS (GIS, který umí modelovat objemy) ‏ Kompletní využití GRASS GIS (GIS, který umí modelovat objemy) ‏ Předzpracování dat ( dle požadavků na výslednou síť, využití GIS funkcí) ‏ Předzpracování dat ( dle požadavků na výslednou síť, využití GIS funkcí) ‏ Vytvoření objemového modelu Vytvoření objemového modelu Využití struktur prostorové triangulace pro převod na geometrii objemů GMSH – budoucnost Využití struktur prostorové triangulace pro převod na geometrii objemů GMSH – budoucnost Týmová spolupráce: Bc. Sivčák Týmová spolupráce: Bc. Sivčák

Závěrem Umíme a používáme různé postupy Síť vytvoříme ve velmi krátké době (od okamžiku, kdy se tomu začneme věnovat) Automatizované postupy nutno testovat a zdokonalovat (na oblastech, jejichž sítě už máme) Poprvé budou použity pro sítě do projektu Podkrušnohoří Je nás málo Ale tým se rozroste – důkazem je počet studentů končících BP, DP, semestrální projekty Výsledky budeme prezentovat opět na konferenci (např. SIMONA) Za tým geoinformatiků děkuji za pozornost Za tým geoinformatiků děkuji za pozornost