DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naše země za 1. světové války
Advertisements

1. světová válka ( ).
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
Druhá světová válka Společný postup Spojenců – str Spojenci = ? 2. O čem jednali v Moskvě (1943)? 3. O čem jednali na konferenci v.
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
Konec I. Světové války a vznik Československa.
Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: říjen 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:První světová.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
VY_12_INOVACE_Rů_II_06 Polsko, Slovensko Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.

 1939 odchází do Polska a velí Legionu českému a slovenskému  po pádu Polska přechází do SSSR a je internován  Podílí se na vytváření československé.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.2 Důsledky I. světové války, poválečné uspořádání Evropy.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Člověk a jeho svět - Dějiny ČR
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
EVROPSKÁ UNIE – VZNIK A VÝVOJ
První světová válka 8. třída.
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
MEZINÁRODNÍ VZTAHY V PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY
Světová a národní gastronomie
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_219_Pařížská mírová konference
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_41D9 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ /1. 4
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
NAPOLEONOVO TAŽENÍ DO RUSKA A JEHO PÁD
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ekonomika
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Novověk
Česká poválečná literatura I.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Evropská územní spolupráce
EU_32_sada1_15_SV_Seznam prezidentů 1_Cup
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Češi za první světové války
Francie Napoleona III..
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_01 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Období vlády jedné strany
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Světové hospodářství TÉMATICKÝ CELEK:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
CESTOVNÍ RUCH AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Studená válka – 2. fáze uč. 101 – 102 PS 35.
DĚJINY PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE
Československá republika-demokratický stát
Člověk a jeho svět Vlastivěda Prezentace EU peníze školám
VY_32_INOVACE_06_05_zeměpisná šířka a délka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
1. světová válka.
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Šablona 32 VY_32_INOVACE_08_22_I. SVĚTOVÁ VÁLKA
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Evropa v letech Věk revolucí.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Směřujeme k samostatnosti 2
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
STAROVĚKÉ ŘECKO.
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Události let
Transkript prezentace:

DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství zúčastněných států = katastrofální stav o rozvoj technického pokroku: letectví, chemický průmysl(výroba umělých hmot) o Důležitý mezník v emancipaci žen – muži bojovali, ženy nahrazovaly jejich práci: volební právo žen, rovný přístup ke vzdělávání, vstup do politiky, více pracovních příležitostí o : „ŠPANĚLSKÁ CHŘIPKA“ – DŮSLEDEK NEDOSTATKU POTRAVIN, LÉKŮ, TEPLA – MIL. OBĚTÍ

ČEŠI A SLOVÁCI V DOBĚ 1. SVĚTOVÉ VÁLKY o NA POČÁTKU VÁLKY – V R-U: TUHÝ REŽIM (NEPOHODLNÍ OBČANÉ – VĚZNĚNI, ŠIBENICE; ŠPATNÉ ZÁSOBOVÁNÍ – ZEJMÉNA ARMÁDA, o VOJÁCI BOJOVALI NA VÝCHODNÍ FRONTĚ PROTI RUSKU, NĚKTEŘÍ NA ZÁPADNÍ, POZDĚJI I NA FRONTĚ ITALSKÉ o NA KONCI VÁLKY VZNIKÁ SAMOSTATNÁ ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA o NA POČ. VÁLKY NEMYSLITELNÉ ODTRŽENÍ OD R-U o JEDNÍM ZE STRŮJCŮ SAMOSTATNÉ ČS. REP. – PROFESOR KARLOVY UNIVERZITY - TGM o ČESKOSLOVENSKÉ LEGIE: o VOJENSKÉ JEDNOTKY PŮSOBÍCÍ V ZAHRANIČÍ o NEJSILNĚJŠÍ LEGIE V RUSKU: 70 TIS.MUŽŮ, VE FRANCII 10 TIS., ITÁLIE: 20 TIS. o ČEŠTÍ LEGIONÁŘI VE VÝZNAMNÉ BITVĚ U UKRAJINSKÉHO ZBOROVA

o ZAHRANIČNÍ ODBOJ: o 1914: EMIGRACE MASARYKA DO CIZINY – JEDNAL SE STÁTY DOHODY O NUTNOSTI ROZDĚLIT R-U PODLE ZÁSADY SEBEURČENÍ NÁRODŮ o RAZIL NÁZOR O VZNIKU SPOLEČNÉHO STÁTU ČECHŮ A SLOVÁKŮ(BYL BY VĚTŠÍ, SLOVÁCI BEZ MAĎARSKÉ NADVLÁDY, OBA JAZYKY SROZUMITELNÉ A PODOBNÉ) o PODPORU TGM NAŠEL U KRAJANSKÝCH SPOLKŮ ČECHŮ A SLOVÁKŮ ZEJMÉNA V USA o 1915: DO EMIGRACE EDVARD BENEŠ o V PAŘÍI USTAVENA ČESKOSLOVENSKÁ NÁRODNÍ RADA- ŘÍDILA PROTIRAKOUSKÝ ODBOJ o S MASARYKEM A BENEŠEM SPOLUPRACOVAL V ZAHRANIČÍ SLOVÁK MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK (ORGANIZOVAL ČS. VOJSKO BOJUJÍCÍ NA STRANĚ DOHODY)