European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Advertisements

ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Dita Slavíková Národní centrum Europass ČR Europass: Novinky ve struktuře dokumentů.
Digitální učební materiál
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje, o.p.s. Regionální konzultační centrum Most.
Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje obecně prospěšná společnost Ústí nad Labem.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Definice pojmů Co jsou moduly? Co jsou moduly? Moduly představují relativně samostatné, obsahem i cílem uzavřené okruhy učiva, které je možné po jejich.
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
Koordinační centrum pro EQF (EQF NCP) Setkání zástupců evropských iniciativ NAEP Milada Stalker Antonie Ondrouchová Pavel Hradecký.
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
Pilotní projekt VQTS Ing. Miloš RATHOUSKÝ Mgr. Martina KAŇÁKOVÁ NÚOV, Oddělení mezinárodní spolupráce.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Národní kvalifikační rámec České republiky a projekt Q-RAM
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Zasedání výboru Lisabonské úmluvy Seminář NARIC, Š. Skuhrová.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Organizační struktura
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Evropská dimenze OV a její odraz v činnosti NÚOV
VZDĚLÁVÁNÍ PO SPLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY Mgr. Blanka Vohníková.
EUROPASS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2009.
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
Implementace EQAVET v ČR
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
EVROPSKÝ SYSTÉM KREDITŮ PRO ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ A PŘÍPRAVU (ECVET) Ostrava,
Dita Slavíková Národní centrum Europass ČR S Europassem se neztratíte.
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Jednotky výsledků učení
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
JAK NA JEDNOTKU VÝSLEDKŮ UČENÍ JAK NA JEDNOTKU VÝSLEDKŮ UČENÍ žádostí o grant.
ECVET v projektech mobilit. Společné cíle politiky EU  zvýšit mobilitu a zaměstnatelnost žáků/pracovních sil v EU (6% žáků vyjíždějících na zahraniční.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Srovnání škol České republiky a Slovenské republiky Nikola Kejhová Rájec – Jestřebí V úzkých Gymnázium Boskovice 2012.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Výchova k občanství – 7. ročník Důležité životní doklady.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
5. NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ, CZ NACE A NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ
Jak na Europass-životopis a motivační dopis
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
NSK – vazby na evropské procesy
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
Organizační struktura
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Europass – dodatek k osvědčení
Transkript prezentace:

European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :

EVROPSKÉ NÁSTROJE NA PODPORU MOBILITY

 Jednotná stupnice osmi úrovní, do kterých lze zařadit všechny kvalifikace.  Úrovně EQF jsou popsány znalostmi, dovednostmi a kompetencemi (deskriptory) KVALIFIKACE = formální výsledek hodnocení dosažený na základě výsledků učení (dle standardů) POTVRZENÍ (diplom, certifikát, osvědčení, vysvědčení apod.), že jedinec úspěšným složením zkoušky prokázal, že má požadované znalosti, dovednosti a kompetence. EQF Evropský rámec kvalifikací

Deskriptory EQF 2, EQF 3

Deskriptory- EQF 4, EQF 8

EQF funguje jako společný překladač mezi úrovněmi kvalifikací evropských států. Zlepšuje srozumitelnost kvalifikací napříč evropskými zeměmi. Usnadňuje pracovní a studijní mobilitu lidí po Evropě. Proč?

 USNADNÍ A ZJEDNODUŠÍ PROCES CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ, protože zahrnuje nejen kvalifikace získané ve škole, ale i mimo školy formou kurzů, stáží, seminářů, samostudiem apod.  Umožní VZÁJEMNÉ SROVNÁVÁNÍ KVALIFIKACÍ V EVROPSKÝCH ZEMÍCH A UZNÁVÁNÍ VÝSLEDKŮ předchozího studia a učení se.  POMŮŽE LIDEM PŘI HLEDÁNÍ PRÁCE A STUDIA V ZAHRANIČÍ, protože zaměstnavatelé a školy snadno zjistí, co od uchazeče mohou očekávat.  PODPOŘÍ MOBILITU STUDUJÍCÍCH A PRACUJÍCÍCH. Pomůže zaměstnavatelům podporovat mobilitu na trhu práce v Evropě.  PODPOŘÍ INDIVIDUÁLNÍ UŽIVATELE I POSKYTOVATELE vzdělávání a odborné přípravy MIMO NÁRODNÍ SYSTÉMY. Přínosy zavedení jednotného kvalifikačního rámce

