Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál Prezentace Určen pro: 1. ročník oboru Strojírenství a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fázové přeměny slitin železa v tuhém stavu
Advertisements

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Diagram -FeC.
Tato prezentace byla vytvořena
KRYSTALIZACE KOVŮ Název školy
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Animace ke studijní opoře
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
SKLO Skelný stav.
Pevné látky a kapaliny.
Digitální učební materiál
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
ŽELEZO Železo je polymorfní kov, který se vyskytuje ve více modifikacích.
Technické železo Surová železa nekujná Železa kujná Litiny Oceli
1 Termodynamika kovů. 2 Základní pojmy – složka, fáze, soustava Základní pojmy – složka, fáze, soustava Složka – chemické individuum Fáze – chemicky i.
Změny skupenství látek
Tato prezentace byla vytvořena
Chemie technické lyceum 1. ročník
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Pyrometalurgická rafinace
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Chemie a její obory.
Teplo Ing. Radek Pavela.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
FÁZOVÝ DIAGRAM.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Strojírenství Strojírenská technologie Tepelné zpracování kovů (ST12)
Digitální učební materiál
Integrovaná střední škola, Slaný
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Diagram Fe- Fe 3 C.
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Stabilní a metastabilní diagram
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství a Ekonomika podnikání.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 1. ročník oboru Strojírenství a.
ŽÍHÁNÍ Je způsob tepelného zpracování. Podle teploty žíhání rozlišujeme žíhání na : a. S překrystalizací – nad 727°C. b. Bez překrystalizace.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
TECHNOLOGIE POLOVODIČŮ VYTVOŘENÍ PŘECHODU PN. SLITINOVÁ TECHNOLOGIE PODSTATA TECHNOLOGIE ZÁKLADNÍ POLOVODIČ S POŽADOVANOU VODIVOSTÍ SE SPOLEČNĚ S MATERIÁLEM,
Hustota ƍ je dána poměrem hmotnosti „m“ k objemu „V“ homogenní látky při určité teplotě.
Použitelnost kovů se určuje v praxi podle vlastností materiálu: Fyzikální Chemické Technologické Mechanické.
ELEKTROTECHNOLOGIE VODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA VODIČE – ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY pro jejichž technické využití je rozhodující jejich VELKÁ.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
Rovnovážný diagram Fe – Fe 3 C Rovnovážné diagramy Slitiny Fe s C tuhnou podle: rovnovážného stabilního Fe – C, nebo metastabilního diagramu Fe – Fe.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 1. ročník oboru strojírenství.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2.ročník oboru Strojírenství.
EU peníze středním školám
Základní pojmy.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 1. ročník oboru Strojírenství.
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Fyzika kondenzovaného stavu
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství.
Vnitřní struktura technických materiálů
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
CZ.1.07/1.5.00/ KRYSTALIZACE KOVŮ A SLITIN
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Transkript prezentace:

Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál Prezentace Určen pro: 1. ročník oboru Strojírenství a 2. ročník oboru Ekonomika a podnikání Vzdělávací oblast: Strojírenská technologie – Nauka o materiálu Název učebního materiálu: Krystalizace čistého kovu a slitin Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová Datum vytvoření: Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/

Klíčová slova: kov, legura, slitina, krystalizace, tavenina, křivka tání a tuhnutí, prodleva, teplota tání a tuhnutí, polymorfie, krystalizační zárodek. Anotace: Prezentace je určena žákům 1. ročníku oboru Strojírenství pro výuku v předmětu Strojírenská technologie a žákům 2. ročníku oboru Ekonomika a podnikání v předmětu Strojírenská výroba. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace. Metodické pokyny: DUM uplatní učitel při výkladu dané látky, použité obrázky zvýší názornost výkladu. Prezentaci mohou žáci použít i v rámci samostatné domácí přípravy na výuku.

Krystalizace čistého kovu a slitin  Kovy a jejich slitiny  Křivka chladnutí (tuhnutí) čistého kovu  Křivka ohřevu (tání) čistého kovu  Křivka ohřevu a chladnutí čistého polymorfního kovu  Křivka tání a tuhnutí slitiny  Krystalizace čistých kovů

Kovy a jejich slitiny  Přibližně ¾ prvků tvoří kovy, mezi kovy a nekovy není přesná hranice  Některé prvky mají vlastnosti obou skupin (B, Si, Ge)  Kovy rozdělujeme do skupin: 1.Skupina A – alkalické kovy, tvoří hlavní složku zásad, nízká teplota tání, špatné mechanické vlastnosti (Na, K, Ca, Mg…) 2.Skupina T – kovy technicky nejdůležitější, vysoká teplota tání, vynikající mechanické vlastnosti ( Ti, Cr, Fe, Co, Ni, Mn…..) 3.Skupina B – některé vlastnosti kovů, tvoří přechod k nekovům = polovodiče ( Si, B, Ge, C..)

