Demence - doporučené postupy. I. Co jsou to demence ?  Demence jsou PROGRESIVNÍ a většinou IREVERSIBILNÍ psychické poruchy podmíněné organickým MULTIFOKÁLNÍM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alzheimerova nemoc.
Advertisements

Demence - doporučené postupy
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
POHYBOVÉ AKTIVITY FYZIOTERAPIE DiS. Radomíra Koubová.
Klimakterium Menopauza B. Trojanová. Menopauzální syndrom  Menopauza je přirozený proces, nastává mezi 40 – 60 lety ženy  Ztráta funkčnosti ženských.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Ničí rozum, srdce i duši….  nejčastější typ DEMENCE (latinsky „demens“, de = mimo, od, mens = duch, mysl)  degenerativní onemocnění mozku, nevyléčitelné,
Alzheimerova choroba – typ cukrovky? Andrea Kuzmová 4. roč. 2008/2009.
Proč je nutno začít s léčbou neplodnosti včas MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Preventivní prohlídky Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Mobbing a Bossing Marková. M obbing C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Denisa Štěrbová KHS kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě.
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_18_20_špatný spánek.
Huntingtonova choroba
Hyperkinetické poruchy chování. Add, adhd.
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
Fetální alkoholový syndrom (FAS)
Osteoporóza a pohybový aparát
Organické duševní poruchy (Speciální psychiatrie pro studující psychologie) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Základní charakteristiky.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výchozí stav DOZP Zašová
Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_01_Vylučovací
Podezření na SARS se neprodleně hlásí hygienické službě !!!
Diabetes mellitus.
Obezita.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Role praktického lékaře v měnící se společnosti
9. Heterogenní a homogenní skupiny
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Delirantní stavy.
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
Nootropika - zlepšení kyslíkového a glukózového metabolismu v nervových buňkách - některá zlepšují syntézu proteinů v neuronech - některá odstraňují volné.
SPECIFICKY NARUŠENÝ VÝVOJ ŘEČI
Speciální psychiatrie – MKN 10
Demence - doporučené postupy
Psychodiagnostika dětí v mladším školním věku
Nemoci nervové soustavy
Speciálně pedagogická diagnostika
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Demence Charakteristika demence: Sekundární postižení
Název projektu: Moderní škola
Ing. Alice Hříbalová - VP
Vendula Večeřová.
Organické duševní poruchy
Ing. Stanislava Správková
Péče o pacienty s demencí v lůžkovém hospici
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Když vás potká vyhoření
Doc. MUDr. Aleš Bartoš, PhD
Inkontinence Michaela Matoušková.
Význam zapojení žáků s dlouhodobým onemocněním v pohybových programech na ZŠ a SŠ Mgr. Tomáš Vyhlídal Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci.
Problematika osteoporózy
Transkript prezentace:

Demence - doporučené postupy

I. Co jsou to demence ?  Demence jsou PROGRESIVNÍ a většinou IREVERSIBILNÍ psychické poruchy podmíněné organickým MULTIFOKÁLNÍM nebo GLOBÁLNÍM poškozením mozku různého původu.  Hlavními klinickými projevy demencí jsou postižení typicky lidských vlastností – úbytek intelektu, paměti, úsudku, abstraktního myšlení – tedy KOGNITIVNÍCH SCHOPNOSTÍ. Postihují i OSOBNOST NEMOCNÉHO, jeho chování, emotivitu, city, soběstačnost, SOCIÁLNÍ FUNKCE a SCHOPNOST VĚNOVAT SE PRÁCI a ZÁLIBÁM (dg. kritéria)  Demence jsou dnes klasifikovány podle příčiny - typu organického onemocnění mozku a podle lokalizace, klinická dg. je pravděpodobná nebo možná

A. Mnohočetný kognitivní deficit: 1)Zhoršení paměti (neschopnost naučit se nové a vybavit dříve naučené informace, dovednosti...) 2)Nejméně jedna z následujících kognit. poruch: a)Afázie b)Apraxie c)Agnozie d)Narušení exekutivních funkcí (plánování, abstrakce, organizování) B. Zřetelné zhoršení výkonu pracovních a sociálních funkcí, zřetelné snížení předchozí úrovně fungování Diagnostická kritéria pro demenci podle DSM IV

Četnost typů demencí Volně podle O´Hara et oth. a dalších zdrojů 1/3 až 2/3 dementních s Alzheimerovou chorobou mají podle některých neuropatologických studií přítomnou i významnou vaskulární patologii

Epidemiologie AN Incidence i prevalence AN stoupá s věkem Ve vysokém věku jsou ženy ohroženější než muži * Prevalence demence je: 1% ve skupině do 60 2% ve skupině do 65 4% ve skupině do 70 8% ve skupině do 75 16% ve skupině do 80 32% ve skupině do 85 * u žen je výskyt demence asi 2x častější, AD 2-3x Počet lidí s AD (miliony) Roky Ref: Baldereschi, mil. 11 mil. 18 mil.

