DYSKALKULIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_M.8.20-Thaletova věta-prezentace
Advertisements

Specifické poruchy učení
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Sekty Novák.
PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
BABYBOX VY_52_INOVACE_ února 2014
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ŠKOLNÍ ZRALOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Funkce sinus.
Zlomky a procenta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
MENSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Vladimíra Jiránka Anotace: Seznámení s ilustracemi Vladimíra Jiránka Vzdělávací.
DOMINANCE PRAVÉ A LEVÉ HEMISFÉRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Převody mezi desítkovou a dvojkovou soustavou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_02_CISELNE_SOUSTAVY.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Průřezové úlohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Problematika neprospěchu žáka
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Přímá a nepřímá úměrnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Matematika zábavně Natálie Kozáková, 9.c.
Druhy a dvojice úhlů Konvexní, nekonvexní, ostrý, tupý, pravý, přímý, plný Vedlejší, vrcholové, souhlasné, střídavé VY_42_INOVACE_09_02.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Řády čísel– Matematika, 2.ročník
EXPRESE V UMĚNÍ 19. listopadu 2013 VY_32_INOVACE_160215
Kombinační číslo 6. října 2013 VY_42_INOVACE_190206
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Druhy trojúhelníků, těžnice, výšky, střední příčky
Číselné řady VY_32_INOVACE_ září 2013
Člověk a jeho svět Vlastivěda Evropa – nížiny
Název školy: Základní škola Netvořice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_53_Hrubý Jeseník
Aritmetické operace v číselných soustavách
ZÁTIŠÍ PODLE PAULA CÉZANNA
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola Netvořice
EVROPSKÁ UNIE.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Státní symboly státní znak velký a malý státní vlajka státní hymna
F-Pn-P068-Mikroskop PAPRSKOVÁ OPTIKA 9. MIKROSKOP.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Název školy: Základní škola T. G
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

DYSKALKULIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_52_INOVACE_ října 2013

Co je to dyskalkulie  specifická porucha schopnosti počítat  spíše základní úkony než abstraktní dovednosti  nesouvisí s mírou inteligence (u IQ < 85 se nediagnostikuje)

Typy dyskalkulie  verbální  lexická  grafická  operacionální  ideognostická

Verbální dyskalkulie  neschopnost slovně označovat počty, operace  problémy s vyjmenováním číselných řad  nejtěžší formy – schopnost zapsat počet, ale neschopnost ho říct  např.: dyskalkulik napíše číslici 5, ale neumí vyslovit „pět“ – k zapsané číslici si nepřiřadí slovní označení

Lexická dyskalkulie  snížená schopnost číst matematické symboly  potíže se čtením vícemístných čísel (hlavně s nulami uprostřed)  inverze čísel  nechápání poziční hodnoty číslic v čísle  např.: dyskalkulik nechápe rozdíl mezi čísly 101 a 1001 dyskalkulik nechápe, že 10 je víc než 2 (nerozumí významu desítek a jednotek)

Grafická dyskalkulie  snížená schopnost psát číslice, operace, tvary  psaní neúhledných číslic  nepřehledné zápisy početních operací  např.: dyskalkulik píše číslice, které od sebe nelze rozeznat – např. 6,8

Operacionální dyskalkulie  narušená schopnost provádět početní operace  nahrazování operací jednoduššími  potřeba zapisovat i jednoduché operace  zvýšená chybovost i v základních + - do 20  např. dyskalkulik při počítání příkladu 3-(-3) vynechá jedno – dyskalkulik musí sčítat pod sebou i jednoduché příklady jako 13+11

Ideognostická dyskalkulie  snížená schopnost chápat matematické vztahy  narušena schopnost převést slovní vztahy do číselné podoby  nechápání slovních úloh  např. dyskalkulik ví, že „jedna plus dva se rovná tři“, ale neumí to zapsat „měla babka čtyři jabka a dědoušek dvě“ – dyskalkulik nerozumí, co tato informace znamená a nedovede ji převést do písemné podoby

Výuka dyskalkuliků  potřeba vypracovat individuální plán  chválit za úspěchy, nechat vyniknout  hledat příčiny chyb, vysvětlovat je  využití názorných pomůcek  nehodnotit úpravu sešitů

Slavní lidé s dyskalkulií  T.A. Edison (vlevo)  N.N. Luzin, David Hilbert (uprostřed) – matematici  Benjamin Franklin (vpravo)

PRAMENY  Dyskalkulie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:  Typy dyskalkulie. In: Dyskalkulie [online] [cit ]. Dostupné z:  Významní lidé se specifickými poruchami učení. In: Dyskalkulie [online] [cit ]. Dostupné z:  Výuka studentů s dyskalkulií. In: Dyskalkulie [online] [cit ]. Dostupné z:  Dyskalkulie a inteligence. In: Dyskalkulie [online] [cit ]. Dostupné z:  KŘENKOVÁ, Jitka. Dyskalkulie a její reedukace. In: Dyskalkulie [online] [cit ]. Dostupné z: Obrázky  Dostupné z : [ ]