Kovy a jejich slitiny  Kov je takový prvek, který má většinu z uvedených vlastností: 1.Lesk = vysoká odrazivost pro viditelné světlo 2.Vysoká kujnost a tažnost 3.Vysoká tepelná a elektrická vodivost 4.Zásaditý charakter  Čisté kovy se vyznačují nízkou pevností a značnou tvárností, a proto se snažíme jejich vlastnosti zlepšit legury slitiny  Slitina je tvořena nejméně dvěma prvky, z nichž jeden převládající je kov

Kovy a jejich slitiny  Slitiny mohou vznikat: 1.Slitím dvou nebo více roztavených kovů 2.Rozpouštěním malých kousků legur (kov, nekov) v roztaveném základním kovu 3.Difúzí  Dle počtu složek jsou slitiny: a)Podvojné = binární b)Potrojné = ternární c)Počtverné = kvaternární d)Komplexní – více než 4 složky

Křivka chladnutí čistého kovu  Dokonale čistý kov představuje soustavu o jedné složce a jedné fázi  Složka = chemický prvek nebo sloučenina, která vstupuje do všech dějů uvnitř soustavy, ale nikdy se nemění a nezaniká  Fáze je homogenní část soustavy vždy pevně ohraničená, která má v dané oblasti určité vlastnosti a překročením hranice této oblasti ( změnou tlaku, teploty) se její vlastnosti mění skokem  Fáze může být tuhá, kapalná, plynná, každý krystalický stav, který má určitý druh mřížky = samostatná tuhá fáze fázi nelze ztotožňovat se skupenstvím

Křivka chladnutí čistého kovu  Průběh krystalizace kovu získáme termickou analýzou, která využívá různých metod:  Klasická termická analýza TA - nejstarší a nejjednodušší metoda používaná pro stanovení teploty tání a tuhnutí u čistých látek, je založena na zjišťování uvolňovaného nebo pohlcovaného tepla při fázové přeměně, měří se teplota v závislosti na čase  Termogravimetrická analýza TG – vzorek se zahřívá za současného vážení a zaznamenává se průběh hmotnosti v závislosti na teplotě a čase  Diferenční termická analýza DTA - Vzorek kontrolované látky se zahřívá zvolenou rychlostí současně se vzorkem srovnávacím (etalonem) a zaznamenává se teplotní rozdíl vzniklý mezi těmito vzorky v důsledku dějů probíhajících v kontrolovaném vzorku tepelné zabarvení

Křivka chladnutí čistého kovu  Diferenční skenovací kalorimetrie DSC - pracuje na principu DTA, měřené rozdíly teplot jsou pomocí software převáděny na energetické údaje vyjadřující spotřebu nebo výdej energie během reakcí, které probíhají v kontrolovaném vzorku  Základním úkolem těchto metod je získat informace pro vypracování technologických postupů pro lití, ochlazování, tepelné zpracování, tváření a další výrobní procesy

Křivka chladnutí čistého kovu  Pomocí metody TA sledujeme chladnutí čistého kovu a to tak, že měříme teplotu a čas  Grafické vyjádření křivka chladnutí Nepolymorfní čistý kov T

Křivka chladnutí čistého kovu  Popis křivky chladnutí:  Pokles teploty znázorněný logaritmickou křivkou I je plynulý až do teploty krystalizace ϑ = T T (teplota tuhnutí)  Přeměna taveniny v tuhou fázi je doprovázena uvolňováním skupenského tepla tuhnutí T konst v průběhu celé krystalizace II - prodleva  a = počátek krystalizace  b = konec krystalizace  Teprve až všechen kov ztuhne (od bodu b) začne teplota opět klesat podle logaritmické křivky III  Nepolymorfní čisté kovy tuhnou za stálé teploty tzn. v jednom bodě T T = teplota tuhnutí

Křivka chladnutí čistého kovu  Simultánní přístroj pro TG a DTA do teploty 1600 °C

Křivka ohřevu  Ohříváme-li čistý kov křivka ohřevu

Křivka ohřevu  Popis křivky tání:  Za ideálních podmínek tzn. při velmi pomalém ohřevu se při teplotě tání objeví na křivce prodleva = úsek a-b k roztavení je potřeba tepelná energie, která se ve vznikající tavenině projevuje jako skupenské teplo tání  Teplota začne zase stoupat podle logaritmické křivky až se všechen kov roztaví  Teplota tání leží o něco výš, než je teplota tuhnutí tepelná hystereze - způsobí ji vnitřní odpory v mřížce a snaha tuhé fáze podržet si svůj tvar co nejdéle  Tuhnutí kovu v praxi probíhá při teplotě o něco nižší než je teplota T T podchlazení, jakmile začne krystalizace, uvolněním překrystalizačního tepla se zvýší teplota taveniny na teoretickou T T

Křivka ohřevu  Vliv podchlazení na křivku chladnutí

Křivka tání a tuhnutí polymorfního kovu  Fe, Co, Ti, Sn… mění v tuhém stavu při změně teploty krystalovou mřížku, a tím i vlastnosti polymorfie  Krystalicky odlišné útvary modifikace, značíme řeckými písmeny  Přeměna, při které se jedna modifikace mění v druhou alotropická přeměna = překrystalizace  Polymorfní kovy mohou mít v tuhé fázi několik alotropických přeměn  Tato přeměna je doprovázená pohlcováním nebo uvolňováním tepla (překrystalizační teplo) na křivce tání nebo tuhnutí prodleva

Křivka tání a tuhnutí polymorfního kovu

Křivka tání a tuhnutí slitiny  Krystaly tuhého roztoku nevznikají při jedné konstantní teplotě jako u čistého kovu, ale v rozmezí dvou teplot T l a T s  křivka nemá prodlevu  T l = teplota likvidu = počátku krystalizace, nad T l - tavenina  T s = teplota solidu = konec krystalizace, pod T s - tuhý roztok  Mezi těmito teplotami se ochlazování slitiny zpomalí, protože se uvolňuje krystalizační teplo  Mezi T l a T s - tavenina + krystaly tuhého roztoku homogenní tavenina Tuhý roztok α tavenina + α

Krystalizace  Difúzní fázová přeměna – kov z kapalného skupenství přechází do skupenství tuhého tavenina se mění v krystaly  Přeměna neprobíhá v celém objemu taveniny najednou krystalizační zárodky  Období vzniku zárodků nukleace, v další fázi se přemísťují atomy z taveniny k povrchu zárodků růst zárodků, po určité době se začnou krystaly dotýkat a vzájemně si bránit dalšímu růstu veškerá tavenina se změnila v krystaly – krystalizace je ukončena  Homogenní nukleace – krystalizační zárodky vznikají přímo z taveniny  Heterogenní nukleace – krystaly rostou na cizích zárodcích např. stěna formy, vměstek, přísada

Krystalizace  Schéma postupu krystalizace Červená krevní sůl na strusce

Krystalizace  Schéma průběhu krystalizace

Krystalizace  Ukázky krystalů různých látek Kamenec draselný (barvený) Modrá skalice

Krystalizace  Heterogenní nukleace – vhodné jsou cizí zárodky, které mají krystalickou mřížku podobnou krystalizujícímu kovu očkování taveniny = úmyslné přidání přísady jemnozrnná struktura  Výsledná struktura ztuhlého kovu závisí na rychlosti ochlazování – čím vyšší rychlost, tím jemnější struktura  Charakter struktury ztuhlého kovu určuje i průběh teploty na rozhraní fází: 1.Teplota směrem do taveniny roste = rovnoměrná struktura izotropní vlastnosti tzn. ve všech směrech stejné 2.Teplota směrem do taveniny klesá = dochází k přednostnímu růstu krystalů v určitých směrech stromečkovitý tvar krystalu = dendrit anizotropní vlastnosti tzn. vlastnosti kovu jsou v různých směrech různé

Použité zdroje:  Zdroje obrázků: AUTOR NEUVEDEN. www. seznam.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DRYÁK, K. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DRYÁK, K.. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DRYÁK, K.. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Použitá literatura: MACEK, K.; ZUNA, P.; BARTOŠ, J.. Nauka o materiálu II. Praha 1: SNTL, Nakladatelství technické literatury, 1986, ISBN HLUCHÝ, Miroslav a kol. Strojírenská technologie 1Nauka o materiálu. Praha 1: SNTL, Nakladatelství technické literatury, 1978, ISBN