Házená Teoretický rozbor házené Mgr. Ondřej Smolka 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologické aspekty PA dětí
Advertisements

KOPANÁ.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
FLORBAL.
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Kopaná – průběh hry hry se účastní dva týmy po 11 hráčích na hřišti obdélníkového tvaru na jehož kratších stranách jsou branky hru řídí hlavní rozhodčí,
Je kolektivní halový sport…
Basketbal Basketbal, česky též košíková, je kolektivní míčový sport, ve kterém se dva týmy s pěti hráči na hřišti snaží získat co nejvíce bodů vhazováním.
Florbal.
Fyziologické Aspekty Sportovních Her PhDr. Michal Botek, Ph.D.
Fotbal.
Fyziologické aspekty sportovních her:
Zimní sporty.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
HISTORIE PLÁŽOVÉHO VOLEJBALU. Začátky První zmínky jsou z 20. let 20. století z USA První turnaj se uskutečnil v roce 1920 v americké Santa Monice V Evropě.
ATLETIKA.
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
R EGENERACE VE SPORTU Anna Vagenknechtová, RVS, 2009.
CURLING.
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
PRAVIDLA VOLEJBALU pro malé sportovce
FYZIOLOGICKÉ ASPEKTY SPORTOVNÍCH HER: LEDNÍ HOKEJ
Florbal Jiří Plic.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Házená Kateřina Horáková.
Energetické krytí. Energetické krytí 1) Systém ATP - CP Rychlostní zatížení s dobou trvání výkonu přibližně 15 s využívá jako hlavní energetický.
Fyziologické aspekty sportovních her:
Fyziologické Aspekty Cyklických Sportů
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften)
Rychlostní disciplíny MUDr.Kateřina Kapounková
ROZVOJ VYTRVALOSTI David Zahradník, PhD.
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
Basketbalová pravidla
METABOLICKÁ CHARAKTERISTIKA VÝKONU METABOLICKÉ KRYTÍ PODÍL AEROBNÍHO a ANAEROBNÍHO KRYTÍ.
FYZIOLOGIE BADMINTONU
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
Fyziologie sportovních disciplín seminář Martina Novotná
PLÁNOVÁNÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Výživa běžců.
Fotbal Doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Korfbal Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Korfbal - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Badminton CLICK.
Lední hokej Doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Vytrvalostní schopnosti (endurance abilities, Ausdauerfähigkeit)
Interkros Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Korfbal.
Regenerace ve sportu FUTSAL Vypracovala:Michala Klašková UČO:
Vypracovala: Karolína Novotná 3. roč., obor RVS
VÝVOJ OLYMPIJSKÝCH HER
TENIS.
Regenerace ve sportu fotbal
Rychlostní disciplíny - kraul Tereza Kousalová
Faustball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Odbíjená – základní pravidla
Anaerobní práh.
Eduard Hrazdíra KSH FSpS
Fyziologie tělesné zátěže
Teoretický rozbor házené Mgr. Ondřej Smolka, Ph.D.
Mgr. Jan Charousek Liberec 2018
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Fyziologie sportovních disciplín
Transkript prezentace:

Házená Teoretický rozbor házené Mgr. Ondřej Smolka 2012

Hra jménem Házená Pojmem házená v širším slova smyslu jsou označovány kolektivní hry a sportovní hry brankového typu, ve kterých je předmětem hry míč a hlavním prostředkem hraní s míčem je jeho chytáni a házení.

Historický vývoj za přímé předchůdce sportovních házenkářských her lze označit teprve některé z her, které vznikly koncem minulého a začátkem tohoto století. prapůvod v původních přirozených (existenčních) pohybech člověka - chůze, běh, skok, lezení, plavání vznikly pohyby nové: házení, chytání, vrhání, sekání, veslování, střílení apod. hraní a hry byly v dětství přípravou na činnost dospělých, v dospělosti sloužily jako zábava a mnohdy také jako obřad při různých slavnostech

Historický vývoj míč je prastarým cvičebním náčiním byly vyráběny z nejrůznějších materiálů - listí, rostlinných vláken, ztuhlé rostlinné šťávy, chlupů, kůže apod. v gymnasiích Helénů (gymnasion - cvičiště pro tělesnou výchovu ve starém Řecku) byl vymezován zvláštní prostor pro míčové hry – spharisterion (sphaira = míč).

Historický vývoj nejznámější míčovou hrou byla v Helladě zřejmě hra, kterou lze přirovnat k zaháněné, tzv. episkyros. Staří Římané provozovali míčové hry nejen pro zábavu, ale také jako léčebný prostředek. Míč byl jedním ze znamení lékařů (CLAUDIUS GALÉNOS).

Historický vývoj za první formu házené lze považovat hru, kterou zavedl v Dánsku pro žáky ordrupského gymnázia učitel Holger Nielsen v r Hra byla nazývána haandbold. Haandbold se v Dánsku poměrně rychle rozšiřoval. Již v r.1904 byl založen dánský Haandboldový svaz, který organizoval pravidelné soutěže. O dva roky později byla vydána pravidla haandboldu knižně.

