Dublin Hlavní město Irska Úkol : vyhledejte na mapě název města v irštině(vznik - spojením keltské osady, v překladu „Proutěný brod“ – Áth Cliath a irské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Advertisements

Poznávací zájezd A n g l i e s cestovní kanceláří.
Markéta Horáková Kvinta B
IRSKO, jak jsme ho zažili v roce Pojďme si to zopakovat!
Červen  Odpolední odjezd z Brna  Směřujeme do severní Francie – Omaha Beach (místo vylodění spojenců za 2.světové války)  Odpoledne nalodění.
Georgia Schwarzová Sexta B
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Černá Hora.
Průvodce po zajímavých místech Anglie, Skotska a Walesu
IRSKO. Základní údaje Oficiální název:Irsko – Ireland - Eire Počet obyvatel: ( ) Poloha: leží v Z Evropě na 5/6 rozlohy ostrova Irsko,
Program Leonardo da Vinci – projekt mobility
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_49_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Praha.
Irská republika.
Irsko, Velká Británie, Francie, Monako, Lucembursko, Nizozemí, Belgie
CANNA INDICA DOSNA INDICKÁ.
Irsko.
Program Leonardo da Vinci – projekt mobility
Návštěva Bratislavy Listopad 2013 … Bratislava je hlavní město Slovenské republiky, kde má sídlo prezident v Grasalkovičovom paláci na Hodžově náměstí.
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
LUHAČOVICE
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_412_NAŠE VLAST Téma: POLOHA ČR, SOUSEDNÍ.
GUINNESSOVA KNIHA SVĚTOVÝCH REKORDŮ V TECHNICE.
LONDÝN Hlavní město Spojeného království leží na řece Temži v jihovýchodní Anglii. Žije tu zhruba 7 miliónů obyvatel. Londýn se skládá ze tří částí: původní.
ŠPANĚLSKO.
Střední, severní a západní Evropa
Česká republika Hlavní město Praha
Irsko Počet obyvatel : President :Michael Higgins Jazyk :angličtina , irština Rozloha : km² Poloha :53° 0′ s. š., 8° 0′ z. d.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Velká Británie Valentýna Martínková.
Jižní, jihovýchodní a východní Evropa
jak ji nepamatují ani pamětníci
MÍSTNÍ REGION V RÁMCI ČR VŠEOBECNÉ INFORMACE. POLOHA Stát- Česká republika NUTS II- Jihovýchod Kraj- Jihomoravský Okres- Brno – venkov Obec s RP- Rosice.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_32.
BULHARSKO.
Vytvořil Matěj Turek 8. B 10. ZŠ Plzeň
Hanka Strejcová. Sheppard‘s pie Haggis Fish&Chips Banoffee Čaj s mlékem.
Irsko.
Big Ben je hovorové označení používané pro hodinovou věž, která je součástí budovy Westminsterského paláce vedle Temže v Londýně a neformální pojmenování.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_427 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Velká Británie – Londýn Irsko – Dublin Popis mobilit Mgr. Hana Menšíková (Ringlová) Celoživotním vzděláváním k zefektivnění výuky jazyků Seminář k předání.
VY_52_INOVACE_11_02_státy západní Evropy. 3. snímek – západní Evropa 4. snímek – státy západní Evropy 5. snímek – vlajky států západní Evropy 6. snímek.
IRSKO 2015 ÉIRE. KDY: ÚČASTNÍCI: SRPNA 2015 CÍL: KURZ OBECNÉ ANGLIČTINY.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_11_Irsko Téma: Zeměpis.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Velká Británie a Irsko hrad Windsor Buckinghamský palác Westminster.
Národní tradice Národní tradiceOB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová Název: VY_32_inovace_212_ Velká Británie Téma: anglický jazyk Číslo.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_147_Velká Británie a Irsko Šablona Identifikátor školy:
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
VY_32_INOVACE_Fi_II_19 Název Velká Británie a Irsko Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Velká Británie.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
EVROPA ZÁPADNÍ EVROPA – VELKÁ BRITÁNIE, IRSKO
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_PRAHA.
Hlavní město Praha - pražské metro, letiště Václava Havla - Ruzyně,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Iva Drgáčová NÁZEV: VY-32-INOVACE-08- Zlínský kraj- Uherskohradišťsko.
Zelený, „smaragdový“ ostrov
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Kulturní památky Autor Mgr. Zdeňka Prchalová Cílová skupina
DUBLIN.
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
Spojené království Velké Británie a severního irska – Londýn
Gastronomické zvyklosti různých národů
Co jsme si odnesli z Evropy IRSKO – DUBLIN –
Transkript prezentace:

Dublin Hlavní město Irska Úkol : vyhledejte na mapě název města v irštině(vznik - spojením keltské osady, v překladu „Proutěný brod“ – Áth Cliath a irské An Dubh Linn(„ Tmavá tůň“)

Atraktivity Dublinu Atraktivity Dublinu : Poloha Poloha : při východním pobřeží v ústí řeky Liffey do Irského moře V 10. stol. Keltové, pak Vikingové, Normané Anglo-Normané ve13.stol. vybudovali hrad R.1592Trinity College R.1592 zakládá královna Alžběta I. Trinity College Katedrála sv. Patrika Katedrála sv. Patrika ze 12. stol. je největším kostelem v Irsku, kde působil a je zde pochován Jonathan Swift (autor Gulliverových cest) Dublinský hrad Dublinský hrad ze 13. stol. s přepychovými interiéry Prezidentský palác Prezidentský palác Národní muzeum, Guiness Storehouse-muzeum

Dublin – vládní budovy

Dublin – památník Oscara Wilda a socha prodavačky květin Molly Malone

Uličky Dublinu

Nejznámější pub v Dublinu – Temple Bar, čepované pivo Guinness pochází z r.1759

Speciality irské kuchyně Speciality irské kuchyně: Nejznámější irské pivo Guinness se vyrábí z praženého ječmene Irská whiskey je třikrát destilovaná(slad), oblíbené jsou značky Jameson a Tullamore Dew Smícháním whiskey se smetanou vzniknou lahodné likéry Baileys a Carolans (med a karamel) Irská káva je s whiskey, cukrem a se šlehačkou Dublin Coddle je tradiční jídlo s vepřovým masem, slaninou, cibulí a brambory (vše smíchané)

Zdroje informací : Foto : z vlastního archívu