Analýza trendů kriminality v roce 2014 PhDr. Alena Marešová, PhD., Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Systém včasné intervence ve Svitavách
Advertisements

Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
¨ Kriminogenní faktory
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
Analýza trendů kriminality v ČR k PhDr. Alena Marešová, IKSP.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Okres Most - bezpečnostní situace v roce 2014.
Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.
Subjekty trestního řízení
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Kriminalita mládeže.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Zajišťování majetku v trestním řízení v roce 2012 POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Vyhodnocení činnosti hospodářské kriminality za rok 2012.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
Policejní prezidium Základní statistické údaje o trestné činnosti v roce 2011 plk. Mgr. Martin Červíček.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Analýza kriminality v Praze za 1. pololetí roku 2016.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRIMINALITA 2015 Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Policie České republiky Kriminalita za rok 2013.
Alternativní tresty a recidiva Alternatives to prison and reoffending Jan Tomášek Institut pro kriminologii a sociální prevenci 13. listopadu 2015 kriminologie.cz.
TISKOVÁ KONFERENCE Krajské ředitelství policie Středočeského kraje.
Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje KRIMINALITA za rok 2009.
Aktuální trendy trestní politiky aneb jak přispět ke snížení recidivy pachatelů Pavel Štern, Probační a mediační služba, Dagmar Doubravová, Rubikon Centrum.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
„Bagatelní trestná činnost“ z pohledu Policie ČR
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Kriminalita v Královéhradeckém kraji v meziročním porovnání v letech 2014 a 2015.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Kriminalita v Ústeckém kraji vs. prevence
Mezinárodní policejní akce na železnici 24–BLUE
Kybernetická kriminalita
Prezentace činnosti 2010 Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje 1. února 2011 – tisková konference.
KŘP Středočeského kraje Kriminalita a trestní řízení 2011
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
Je nízká plodnost opravdu problémem?
Jihomoravský kraj 2013 Základní statistické údaje
Základní statistické údaje ÚSKPV o trestné činnosti v roce 2016
Základní údaje o trestné činnosti a jejím vývoji v roce 2010
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Vyhodnocení bezpečnostních opatření PČR na úseku požívání alkoholických nápojů nezletilými a mladistvými osobami „MLÁDEŽ - LÉTO 2010“
Migrační tendence v Moravskoslezském kraji
Stav, struktura a dynamika kriminality
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Základní statistické údaje o kriminalitě
Krajské ředitelství policie Plzeňské kraje
Policie ČR Územní odbor litoměřice
Nápad kriminality Karlovarský kraj 2010 k
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Michaela Borovanská, Jana Malíková
Bezpečnostní situace na území okresu Most v roce 2017
Priority Policie České republiky na rok 2012
Podrobnější informace o trestné činnosti a jejím vývoji v roce 2014
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
SOUČASNOST KRAJSKÉHO ŘEDITELSTVÍ POLICIE ČR KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE
Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Analýza trendů kriminality v roce 2014 PhDr. Alena Marešová, PhD., Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha

Úvod O V roce 2014 bylo v České republice Policejním prezídiem ČR evidováno 288,6 tis. trestných činů – což představovalo nejnižší hodnotu od doby osamostatnění České republiky – tj. od roku V roce 2013 to bylo 325 tis. tr. činů, v roce 2012 – 305 tis. Výkyv z trendu trvalého poklesu počtu evidovaných trestných činů v roce 2013 je přičítán hlavně amnestii prezidenta Klause.

Vývoj O Nejvyšší hodnoty evidovaných trestných činů byly v ČR dosaženy v letech 1998 a 1999, a to více než 425 tisíc trestných činů ročně - od té doby dochází k trvalému a postupnému poklesu úrovně kriminality až na současných zhruba 300 tisíc trestných činů ročně, což představuje cca 70 % z nejvyšší v ČR dosažené hodnoty evidované kriminality (avšak současně to je více než dvojnásobek hodnot před rokem 1989).

I. O Celkový pokles evidované kriminality v posledních letech byl až do loňského roku doprovázen poklesem počtu trestných činů u všech základních souhrnných kategorií kriminality, s výjimkou tzv. informační kriminality (označované též jako cybercrime či kybernetická kriminalita). O Čtvrtina evidované kriminality je již léta páchána v Praze. Oproti jiným územním celkům je hl. město zatíženo dvojnásobně a objasněnost je zde zhruba poloviční.

Možná vysvětlení poklesu kriminality O Tento trend není jen specifikem ČR, ale i mnoha dalších zemí. O Někdy tento jev bývá zpochybňován, zda odráží realitu. Na otázku proč kriminalita klesá kriminologové nabízejí následující možné odpovědi: 1) trestní politika a kriminalita žijí každá svůj nezávislý život – trestní politika dělá vše proto, aby kriminalita klesala, ta však jen mění svoji podobu - přizpůsobuje se době, na což trestní politika, včetně trestní legislativy, nestačí reagovat.

Další možná vysvětlení poklesu kriminality O Druhá teorie: část tradičních pachatelů – tj. osoby ve věku let přesunuje svůj život a činnost, včetně té trestné, do virtuálního světa. Platí to i pro násilnou kriminalitu – od vybíjení agrese prostřednictvím her (simulující vraždy, přepadení aj.) až po zneužití sociálních sítí pro stalking aj. Zjednodušeně řečeno –kriminalita z ulic zčásti mizí proto, že se přesouvá do virtuálního světa.