Národní přiřazovací zpráva České republiky Česká republika přiřadila v roce 2011 k Evropskému rámci kvalifikací pro celoživotní učení svůj vzdělávací a kvalifikační systém. Úroveň EQF Dosažené vzdělání 8 vysokoškolské – doktorský studijní program 7 vysokoškolské – magisterský studijní program 6 vysokoškolské – bakalářský studijní program, vyšší odborné vzdělání (vč. konzervatoří) 5 programy krátkého cyklu (v ČR se teprve budou vytvářet) 4 střední vzdělání s maturitní zkouškou (všeobecné, s odborným výcvikem, odborné) 3 střední vzdělání s výučním listem (délka studia 3 roky) 2 základní vzdělání, střední vzdělání bez výučního listu, střední vzdělání s výučním listem (délka studia 2 roky) 1 základy vzdělání (základní škola speciální)

Jak vypadá český systém kvalifikací přiřazený k EQF ÚROVEŇ EQF DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍDOSAŽENÁ KVALIFIKACE V NSK 8vysokoškolské – doktorský studijní program 7vysokoškolské – magisterský studijní program LEKTOR DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, MANAŽER KVALITY 6 vysokoškolské – bakalářský studijní program, vyšší odborné vzdělání (vč. konzervatoří) MANAŽER PROJEKTU, TECHNIK KVALITY 5programy krátkého cyklu (v ČR se teprve budou vytvářet) PERSONALISTA, PRŮVODCE CESTOVNÍHO RUCHU 4 střední vzdělání s maturitní zkouškou (všeobecné, s odborným výcvikem, odborné) HORSKÝ PRŮVODCE, CHIRURGICKÝ NÁSTROJAŘ 3střední vzdělání s výučním listem (délka studia 3 roky) OVOCNÁŘ, MONTÉR VÝTAHŮ 2 základní vzdělání, střední vzdělání bez výučního listu, střední vzdělání s výučním listem (délka studia 2 roky) ASFALTÉR, DLAŽDIČ 1základy vzdělání (základní škola speciální)

Jakou úroveň EQF mají Češi Nejčastěji 2, 3 a 4. Dohromady se týká 82 % obyvatel. Třetina Čechů má úroveň EQF 3, která odpovídá střednímu vzdělání s výučním listem (34,3 %), Třetina Čechů dosáhla na úroveň EQF 4, která odpovídá dokončenému střednímu vzdělání s maturitní zkouškou. Úrovně 6-8, které odpovídají dosaženému vysokoškolskému vzdělání, dosáhlo dohromady přes 17 %. Graf: Procentuální rozložení populace ČR 15+ podle dosažené úrovně EQF získané v počátečním vzdělání (zdroj: Český statistický úřad 2014)

 VYSVĚDČENÍ  OSVĚDČENÍ O ZÍSKÁNÍ PROFESNÍ KVALIFIKACE  DOKUMENTY EUROPASSU Životopis Dodatek k osvědčení (studium, profesní kvalifikace) Dodatek k diplomu (doklad připojený k vysokoškolskému diplomu nebo k diplomu z VOŠ) Kde se objevuje úroveň EQF

Podle vyhlášky č. 3/2015 Sb., o některých dokladech ve vzdělávání se od objeví údaj o úrovni Evropského rámce kvalifikací (EQF) na absolventských vysvědčeních, výučních listech a diplomech o absolutoriu. Změna se týká základních, středních, vyšších odborných škol a konzervatoří. Součástí vyhlášky jsou nové formuláře vysvědčení a dalších dokladů, které školy mohou nepovinně vydávat již nyní. Od bude používání formulářů s uvedenou zkratkou EQF povinné

Vysvědčení

Osvědčení o získání profesní kvalifikace

Europass-životopis

Europass-dodatek k osvědčení

Europass-dodatek k diplomu

Europass-dodatek k profesnímu osvědčení

 EQF je jednotná stupnice osmi úrovní, do kterých lze zařadit všechny kvalifikace.  Každá úroveň je popsaná podle výsledků učení – znalosti, dovednosti a kompetence.  Zlepšuje srozumitelnost kvalifikací napříč evropskými zeměmi a usnadňuje pracovní a studijní mobilitu lidí po Evropě.  Úroveň EQF je uvedena na vysvědčení, na osvědčení o získání profesní kvalifikace a v dokumentech Europassu. Závěr

Důležité odkazy: Národní ústav pro vzdělávání Weilova 1271/6, Praha

Děkuji za pozornost.