Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorHana Krejčová Datum2.12.2012 NázevVY_52_INOVACE_32_rostliny Ročník3. Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0835.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ORGANICKÉ LÁTKY + KYSLÍK
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Rostliny a živočichové
OPAKOVÁNÍ 1 Prvouka 3.ročník. OPAKOVÁNÍ 1 Prvouka 3.ročník.
Rostliny na jaře.
Pří_059_Rozmanitost přírody _Třídění rostlin Autor: Mgr. Marie Matušů
Živá a neživá příroda 3. ročník
Výživa rostlin - fotosyntéza
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_488_Př7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Přechod rostlin na souš
ŽIVOČICHOVÉ – znaky života
ZNAKY ŽIVOTA ROSTLIN.
Rostliny - význam a jejich dělení.
VY_32_INOVACE_33_ Prvouka 3.ročník Rostliny 2.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
EVVO Prvouka 3. ročník ZŠ „ŽIVÁ PŘÍRODA“
LES ŘASY.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Růst a vývin rostlin - rozmnožování pomocí semen
Zpracovala Jitka Ciprová
Pří_059_Rozmanitost přírody – Třídění rostlin Autor: Mgr. Marie Matušů
JSOU TO: DŘEVINY A BYLINY.
Fotosyntéza a dýchání Fotosyntéza Dýchání
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Člověk a jeho svět 4. ročník
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.4 Rostliny - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Rostliny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Společné znaky rostlin.
Fotosyntéza Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): 06/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda ve čtvrtém.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Projevy života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
VY_32_INOVACE_Sib_III_08 Třídění rostlin Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Blanka Kusá Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Rostliny Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Stavba kvetoucí rostliny Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):04/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda.
ROSTLINY.
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Rostliny.
Rostliny Společné znaky rostlin: Vyživují se. Dýchají a vylučují.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Rostliny Prvouka – 3. ročník
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
Rozmnožování rostlin Jméno autora Datum vytvoření Září 2011 DUM 10
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování učiva v přírodovědě ve 4. ročníku.
ROSTLINY Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Rozmnožování, růst a vývin rostlin
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název projektu: Moderní škola
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Podmínky života na Zemi
Autor: Mgr. Iveta Váňová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
Společné znaky a dělení rostlin (opakování)
Rostliny - význam a jejich dělení.
Živá příroda.
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Živé organismy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorHana Krejčová Datum NázevVY_52_INOVACE_32_rostliny Ročník3. Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/

Anotace: Materiál slouží jako opora výkladu da dané téma. Žáci mohou pracovat samostatně na počítačích nebo společně s interaktivní tabulí. Pracovní list slouží k ověření získaných znalostí. Přechod mezi snímky se děje kliknutím. Použité zdroje: NAĎA A RENÉ MOYZESOVI. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Vlastní zdroj Galerie Microsoft Office

Rostliny Zopakujte si základní podmínky pro život: 1)Světlo 2)Teplo 3)Voda 4)Vzduch 5)Živiny A znaky živých organismů: 1)Dýchání 2)Přijímání vody a potravy 3)Vylučování odpadních látek 4)Rozmnožování 5)Růst a vývoj

Dělení rostlin rostliny kvetoucí nekvetoucí stromy dřeviny byliny keře mechy, lišejníky

Dýchání rostlin Rostliny spotřebovávají při dýchání kyslík a vylučují oxid uhličitý. Dýchají svými listy. Dýchání probíhá celých 24 hodin.

Přijímání vody a živin Živiny rozpuštěné ve vodě přijímá rostlina svými kořeny. Pak putují stonkem do všech částí rostliny.

Zelené rostliny umí produkovat kyslík - fotosyntéza Zjednodušeně fotosyntéza probíhá takto: Na spodní straně listů jsou malinké průduchy, kterými rostlina během dne přijímá ze vzduchu oxid uhličitý a vodní páru. Minerální látky rozpuštěné ve vodě přijímá kořeny z půdy. Chemickým procesem přeměňuje oxid uhličitý a minerální látky pomocí zeleného barviva (chlorofylu) na škrob a cukr. Při této přeměně vzniká kyslík. K tomuto procesu je nezbytné světlo.

Vylučování Rostliny při dýchání vylučují oxid uhličitý. Při přeměně látek vylučují kyslík. Zelené rostliny jsou jediným zdrojem kyslíku na Zemi.

Rozmnožování Všechny kvetoucí rostliny se rozmnožují semeny. Nekvetoucí rostliny (např. kapradiny) se množí výtrusy. Další možnosti rozmnožování jsou: šlahouny – výhonek, na kterém vyroste další rostlina (např. jahodník) řízkování – zakořenění části rostliny (vrchol stonku, list) cibulí – kolem mateční cibule v zemi narostou další (např. tulipán) hlízou – oddělení a zakořenění části hlízy (např. brambora)

Růst a vývoj Růst a vývoj je specifický pro každý druh rostliny. Jednoleté rostliny – jejich vývoj od semene do vytvoření dalších semen trvá jeden rok (např. hrách). Pak uhynou. Dvouleté rostliny – v prvním roce narůstají, tvoří kořenový systém který přezimuje a v dalším roce vykvetou a vytvoří semena (např. řepa). Poté uhynou. Vytrvalé rostliny - dřeviny: narůstají několik let a teprve pak kvetou a tvoří opakovaně po mnoho let plody se semeny (např. smrk). - byliny: začínají tvořit semena již v prvním roce života, ale pak je tvoří opakovaně po několik let (např. pampeliška).

Vyřeš tajenku pomocí písmen u správné odpovědi a zjistíš, co je jediným zdrojem kyslíku na Zemi: jednou ze základních podmínek života je světloano - Zne - R rostliny i živočichové dýchajíano – Ene – A rostliny se dělí na vysoké a nízkéano – Jne – L strom má na rozdíl od keře kmenano – Ene – I rostliny dýchají pouze ve dneano – Mne – N k tvorbě kyslíku je nezbytné zelené barvivoano – Éne – Ó rostliny při dýchání spotřebovávají kyslíkano – Rne – A kvetoucí rostliny se množí výtrusyano – Yne – O hlíza je podzemní část rostlinyano – Sne – H rostlinný řízek je třeba osolitano – Pne – T paprika je rostlina jednoletáano – Lne – E plodem borovice je luskano – Yne – I sedmikráska je rostlina vytrvaláano – Nne – C rostliny jsou potravou býložravcůano – Yne – O X

Jestli si chceš udělat pokus s rozmnožováním rostlin pomocí řízku, tady je návod. Opatrně odřízni z některé pokojové rostliny (např. voděnka, fialka, asparágus, pelargonie, difenbachie) vrchol stonku s asi dvěma listy nebo pouze list. Stačí když tento řízek vložíš do sklenice s vodou a necháš na světle (např. na okně). Za nějaký čas můžeš pozorovat pučící kořínky. Pak si rostlinku zasaď do květináče se zeminou a nezapomeň zalévat. Hodně štěstí při zahradničení.