E LEMENTARISTIKA ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍ VII. T ABULKOVÝ PROCESOR ADRESACE, PODMÍNĚNÉ FORMÁTOVÁNÍ, FUNKCE Jiří Leipert.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tabulkové procesory (MS Excel)
Advertisements

Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití
MS Excel - funkce Břetislav Regner PROJEKT financovaný
Textový procesor Open Office, Writer STAVOVÝ ŘÁDEK
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Informační technologie 2 Informační technologie Jarní semestr 2005.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2009/2010 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2010/2011 Letní semestr Novák Petr
Školení počítače Excel
MS Excel Tabulkový procesor.
MS Excel Stanislav Kajtár.
Tabulkový procesor MS EXCEL I. ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Funkce v Excelu.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
TABULKOVÉ PROCESORY maturitní otázka: 16.
TABULKOVÝ PROCESOR Tadeáš Řezníček 4.A
 Kalkulátor  Slouží k tvorbě tabulek, sestav, grafů i pro náročné výpočty z oblasti matematiky, statistiky, financí apod.
Excel – editace ( formát ) buněk
Tabulkový procesor.
Tabulkový procesor (spreadsheet) program zpracovávající tabulku informací umožňuje zapisovat čísla a krátké texty do tabulek a pak tyto zapsané údaje zpracovat.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_17.
Tabulkový procesor MS EXCEL II. VZORCE A FUNKCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v.
MS EXCEL Základní pojmy
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Buňka Základem tabulky je buňka (cell).
MS Office Excel 2007 Bc. Jan Podloučka.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 2 Formát buňky.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 2 Vzorce.
Tabulkový program MS Office Excel , SB 305, – h
MS Excel Funkce 1. Příklad logické funkce: KDYŽ 2. MATEMATICKÉ FUNKCE 3. LOGICKÉ FUNKCE 4. TEXTOVÉ FUNKCE 5. STATISTICKÉ FUNKCE.
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Tabulkové procesory Pelikánová Lucie 2002.
Microsoft Excel Tabulkový procesor – veškeré operace se provádí v tabulce (v LISTu), která se skládá z buněk Jednotlivé listy nesmí mít vzhledem k jednoznačnosti.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová II. Vzorce v Excelu Tipy pro práci s Wordem.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Obsah: Výpočty Vzorce, Funkce
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 2.
Vzorce v tabulkovém procesoru Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. ročník oboru Kadeřník a Kuchař - číšník.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
EXCEL Vybrané partie Bohuslav Slípka. Základní operace Umíte pracovat se sešity Zápis textu- číslo vložíme jako text pomocí apostrofu,vzorec jako text.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2010/2011 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Tabulkový kalkulátor Radek Pinc
Maturitní okruh 16: TABULKOVÝ PROCESOR
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Microsoft Office Excel – práce s tabulkami a analýzy
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_12.
Funkce v Excelu.
Název školy:Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:VY_32_INOVACE_NAV2-4.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
E LEMENTARISTIKA ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍ VI. T ABULKOVÝ PROCESOR FORMÁT LISTU, BUŇKY, ZÁKLADNÍ TECHNIKY PRÁCE Jiří Leipert.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
KIV/ZD cvičení 3 Tomáš Potužák.
Lenka Forstová Lucie Pelikánová
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace MS Excel - Buňka Název : VY_32_inovace_03 Informatika - MS Excel.
Inf Tabulkový procesor
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Vzorce, vkládání vzorce, kopírování vzorce
Úvod do prostředí Upraveno pro verzi 2007
zpracovaný v rámci projektu
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Transkript prezentace:

E LEMENTARISTIKA ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍ VII. T ABULKOVÝ PROCESOR ADRESACE, PODMÍNĚNÉ FORMÁTOVÁNÍ, FUNKCE Jiří Leipert

Adresace buněk ●je-li v buňce editovaný vzorec (začíná = a je v ní textový kurzor), pak označování buňky nebo bloku buněk zapisuje jejich adresy do vzorce ●relativní adresace - (B4) při kopírování/vyplnění vzorce do dalších buněk dochází k přírůstkům adres buněk v něm adresovaných dle „souřadnic“ ●absolutní adresace - ($B$4) adresa buňky ve vzorci je „uzamčená“ ●smíšená adresace - ($B4, B$4) zámek sloupce/řádku 2 z 19

Adresace buněk ●je-li v buňce editovaná adresa buňky (adresa je označena blokem či kurzorem), klávesa F4 cyklicky mění způsob zápisu adresy: absolutní → relativní → smíšený ●vyplnění vzorce tažením úchytu buňky E2 dolů: relativní adresace C2 absolutní adresace C2 3 z 19

Práce s oblastí buněk ●vytvoření - označením výběru buněk a pojmenováním v poli názvů ●výběr – z pole názvů ●oblast ve vzorci je adresovaná absolutně: =RANK(C3;průměry;1) 4 z 19

