1 ICT2-1-40 Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Trávicí soustava - chrup 8. ročník Zpracovala: Mgr. Jana Richterová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Soustava trávicí – dutina ústní, hltan, jícen. Možnost využití: interaktivní tabule.
Advertisements

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Znáš všechny odpovědi?. 1. OTÁZKA Co nám zajišťuje pohyb celého těla?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_02_16C_Zuby Téma: Biologie člověka Registrační.
ŘEZÁKY ŠPIČÁK STOLIČKY ŘEZÁKY ŠPIČÁK ZUBY TŘENOVÉ STOLIČKY.
TRÁVICÍ SOUSTAVA. FUNKCE TRÁVICÍ SOUSTAVY: 1) Příjem a zpracování potravy 2) Vstřebávání živin do krve a mízy 3) Vyloučení nepotřebných zbytků.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava II. (žaludek a dvanáctník) Název sady:Přírodopis.
TRÁVICÍ SOUSTAVA - ZUBY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Energetická hodnota potravin (EH)
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZDRAVÉ ZUBY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo v digitálním archivu školy
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
TRÁVICÍ SOUSTAVA – ZUBY (opakování)
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
TRÁVICÍ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Cukry (sacharidy).
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Biologie člověka - KOSTRA
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
HMYZ STAVBA TĚLA.
Autor: Lukáš Kokoška KVÍZ LIDSKÉ TĚLO HRÁT.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování pojmů)
1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce dýchací soustavy
Dýchací soustava.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování)
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
Člověk-zuby Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_15_Člověk-zuby
Základní škola, Hradec Králové
03 trávící soustava – zuby
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
TRÁVICÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Trávicí soustava - chrup 8. ročník Zpracovala: Mgr. Jana Richterová

2 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Stavba trávicí soustavy Význam trávicí soustavy: - zdroj energie pro tělo jako celek - zdroj důležitých živin z potravy (cukry-tuky-bílkoviny-vitamíny-minerální látky-voda) Funkce trávicí soustavy: - příjem potravy - mechanické a chemické zpracování potravy (trávení) - vstřebávání živin - odstraňování nestrávených látek z těla (stolice)

3 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Činnost trávicí soustavy je řízena: a)nervovou soustavou b)pomocí hormonů Vlastní trávení se děje v trávicí trubici, začínající ústy, prochází tělem a končí konečníkem podjazykové slinné žlázy podčelistní slinné žlázy příušní slinné žlázy Úkol: přiřaďte k obrázku dutiny ústní Sliny - zvlhčují potravu - složeny z vody, hlenu a trávicího enzymu-ptyalinu - ptyalin rozkládá škrob na jednodušší cukry

4 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR DUTINA ÚSTNÍ - potrava se mísí se slinami (zvlhčí se) - počátek mechanického a chemického zpracování - ohraničena rty-tvářemi-jazykem-tvrdým a měkkým patrem Jazyk - orgán chuti - na povrchu umístěny chuťové pohárky (receptory) - každý pohárek = shluk chuťových buněk, spojeny s nervovými vlákny vedoucími do temenního laloku mozkové kůry - 4 základní chutě: hořká-slaná-kyselá-sladká sladká chuť slaná chuť hořká chuť kyselá chuť špička jazyka kořen jazyka okraje jazyka v blízkosti špičky jazyka Úkol: a) Propojte mezi sebou chutě a jejich umístění na jazyku b) Ukazujte na obrázku rozmístění chutí na lidském jazyku

5 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Zuby - 4 typy zubů (řezáky-špičáky-třenové zuby-stoličky) - tvoří chrup (mléčný-dětský a trvalý-dospělý) Úkol: a) Porovnejte stavbu mléčného a stálého chrupu b) Pojmenujte jednotlivé typy zubů u mléčného a trvalého chrupu Mléčný chrup – prořezává se mezi měsícem života, již při narození jsou zuby založeny v dutině ústní, v čelisti Trvalý chrup – prořezává se mezi rokem věku, poslední stolička – zub moudrosti se prořezává nejpozději, nemusí se však vyvinout u každého člověka

6 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Řezáky - ukusování potravy Špičáky - utržení tuhé stravy - velmi dlouhé kořeny, až 26 mm - nejpevnější zuby Třenové zuby a stoličky - drcení, rozmělnění potravy TYPY ZUBŮ

7 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Stavba zubu 3 ZÁKLADNÍ ČÁSTI ZUBU - KORUNKA - KRČEK - KOŘEN Vnitřní stavba zubu : a) Povrch zubu - sklovina (korunka) - cement (krček, kořen) b) Vrstva zuboviny c) Zubní dřeň – nervy a krevní vlásečnice Zubní sklovina – nejtvrdší hmota lidského těla, není živá, v případě poškození se sama nemůže obnovit, obsahuje sloučeniny Ca Zubovina – pevná tkáň, podobná stavbou kostní tkáni Zubní dřeň – vnitřní část zubu, měkká, prokrvená, jsou v ní citlivá nervová zakončení, vlákna Kořen zubu – upevněn v zubním lůžku => umožňuje velmi silný stisk zubů, Onemocnění: zubní kaz - paradentoza Otázka: Kdo je stomatolog? Co znamená slovo ortodoncie?

8 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Polykání potravy

9 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR SHRNUTÍ TÉMATU – trávicí soustava chrup: 1.Jaký význam má trávicí soustava pro všechny živé organismy, včetně člověka? 2.Jaké funkce trávicí soustava zajišťuje? 3.Jaký je rozdíl mezi býložravcem, masožravcem a všežravcem? 4.Liší se stavba jejich trávicí soustavy? 5.Do které skupiny patří člověk? 6.Vyjmenujte základní části trávicí soustavy člověka, tak jak jí putuje potrava při příjmu,trávení a vstřebávání. 7. Čím se liší mléčný a stálý chrup z hlediska: a) počtu zubů b) typů zubů 8.Jak máme o chrup správně pečovat? 9.Jakou funkci plní hrtanová příklopka při polykání potravy? 10.Jaké chuti náš jazyk vnímá? 11.Co člověku pomáhá, usnadňuje polykání potravy? 12.Vyřešte na následujících stránkách zadané úkoly.

10 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Pojmenujte slinné žlázy:

11 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR a) O jaký chrup na obrázku se jedná? b) Doplňte názvy typů zubů. c) Chybí v chrupu nějaké typy zubů? Pokud ano, které? Chrup ………………………....

12 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Popište stavbu zubu (doplňte do rámečku, nebo na řádku):

13 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Doplňte chutě, umístěné na jazyku člověka:

14 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 2. ZUBY Přiřaďte k sobě: 1. JAZYK 3. CHRUP dětský 4. CHRUP trvalý Korunka Třenové zuby 20 zubů Chuťové pohárky ŠpičákyMléčný chrup Cement Krček Prořezává se mezi měsícem života Orgán chuti 5. Dutina ústní Slinné žlázyZubní dřeň Zub moudrostiJazyk

15 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Krček Vytvořte dvojice: Dutina ústní -drtí a rozmělňují potravu -u dospělého člověka 32 zubů -mechanické a chemické zpracování potravy -sbírá rozžvýkanou potravu a formuje ji do tvaru sousta -nejtvrdší část v lidském těle, její poškození je nevratné -řízena nervovou soustavou -ztráta kostní tkáně a vypadávání zubů -enzym ptyalin, rozkládající škrob Stoličky Jazyk Sliny Trávicí soustava Sklovina Paradentóza Hrtanová příklopka -zamezuje vniknutí potravy do dýchacích cest Trvalý chrup -přechod mezi korunkou a kořenem

16 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR