Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/03.0028, který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows prostředí.
Advertisements

Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
MS Windows.
Obecně o operačních systémech
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Základy práce s počítačem – lekce V. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
Opakování učiva pro 7. ročník
Ukládání dat – stromová struktura
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
Identifikátor materiálu: EU
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Microsoft Powerpoint Microsoft Word.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Prezentace vznikla za podpory projektu Vzájemným učením - cool pedagog 21. století (CZ.1.07/1.3.00/ ), který je spolufinancován Evropským sociálním.
Opakování učiva pro 8. ročník
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Asociace souborů VY_32_INOVACE_10_1_07_AP.
Práce s operačním systémem
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Operační systém Windows
Operační systém Windows - - organizace dat na disku
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_51_Microsoft_Office_2010. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Základy práce s počítačem – lekce III. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
SOFTware Adresář, soubor, OS Informatika – 6. třída Bc. Josef Štainer
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 2 Software Autor: Mgr. Aleš Kozák.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Informatika Soubory a složky
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Název školyStřední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Zdeněk Šebestík AnotacePrezentace slouží k seznámení se strukturou.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
PRÁCE NA PLOŠE PC VY_32_INOVACE_08
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Software počítače 2 - opakování
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
CZ.1.07/1.4.00/ číslo a název klíčové aktivity III/2
Soubor, adresář, stromová struktura
INFORMATIKA – složky a soubory
Opakování učiva pro 7. ročník
Usporiadanie údajov na disku
Opakování učiva pro 8. ročník
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad Lužnicí v letech 2011 – Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Předmět:INFORMATIKA Ročník:6. Tematický okruh:Základy práce na PC Název učiva:SOUBORY A SLOŽKY Práce se soubory a složkami Autor:Mgr. Kamila Bumbová

Prezentace Powerpoint 2 SOUBOR A SLOŽKA

Prezentace Powerpoint 3 SOUBOR Soubor anglicky „file“ [fajl] balíček informací obsahuje textové, grafické, zvukové a další informace skládá se z názvu, tečky a přípony

Prezentace Powerpoint 4 SLOŽKA (ADRESÁŘ) přihrádka na soubory a další podsložky (podadresáře) slouží k logickému uspořádání, třídění souborů

Prezentace Powerpoint 5 ZÁSTUPCE speciální soubor s příponou „lnk“, který obsahuje pouze propojení ikony se spustitelným programem, dovoluje ho tedy „dálkově“ spouštět nejčastěji je máme na ploše identifikace – šipka v levém dolním rohu

Prezentace Powerpoint 6 IKONA obrázek, který závisí na příponě souboru, (sleduje tedy asociaci daného souboru ke konkrétnímu programu) pomáhá k rychlé orientaci v adresářích

Prezentace Powerpoint 7 CESTA posloupnost jmen adresářů a podadresářů k souboru na začátku je uveden název disku příklad: C:/users/dokumenty/příručka.doc

Prezentace Powerpoint 8 každý soubor uložený na libovolném mediu (disku, flash disku, cd, …) MUSÍ mít své jméno a příponu oddělenou tečkou každý soubor je tedy ve tvaru jméno(tečka)přípona například: jaro.doc nebo žížala.jpg NÁZEV SOUBORU

Prezentace Powerpoint 9 minimálně 1 znak maximálně 256 znaků může obsahovat malá i velká písmena, mezery, interpunkční znaménka zakázané znaky jsou: \ ~ ? : * „“ / JMÉNO SOUBORU (name)

Prezentace Powerpoint 10 jméno by mělo vyjadřovat obsah souboru rozlišují se malá a velká písmena (tzv. key sensitive) soubory vánoce.doc, vanoce.doc a Vánoce.doc jsou tři různé soubory!!! JMÉNO SOUBORU - pokračování

Prezentace Powerpoint 11 má zpravidla 3 znaky (výjimečně 2 nebo 4) je oddělena od jména souboru tečkou určuje typ, případně asociaci (příslušnost) souboru určuje vzhled ikony v systému MS Windows PŘÍPONA SOUBORU (extend)

Prezentace Powerpoint 12 doc – Word txt – Poznámkový blok xls – Excel ppt/pps – prezentace PowerPoint bmp – Malování jpg/jpeg – obrázek (fotka) gif – obrázek NEJČASTĚJŠÍ PŘÍPONY SOUBORŮ

Prezentace Powerpoint 13 exe – spouštěcí soubor bat – spouštěcí soubor com – spouštěcí soubor zip – komprimovaný soubor avi – video, film mp3 – písnička html/htm – webová stránka NEJČASTĚJŠÍ PŘÍPONY SOUBORŮ

Prezentace Powerpoint 14 má nejčastěji tvar žlutého pořadače možno změnit v nabídce „vlastnosti“ IKONA SLOŽKY

Prezentace Powerpoint 15 využití pro snadnou orientaci v adresáři s velkým počtem souborů IKONY SOUBORŮ

Prezentace Powerpoint 16 povšimni si změny mezi koncovkou doc a docx PŘÍKLAD SLOŽKY

Prezentace Powerpoint 17 ZOBRAZENÍ SOUBORŮ S PŘÍPONOU

Prezentace Powerpoint 18 ZOBRAZENÍ SOUBORŮ BEZ PŘÍPONY nastavení v Ovládací panely/Možnosti složky/Zobrazení/Skrýt příponu souborů

Prezentace Powerpoint 19 SMAZANÁ PŘÍPONA opět doplním příponu při přejmenování souboru, ale musím znát přípony!!

Prezentace Powerpoint 20 VYHLEDÁVÁNÍ SOUBORŮ pokud zapomenu kde je soubor uložen, ale znám název nebo jeho část použiju hledání z nabídky Start

Prezentace Powerpoint 21 vypracovala Mgr. Kamila Bumbová určeno pro výuku předmětu informatika použité obrázky jsou z galerie programu MS Powerpoint nebo vytvořeny autorem