Základní dělení demencí - podle etiologie - neuropatologie  PRIMÁRNÍ Atroficko – degenerativní (neurodegenerativní)  SEKUNDÁRNÍ  Ischemicko – vaskulární demence  Ostatní sekundární demence Je popsáno kolem 60-ti příčin demencí !

Koncepce ABC (Cummings) - d emence je syndrom  A – activities  B – behavior  C – cognition A - Narušení běžných denních aktivit : ADL = activities of daily living Nekognitivní příznaky: - behaviorální příznaky - psychologické příznaky Kognitivní příznaky: - a m n é z i e - a f á z i e - a g n o z i e - a p r a x i e Klinické příznaky demencí Demence není jen porucha paměti !!!

BEHAVIORÁLNÍ (zjišťované pozorováním pacienta) - agresivita, křik, neklid, bloudění, agitovanost, kulturně nepřiměřené chování, sexuální desinhibice, hromadění věcí, klení, poruchy spánku, negativismus… PSYCHOLOGICKÉ (zjišťované rozhovorem s pac.nebo příbuznými): bludy, halucinace, paranoidita, anxieta, deprese, misidentifikace “sundown syndrom“, „sundowning“ IPA AD Conference,1996 Klinický obraz a behaviorální a psychologické symptomy demence  Postihují 70-90% pacientů v průběhu demence.

II. Alzheimerova nemoc (AN) MORFOLOGIE Klesá hmotnost a objem mozku Snižuje se tloušťka mozkové kůry – zužují se závity Rozšiřují se mozkové komory

Původ názvu Alzheimerova choroba Alzheimerově nemoci je již 100 let ! Je pojmenována po německém psychiatrovi a neurologovi Aloisi Alzheimerovi V roce 1906 referoval o 51 leté ženě s příznaky demence. Je objevitelem jednoho z mikroskopických projevů AN – neuronálních klubek („tangels“) – tzv.Alzheimerovy změny neurofibril (* Wurzburg, Breslau)

Neuropatologie 1 : AN je neurodegenerativní onemocnění 2. Numerická atrofie neuronů 1. Zmenšování neuronů Senilní plaky nalezené v mozku pacienta s AN 4. Senilní plaky (  -amyloid) Neurony obsahující neuronální klubka - „náhrobní kameny“ neuronů 5. Neuronální klubka (tangles, tau protein ) 3. Sterilní zánětlivé zm.

Rizikové faktory  Věk  Rodinná anamnéza AN  Genetické (ApoE-4)  Úraz hlavy  Nízká úroveň vzdělání  Vlivy prostředí  Downův syndrom  vaskulární – HN, DM, dyslipidaemie, obezita, kouření, nadměrné pití alkoholu Protektivní faktory  Genetické (ApoE-2)  Vysoký stupeň vzdělání  Dlouhodobé užívání protizánětlivých léků jako NSAIDS ?  Dlouhodobé užívání estrogenů ? (u žen)  Zdravý životní styl AN – rizikové a ochranné vlivy

Funkční postižení * ADL Plíživý začátek Mnohočetné kognitivní postižení: ztráta paměti ztráta paměti afázie afázie apraxie apraxie agnozia agnozia Poruchy Poruchy exekutivních funkcí Behaviorální poruchy: (BPSD) Výkyvy nálady Výkyvy nálady Agitovanost Agitovanost Bloudění Bloudění Věk nad 60 let Nevyskytují se poruchy chůze ANANANAN IPA AD Conference, 1996 Klinický obraz AN

F. Klinický obraz AD - „typický průběh“ Mini Mental State skór | Příznaky | | Diagnóza | | Ztráta funkční nezávislosti 10 (BPSD) 10 | | Poruchy chování (BPSD) 5 5 | | 0 0 Smrt | Hospitalizace, institucionalizace Feidman and Gracon, 1996 Roky 30

MMSE dle Folsteina 1.část

30 MMSE dle Folsteina 2.část

Čas: Skór: 7 (normal) Čas: ‚žádný reálný“ Skór: 2 (dementní) Thalmann et al Čas: Skór: 3 (dementní) Čas: 1/4 past 25 Skór: 3 (dementní) Test kresby hodin