Také možná vysvětlení poklesu kriminality O Část kriminality je občany vyvážena do jiných států – mimo Evropu – v rámci různých zahraničních vojenských misí, turistiky, zaměstnání – ale nejen těch. O Globalizuje se svět – globalizuje se pohled na to, co má být trestné – bez ohledu na místní specifika, která jsou přehlížena. O Každá ze zde uvedených variant, ale i mnoho dalších teorií, je diskutabilní, ale má své opodstatnění v reálném světě.

Graf 1

Změny po roce 2010 O K výrazným změnám po roce 2010 došlo: 1) u řízení bez řidičského oprávnění - jakoby k dekriminalizaci, 2) u maření výkonu úředního rozhodnutí došlo k radikálnímu nárůstu – zhruba dvojnásobnému - následkem stíhání pachatelů za řízení bez řidičského oprávnění, 3) u dopravních nehod nedbalostních (zahrnují především nedbalostní ublížení na zdraví, ale i opilství, obecné ohrožení atd.) došlo k radikálnímu poklesu. O Trvale velmi vysoký počet představuje zanedbání povinné výživy. V roce 2014 to bylo cca 14 tis. tr.činů. Za posledních 10 let bylo za zanedbání povinné výživy (bez souběhu) stíháno více než 100 tis.osob. V novém tr.zák. došlo ke zpřísnění postihu– tj. došlo k dalšímu nárůstu evid.tr.činů, což představuje 5 % z celkové evidované kriminality v roce O V roce 2014 bylo evidováno 4,3 tis. činů tzv. informační kriminality- ve srovnání s roce 2013 to představuje 40 % nárůst.

II. O Zajímavý byl a stále je především zvyšující se podíl trestné činnosti označovaný v policejní statistice jako ostatní a zbývající kriminalita. Tvoří značnou část struktury kriminality – zhruba pětinu ze všech policií v tom kterém roce evidovaných trestných činů (v letech 2012 i 13 to bylo 20 %, loni již 22 % a je předpoklad, že tento podíl se bude, pokud nedojde k nějakým radikálním změnám, ještě zvyšovat).

OBSAH POJMŮ O Ostatní: maření výkonu úředního rozhodnutí výtržnictví (43 % z ostatní kriminality a 4 % z celkové), drogová kriminalita, sprejerství, požáry, ohrožování výchovy mládeže, podílnictví. O Zbývající: zanedbání povinné výživy (41 % ze zbývající kriminality a 5 % z celkové kriminality), ohrožení pod vlivem návykové látky a opilství (28 %), dopravní nehody silniční (20 %), ostatní dále nečleněná trestná činnost (8 % ze zbývající kriminality celkem), Do ostatní tr.činnosti (ve zbývající kriminalitě) patří např. poškozování cizích práv.

III. O Počty stíhaných osob za trestné činy označované jako ostatní a zbývající kriminalita jsou opravdu velmi vysoké, a např. v roce 2014 bylo cca 51 tisíc osob stíháno a vyšetřováno za ostatní a zbývající kriminalitu, přičemž za majetkovou (s 24 % objasněností) bylo stíháno a vyšetřováno „jen“ 37 tis. osob! O Lze tvrdit, že tradiční kriminalita je, z pohledu resortních statistik, t.č. na ústupu. Kéž bychom měli jistotu, že to odráží skutečnost.

Objasněnost – pachatel byl znám či zjištěn O Nejvyšší počet objasněných trestných činů v absolutních číslech byl vykazován v roce 1999 (téměř 200 tis.), v procentu z celkové evidované kriminality pak v roce 2001 (cca 47%). V roce 2014 bylo „objasněno“ cca 127 tis. tr. činů, což představuje 44 % ze všech v tom roce evidovaných. O Teprve od počtu objasněných trestných činů se odvíjejí počty známých pachatelů. V roce 2014 to bylo osob, z toho cca 61 tis. recidivistů, cca 17 tis. žen, 1,4 tis. dětí a 2,6 tis. mladistvých.

Graf 2

Závěr O Jak tedy lze stručně hodnotit vývoj policii evidované kriminality v roce 2014, její strukturu, regionální rozložení, dynamiku, objasněnost, skladbu pachatelů atd.? Nikde nedochází k žádným výrazným změnám oproti roku 2013, ale i několika dalším předchozím rokům. I ta často diskutovaná, cybercrime, není v roce 2014 ničím šokujícím, snad jen je jí věnována větší pozornost než dříve. Zdá se, že naše domácí kriminální scéna v současnosti neprodukuje nic nového. Také zpráva státního zastupitelství za rok 2014 v části Nové jevy v kriminalitě odkazuje jen na případy šikanózních insolvenčních návrhů a napadání účtů klientů prostřednictvím internetového bankovnictví. O V žádném případě to však není důvod ke spokojenosti a vytvoření si představy, že s obdobím stagnace a poklesu kriminality můžeme počítat i do budoucnosti, dokonce ani ne v nejbližší budoucnosti. Již dnes lze prohlásit, že v roce 2015 bude svět ovlivněn událostí, která určitě bude mít dopad i na vnitřní poměry v České republice – tou je nebývalá migrační vlna, která válcuje celou Evropu. Jak to ovlivní sociálně patologické jevy v Česku, případně zasáhne i do statistik o kriminalitě, budeme analyzovat v roce příštím.

O Děkuji za pozornost.