Mocniny, odmocniny ●=A3*A3(druhá mocnina obsahu buňky A3) ●=A3^2(stříška - caret AltGr+š) ●=POWER(A3;2)(druhá mocnina funkcí POWER) ●=ODMOCNINA(A3)(druhá odmocnina buňky A3) ●=A3^(1/2)(druhá odmocnina buňky A3) ●=A3^0,5(druhá odmocnina buňky A3) ●=A3^(1/3)(třetí odmocnina buňky A3) ●=POWER(A3;1/3)(třetí odmocnina buňky A3) 5 z 19

Podmíněné formátování ●formátuje buňku dle splnění podmínky na její obsah ●možnost nastavení více pravidel které se realizují v zadaném pořadí (možno změnit ve Správě prav.) ●jednotlivé podmínky se nesmí logicky překrývat ●podmiňovat lze pouze danou buňku 6 z 19

Vkládání funkcí ●přes nabídku „rychlých“ funkcí ●po zadání „=“ do buňky ●zápisem či výběrem ●f x na řádku vzorců Struktura funkce: NÁZEV(argument;argument2) KDYŽ(C2>=2;“platí“;$H$3) 7 z 19

Editace buňky ●poklepem do buňky ●klepnutím do řádku vzorců ●stisknutím klávesy F2 ●při editaci výrazu v buňce jsou barevně označeny adresy s ohraničeními buněk, při výběru buňky či oblasti se patřičná adresa zapisuje do výrazu – zdroj častých chyb/překlepů/nepozornosti 8 z 19

Vkládání a editace funkce 9 z 19

Funkce KDYŽ logická funkce s kořenem dle splnění podmínky 10 z 19

KDYŽ(B4<100;“dvouciferné“;“víceciferné“) =KDYŽ(B4<10;“jednociferné“;KDYŽ(B4<100;“dvouciferné“;“vícecifern é“)) ●další funkci KDYŽ vnořujeme do stávajícího argumentu Ano nebo Ne (lze větvit do obou argumentů zároveň) = KDYŽ(B4<10;“jednociferné“;“víceciferné“) (podmínky jsou uvažovány v oboru přirozených čísel) Vnořování funkce KDYŽ 11 z 19

Funkce A a NEBO ●výhodné je využití těchto funkcí jakožto argumentu podmínky ve funkci KDYŽ ●umožňují zadat více podmínek (až 255) ●A – vrátí hodnotu PRAVDA, pouze jsou-li všechny podmínky pravdivé ●NEBO – vrátí hodnotu PRAVDA, je-li alespoň jedna z podmínek pravdivá A(5 8;C3<-12) 12 z 19

Funkce RANK ●vyhodnocuje pořadí hodnoty v daném rozmezí hodnot (sestupně či vzestupně) RANK(B3;$B$3:$B$9;1) 13 z 19

Funkce COUNTIF ● COUNTIF(C2:C14;"<=35") – vrátí počet buněk v oblasti, které splňují požadované kritérium 14 z 19

Další funkce ●SUMIF – sečte buňky splňující dané kritérium ●MODE – vrátí nejčastější hodnotu v oblasti ●PRŮMODCHYLKA – vrátí průměrnou odchylku z oblasti od jejího aritmetického průměru ●MEDIAN – vrátí střední hodnotu z oblasti ●VAR – vypočte rozptyl základní oblasti ●ZAOKROUHLIT – zaokrouhlí číslo na daný počet číslic ●ZAOKR.NAHORU – zaokrouhlí na celé číslo nebo na nejbližší násobek zadané hodnoty 15 z 19

Další funkce 2 ●ABS – vrátí absolutní hodnotu čísla (bez znaménka) ●POWER – umocní číslo na zadaný exponent ●ODMOCNINA – vrátí druhou odmocninu čísla ●PI – vrátí hodnotu π s přesností na 15 čísel ●NÁHČÍSLO – vrátí náhodné číslo mezi 0 a 1 ●RANDBETWEEN – vrátí náhodné číslo mezi zadaným minimem a maximem ●ROMAN – převede číslo na římské číslice (4 varianty) 16 z 19

Google Tabulky - funkce ●vložení funkce o přes tlačítko Sum o Vložit -> Funkce o zápisem do řádku vzorců/buňky o Zobrazit => Panel vzorců o seznam funkcí EN (>300) seznam funkcí ●editace funkce o zápis do řádku vzorců či do buňky (CZ help) o označování buněk ve výrazu, F2, F4 o práce s úchytem 17 z 19

Google Tabulky - specifika ●pojmenování oblasti o Data => Pojmenované rozsahy... o s pravým tlačítkem myši Pojmenovat… ●nastavení tabulky o po importu (převedení) sešitu zkontrolovat 18 z 19

Google Tabulky - názvy funkcí MS ExcelGoogle Tabulky SUMA - součetSUM PRŮMĚRAVERAGE POČETCOUNT ODMOCNINASQRT (square root) NÁHČÍSLORAND (RANDBETWEEN) ZAOKROUHLITROUND ZAOKR.NAHORUROUNDUP ZAOKR.DOLUROUNDDOWN KDYŽIF AAND NEBOOR 19 z 19