Baroko Galerie plastik M. B. Brauna. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
BAROKO V ČECHÁCH.
Baroko.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Baroko.
Baroko v Čechách Sochařství 1. část
Baroko v Čechách Sochařství 2. část
Kulturní dějiny, ročník Mgr. Ondřej Kunc
Baroko sochařství.
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Barokní sochařství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Baroko II. Sochařství. Baroko II. Sochařství Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma barokní sochaři.
BAROKO Doba protikladů.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Baroko - procvičení 8. ročník.
HUDBA ČESKÉHO BAROKA.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 1. – 9.
Projekt CZ.1.07/1.1.08/ Rozvoj klíčových kompetencí v odborném vzdělávání na SOŠ Luhačovice Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Baroko – výtvarné umění, hudba – 8. ročník
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
Matyáš Bernard Braun Název školy
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Baroko české Název školy
Barokní sochařství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczova. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku. Přestože byla kultura v českých zemích ovlivněna situací po bitvě na Bílé hoř, dosáhlo české umění vysoké.
Naše baroko Architektura a malba. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
MINCE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Stupňová a oblouková míra (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
EURO. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Manýrismus V projevech výtvarného umění. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
MĚNA A BANKOVKY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE BANKOVKY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Úvod do předmětu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _02 Osobnosti českého baroka Téma: Dějepis 8. ročník.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Majetek domácnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Matyáš Bernard Braun Ukázky z tvorby. sv. Ivo Karlův most, Praha foto 2.
Funkce sinus (8). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Goniometrické rovnice (1) (17). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
Funkce tangens (10). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
HELENA ŠKOPKOVÁ, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_301_SOCHY CTNOSTÍ.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – baroko, sochařství,umělci.
Baroko Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Empír Charakteristika uměleckého směru. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Průhonice
HTML (II) (3).
BAROKO sochařství, malířství, literatura
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
HOŘICE TURISTICKÉ ZAJÍMAVOSTI – PODZVIČINSKO – VLASTIVĚDA – 4. r
Graf a vlastnosti funkce
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Zš a MŠ Březno
Vztahy mezi goniometrickými funkcemi
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_18
BAROKO sochařství, malířství, literatura
BAROKO - OPAKOVÁNÍ Anotace: Prezentace je určena žákům osmého ročníku
Transkript prezentace:

Baroko Galerie plastik M. B. Brauna

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor:Mgr. Rudolf Kopecký Předmět:Dějepis

Obsah František Antonín Špork1 Matyáš Bernard Braun2 Braunův vstup do Čech3 Karlův most, 1. Braunova galerie4 Braunova tvorba v Čechách5 Znaky Braunovy tvorby6 Kuks, Braunova galerie7 Ctnosti a Neřesti, jejich andělé8 Ctnosti a Neřesti, celkový pohled9 Ctnosti10

Obsah Ctnosti II11 Ctnosti III12 Ctnosti IV13 Ctnosti V14 Ctnosti VI15 Neřesti16 Neřesti II17 Neřesti III18 Neřesti IV19 Neřesti V20

Obsah Neřesti VI21 Betlém22 Betlém II23 Betlém III24 Jaroměř, město, kde si našel manželku25 Ukázka barokní české hudby26 Název stránky 2727 Název stránky 2828 Název stránky 2929 Název stránky 3030

Obsah Název stránky 3131 Název stránky 3232 Název stránky 3333 Název stránky 3434 Název stránky 3535 Název stránky 3636 Název stránky 3737 Název stránky 3838 Název stránky 3939 Název stránky 4040

František Antonín Špork ( , Lysá nad Labem, pochován v Kuksu) Český šlechtic, nechal vystavět lázně s hospitálem v Kuksu Významný mecenáš umění Díky jemu máme v Kuksu a v nedalekém lese mezi Hřibojedy a Žírčem unikátní galerii barokní plastiky právě z díly M. B. Brauna 1

Matyáš Bernard Braun ( ) Rakouský sochař, tedy náš spoluobčan, působící v Čechách (zemřel v Praze) Studoval v Salcburku, v severní Itálii V Praze založil sochařskou dílnu kolem roku 1710 Blýskl se sousoším sv. Luitgardy (sen slepé cisterciánky), což mu zajistilo vstup do pražského sochařského cechu, prestiž, spoustu zakázek,... 2

Braunův vstup Sv. Luitgarda 1710 Karlův most, Praha Braunova sochařská dílna velmi prosperovala, jen tovaryšů měl šest… 3

Karlův most Sv. Ivo Sv. Ludmila s Václavem 4

Kuks Betlém Karlův most výzdoba pražské rezidence císařského diplomata Jana Václava Gallase zahradní plastiky z Cítolib (dnes ve Vídni) řezby pro klášter v Plasech sochy na mytologické téma pro zahradu zámku v Duchcově Jaroměř Braunova tvorba 5

Z tváří Braunových soch je možno vyčíst každé hnutí mysli, těla se zdají být v pohybu, gesta jen dotvrzují dokonalou iluzi života. Braun, na rozdíl od italských umělců, netvořil z mramoru, ale z méně ušlechtilého pískovce. Autorská zásluha Braunova jako barokního sochaře není ani tak v provedení děl, jako ve výběru řešení a v invenci. Znaky Branovy tvorby 6

Kuks Dokonale vyřešený prostor v podobě široké terasy před chrámem italského architekta Giovanniho Battisty Alliprandiho se stal výtvarným středem pro galerii soch Matyáše Bernarda Brauna a jeho dílny. Kolem roku 1712 si Špork u Brauna objednává sochařskou výzdobu terasy, kterou tvořilo osm soch Blahoslavenství. Sochy vznikaly v letech (především za účasti místních kameníků - venkovských řemeslníků, kteří pracovali podle mistrových skic). Následuje vytvoření dvou soch andělů Žalostné a Šťastné smrti, kteří uvádějí řadu Neřestí a Ctností. 7

Ctnosti a Neřesti Anděl blažené smrtiAnděl žalostné smrti 8

Ctnosti a Neřesti Ctnosti, východní křídloNeřesti, západní křídlo 9

Ctnosti VíraNaděje 10

Ctnosti II LáskaTrpělivost 11

Ctnosti III MoudrostStatečnost 12

Ctnosti IV CudnostPíle 13

Ctnosti V ŠtědrostUpřímnost 14

Ctnosti VI SpravedlnostPohostinství 15

Neřesti PýchaLakota 16

Neřesti II SmilstvoZávist 17

Neřesti III ObžérstvíHněv 18

Neřesti IV LenostZoufalství 19

Neřesti V LehkomyslnostPomluva 20

Neřesti VI LstivostPodvod 21

Betlém Příchod tří králůKlanění pastýřů 22

Betlém II Poustevník……a ještě jeden 23

Betlém III Jákobova studnaVidění sv. Huberta 24

Jaroměř Morový sloupNáhrobek Anny Miselius 25

Michna z Otradovic - Loutna ceska (Czech Lute) (1/3) - YouTube Michna z Otradovic - Loutna ceska (Czech Lute) (1/3) - YouTube Ukázka muziky 26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

(léta praxe) Použité zdroje