Farmakoterapie u pacientů s demencí … … je náročná

Co jsou kognitiva? INHIBITORY CHOLINESTERÁZ (acetyl- a butyryl-cholinesterázy):  1. generace – tacrin (COGNEX) FDA 1993 Negativa: hepatotoxicita, krátký poločas, 4xD  2. generace – –Donepezil (ARICEPT), FDA 1996, tbl 1 x D –Rivastigmin (EXELON), FDA 2000, tob 2 x D, náplasti –Galantamin (REMINYL), FDA 2001, tob, od r xD – generické přípravky s donepezilem a galantaminem ANTAGONISTÉ NMDA RECEPTORŮ  Memantin (EBIXA), FDA 2003, 2xD

Co jsou kognitiva? TYP LÉČBY Cholinergní léky - INHIBITORY CHE (donepezil, rivastigmin, galantamin) Antiglutamátergní léky -ANTAGONISTÉ NMDA RECEPTORŮ (memantin) PRAVDĚPODOBNÝ PRINCIP - SYMPTOMATICKÝ „poháněči“ paměti, Je možná neuroprotekce : Zpomalení amyloidogenese Protizánětlivý účinek Snížení toxicity volných radikálů - SYMPTOMATICKÝ zvýšení odstupu signál-šum Je možná neuroprotekce : snížení apoptoózy Podle Davida C.Wilkinsona

Presynaptic nerve terminal Postsynaptic nerve terminal CAT = choline acetyltransferase AChE = acetylcholinesterase N = nicotinic M = muscarinic Acetyl CoA + Choline Acetylcholine N receptor CAT N receptor M receptor AChE AChE Podle „cholinergní hypotézy“ jsou symptomy AD zapříčiněny snížením cholinergní neurotransmise, a proto léky zlepšující tento přenos zlepšují kognitivní funkce

A co NEJSOU kognitiva? TYP LÉČBY Antioxidanty - Vitamin E, gingko biloba, selegilin Nootropika - Piracetam aj. Protizánětlivé léky - NSAID Hormonální substituční léčba - estrogeny PRAVDĚPODOBNÝ PRINCIP - modifikují průběh nemoci je možná neuroprotekce - není jasně definován je možná neuroprotekce - protizánětlivý modifikují průběh nemoci - preventivní Podle Davida C.Wilkinsona

80-letá paní, vdaná od 25-ti, matka dvou synů. Asi 5 let rozvoj poruch paměti. RA: strýc měl podobné potíže. Ze 6-ti dětí, nejml. sestra žije. OA: má měšťanku, v zemědělství a doma v hospodářství. Somaticky zdravá. NO: pro poruchy paměti léčena v psychiatr.amb. od r.2003, tehdy MMSE 17 bodů. Stav se horší, sama se nají, obleče, ale nedodržuje osobní hygienu, ztratila o vše zájem, apatická, ale snadno se rozčílí. Bloudí, hádá se s manželem o ztracené věci. Pomočuje se, stolici udrží. Kazuistika - rok 2005

rozhovor – v PL H.Brod, 13. října letá paní, vdaná. Asi 5 let rozvoj poruch paměti. R.2003 MMSE 17 bodů. Stav se horší, ztratila o vše zájem, apatická, ale snadno se rozčílí. Bloudí, hádá se s manželem o ztracené věci.

kazuistika Výsledky dalších vyšetření: Psychiatrické – orientovaná jen vl.osobou, tupě euforická, hypoprosexie, těžce postižena vštípivost, lehké fatické poruchy. Bludy okrádanosti, chybění náhledu. Společenská, vše komentuje, hojně konfabuluje, dobrá slovní zásoba. MMSE 8 ( )….6 ( ) bodů. Biochemie, KO a moč norm. nález. EKG – sinus, bez čerstvých ložiskových změn. EEG : abnorm. záznam s převahou pomalých aktivit. Ložisko ani epi-aktivita nezachyceny.

III. Diagnóza demence v praxi Klinická dg. je vždy pouze pravděpodobná !!!  Součástí vyšetření je:  Pohovor s pacientem, rodinou, pečovatelem : ANAMNÉZA, ANAMNÉZA, ANAMNÉZA !!!  klinické vyšetření, klinický obraz  neuropsychologické zhodnocení paměti a kognice  laboratorní vyšetření  zobrazovací metody  likvor  Screeningové testy: – MMSE – Test kreslení hodin

Diferenciální diagnóza demence  Fyzikální vyš., laboratorní vyš., neurologické vyš., EEG. Zobrazovací metody ( CT, SPECT a MRI ) slouží k vyloučení jiné příčiny demence, nikoliv k potvrzení dg.  Vždy musíme : myslet na jiné sekundární příčiny demence, než běžné „ireverzibilní“, a vyloučit je !!! (subdurální hematom, nádor, hypothyreosa, hyperkalcémie, avitaminózy B, B12, k.listová, infekční demence, normotenzní hydrocephalus, ethylismus, léková toxicita, deprese, delirium…)