Základy úpravy digitální fotografie Základy úprav – úprava kolinearity, perspektiva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafický editor – GIMP Transformace
Advertisements

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Počítačová grafika Nám umožňuje:
ZŠ a MŠ Frenštát pod Radhoštěm, Tyršova –2011 Letem ke klíčovým kompetencím aneb Pohádkou o Raškovi to nekončí Projekt je realizován v rámci Operačního.
VY_32_INOVACE_59_Zoner_Callisto4_I. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání • Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
COREL DRAW Efekty - 1 Úprava textu obálkou Přechody mezi objekty
Počítačová grafika - úvod
GIMP - úvod. GIMP je aplikace pro vytváření a úpravu rastrové grafiky, zejména fotografií a webové grafiky vznikl v linuxovém prostředí, ale existuje.
Zoner Callisto.
GIMP - úvod. GIMP je aplikace pro vytváření a úpravu rastrové grafiky, zejména fotografií a webové grafiky vznikl v linuxovém prostředí, ale existuje.
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Matematika Lichoběžník.
Rovnání horizontu, úprava kolinearity a perspektivy
Vypracoval: Petr Němeček
INKSCAPE Vektorová grafika.
Rudolf Pečinka, 4.C.  Obor informatiky používající počítače k:  Vytvoření umělých grafických objektů  Úpravě zobrazitelných a prostorových informací.
Bitmapová a Vektorová grafika
Vkládání kreslených útvarů
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.11/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autor materiálu: Mgr. Jiří Černohorský Datum vytvoření: říjen 2012.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obsahy základních obrazců
VEKTOROVÁ GRAFIKA Zatímco v rastrové grafice je celý obrázek popsán pomocí hodnot jednotlivých barevných bodů (pixelů) uspořádaných do pravoúhlé mřížky,
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE III. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY.
EXCEL - GRAFY Obsah: Vytváření a úpravy grafů Příklady
Modul 5 AutoCAD. Příkaz Rozlož rozloží složený objekt, jehož komponenty chceme modifikovat samostatně RozložEnter napíšeme příkaz Rozlož a stiskneme Enter.
GIMP : úpravy fotografií
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
GRAFIKA úvod.
Grafický editor GIMP (7)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_256 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Tímto nástrojem můžeme provést různé doplnění, nebo rozšíření základního obrázku. Pro koláže použijeme ještě nástroje „rozmazání“ a zadáním % rozmazání.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ – ÚPRAVA KŘIVĚ NAFOCENÝCH FOTOGRAFIÍ ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zoner Callisto V této prezentaci najdete různé návody a rady jak pracovat s programem Zoner Calisto.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vzdálenost bodu od roviny
GIMP : úpravy fotografií
OŘEZ VY_32_INOVACE_GR_796. Oříznutí obrázku Oříznutí snímku provádíme nejčastěji pří použití nástrojů Rotace a Perspektiva nebo chceme-li změnit poměr.
Lucie Rendlová 9.B 2.ZŠ Plzeň 2015
PERSPEKTIVA Lineární Křivočará Žabí, ptačí
VY_32_INOVACE_GR_789 CD- OBAL. Zadání: vytvořte obal na CD použijte 5 fotografií (každou v samostatné vrstvě) vložené obrázky upravte pomocí nástrojů.
Perspektiva VY_32_INOVACE_GR_790.
- Výběry VY_32_INOVACE_GR_782. VÝBĚRY Vytvořením výběru rozdělíme obrázek na dvě části: aktivní = výběr = ta část, na které budeme provádět úpravy neaktivní.
Jak vytvořit prezentaci Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Možnosti úprav fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/49 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Počítačová grafika Zoner Callisto Import a export – práce se soubory a tisk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Počítačová grafika Zoner Callisto – tabulky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 7 – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Tvorba prezentace na iPadu Co se.
Základy úpravy digitální fotografie Seznámení s program Zoner PhotoStudio.
CorelDRAW – vizitka (20). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Počítačová grafika Zoner Callisto geometrické tvary I. část Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z.
Grafický editor GIMP (7) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  úprava kácejících se linií, horizontu  klonovací razítko Dostupné z Metodického.
Tilt-shift efekt Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Milan Adámek VY_32_INOVACE_AS1 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Výpočet obsahu rovnoběžníku
Počítačová grafika Zoner Callisto Efekty
Základy úpravy digitální fotografie
CorelDRAW – tvarování křivek
Počítačová grafika Zoner Callisto geometrické tvary I. část
Zoner Callisto Pracovní prostředí editoru
Rastrová grafika Základy práce s rastrovým editorem – výběrové nástroje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Corel PHOTO-PAINT Úloha 0 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Rovnání horizontu, úprava kolinaerity a perspektivy
Výpočet obsahu rovnoběžníku
Grafický editor – GIMP Transformace
Transkript prezentace:

Základy úpravy digitální fotografie Základy úprav – úprava kolinearity, perspektiva

Úprava kolinearity Při fotografování budov, architektonických památek a podobných objektů vzniká nepříjemný efekt, kdy stěny nejsou pravoúhlé, ale spíše lichoběžníkové. Tento jev můžeme do určité míry vyrovnat pomocí nástroje „úprava kolinearity“. Je potřeba si uvědomit, že tento nástroj není všemocný – dochází k ořezu a deformaci fotografie. Výsledný obrázek tak nemusí být vždy uspokojivý.

Pokusíme se vyrovnat tuto fotografii. Příslušný nástroj nalezneme opět v EDITORU na nástrojové liště.

Objeví se svislé přímky. Tyto přímky se pokusíme umístit na svislé stěny objektů na fotografii. (Tak aby leželi na rozích..).

Úprava perspektivy Předchozí dvě úpravy (srovnání horizontu a úprava kolinearity) by se dali spojit do jedné – „úprava perspektivy“. Tuto volbu můžeme s výhodou použít v případě, že fotíme písemnosti větších rozměrů (nebo nemáme k dispozici skener) a není možné nastavit fotoaparát kolmo k fotografovaným dokumentům. Vznikne obrázek, které je lichoběžníkový.

Po volbě nástroje „Úprava perspektivy“ se na fotografii objeví obdélník se čtyřmi čtverečky.

Za tyto body umístíme čtverec na hranice objektu.

Po použití tohoto nástroje:

V tomto případě bychom s úpravami pokračovali ořezem …

Doostřením: (zvolíme typ – maskování neostrosti).

Pod nástrojem „perspektiva“ se nachází nástroj „ deformační mřížka “ Jde o nástroj k vytváření spíše nereálných scén.