Historický vývoj dánské hnutí ovlivnilo pravděpodobně i vývoj házené ve Švédsku. Zde, nejdříve rovněž na školách, se počátkem našeho století začal hrát tzv. handboll v poněkud odlišné podobě od haandboldu. Hrál se převážně v halách, proto byly rozměry hrací plochy poměrně malé. První utkání v handbollu se uskutečnilo v r.1907 mezi námořními školami v Karlskroně.

Historický vývoj klíčovým se stal rok 1934, kdy III.kongres IAHF konaný ve Stockholmu uznal skandinávská pravidla pod záštitou IAHF se pak konalo 5. a 6.února 1938 v Berlíně první mistrovství světa v házené mužů čtyři zúčastněná družstva se střetla každé s každým, délka utkání byla pouze 2x15 minut.

Vývoj házené u nás oddílová družstva z českých zemí se utkala v házené oficiálně poprvé 30.listopadu 1947 (ZJŠ Sparta Bratrství - Sokol Úvaly). Iniciátorem utkání byl Jan Radotínský, který se seznámil s házenou v létě 1947 na vysokoškolském zájezdě do Francie vznik specifické formy házené = národní házená „vrhaná s přenášením“ (Václav Karas, 1905)

Házenkářské sportovní hry Pojmem handball se původně označovala "mezinárodní házená o jedenácti hráčích", v současnosti je to nejrozšířenější pojmenováni "mezinárodní házené o sedmi hráčích". Ve Spojených státech amerických je však slovem handball nejčastěji označována hra, při které je míč odrážen o stěnu (jde o sportovní hru sítového typu, též courthandball či fives).

Házenkářské sportovní hry Sportovní odvětví Jiná označení Zastřešující mez. organizace Současné rozšíření Národní házená - Házená - Česká házená FSFI (1921 – 1939) IAAF (1926 – 1928) V současnosti žádná Česko Handball - Mezinárodní házená o 11 hráčích IHF - Feldhandball - Grossfeldhand ball IAAF ( ) IAHF ( ) IHF ( ) V současnosti žádná Německo

Házená - Mezinárodní házená o 7 hráčích - Handball - Kleinfeldhandb all - Hallenhandball - Team- Handball - Handball Olympic IAHF ( ) IHF ( dosud) EHF ( dosud) více než 140 zemí všech kontinentů Miniházená Malá házená Minihandball IHF ( dosud) EHF ( dosud) většina házenkářsky vyspělých zemí Plážová házená Házená na písku - Beach- Handball - Sandball IHF ( dosud) EHF ( dosud) převážně přímořské státy v Evropě a Jižní Americe

Patří k nejnáročnějším míčovým hrám (v zápase je energetický výdej asi 4100 KJ). Házená je sportovní míčová hra vyžadující nejen vysokou úroveň speciálních pohybových dovedností, ale i kondičních a koordinačních schopností, rychlé rozhodování a psychickou odolnost.

Házená je tvrdý sport, ve kterém se uplatňují základní lokomoční pohyby a jejich variace (běh 2-5 m, sprint na 30 m, cval stranou, ale i pomalý běh vytrvalostního charakteru. Zápas trvá 2x30 min (kategorie mužů), při kterém hráč naběhá m (z toho 10% sprintem), vykoná 150 krátkých sprintů, 20 skoků a v závislosti na hráčském postu krát zpracovává míč.

 6 hráčů v poli + brankář  cílem hry je vstřelení branky

Energetické krytí při krátkých rychlostních zatíženích ATP+CP (prakticky nevzniká LA) při opakovaných obraných či útočných akcích slouží ke krytí energetických zdrojů anaerobní glykolýza svalového glykogenu (hodnoty LA nad anaerobním prahem) průměrná hladina LA 6-7 mmol/l

kolísání hladiny LA v závislosti na charakteristice hry mezi 3-12 mmol/l při přerušení hry a při mírné intenzitě dochází k aerobnímu uvolňování energie – regenerační pochody

Fyziologické aspekty většina hráčů (hráček) jeví v klidových podmínkách známky parasymatikotonie (vagotonie), vlivem fyziologického zvětšení srdce TF v rozpětí 50 – 60 tepů/min TK 100 – 110/ 65 – 75 mmHg spotřeba kyslíku 58 ml/min/kg (naměřená v laboratoři, skutečná je o něco nižší)

Fyziologické aspekty střelba vyžaduje velkou pohyblivost v ramenním kloubu a značnou sílu svalstva pletence ramenního i celé střílející paže na udělení co nejvyšší rychlosti míče se podílí i svalstvo trupu výskoky zatěžují zejména extenzory kolen, lýtkové a hýžďové svaly

Děkuji za pozornost

Zdroje a literatura Havlíčková, Ladislava a kolektiv: Fyziologie tělesné zátěže II. Speciální část – 1. díl, UK, Praha 1993 Učební materiály FSpS – Regenerace ve sportu – stránky Českého svazu házené – stránky Svazu národní házené