Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 6 Autor: Mgr. Iveta Votápková Hmyz s proměnou nedokonalou Pětilístek: vážka ------------ ----------------

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HMYZ s proměnou nedokonalou
Advertisements

HMYZ S PROMĚNOU NEDOKONALOU Vajíčko – larva - dospělec zdroj: www. cs
Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.
Hmyz s proměnou nedokonalou - opakování
Hmyz s proměnou nedokonalou
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hmyz Digitalizace výuky Příjemce
POŠVATKY (Plecoptera)
 velmi dobří letci  dravé, kořist chytají za letu  larvy (najády) žijí ve vodě, jsou též dravé, vymrštitelný dolní pysk – maska  žijí v blízkosti.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.10 Anotace: Prezentace zařazuje hmyz do oblastí, odpoví na otázky, řeší úlohy. Charakterizuje hmyz s proměnou nedokonalou. Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_218_Hmyz s proměnou nedokonalou II AUTOR: Jana Harbichová.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hmyz s proměnou nedokonalou
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Elektronická učebnice - II
HMYZ.
ČLENOVCI HMYZ.
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
Hmyz Přírodopis VY_32_INOVACE_209, 11. sada, Př 4
podkmen:HEXAPODA třída: Insecta - hmyz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními poznatky o třídě korýšů.
Hmyz s proměnou nedokonalou
s proměnou nedokonalou
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Stavba těla hmyzu Učebnice str. 76/77.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Hmyz s proměnou nedokonalou
Hmyz s proměnou nedokonalou
HMYZ S PROMĚNOU NEDOKONALOU Vajíčko – larva - dospělec zdroj: www. cs
ČLENOVCI - HMYZ Řád: DVOUKŘÍDLÍ.
Hmyz s proměnou nedokonalou Jepice, vážky, švábi, kudlanky, škvoři, rovnokřídlí, vši, strašilky, polokřídlí (stejnokřídlí, ploštice) Autorem materiálu.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 6 Autor: Mgr. Iveta Votápková Hmyz s proměnou dokonalou Pětilístek: slunéčko __________ _____________.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 7 Autor: Mgr. Iveta Votápková Ptáci-opeření vládci vzduchu Pětilístek: křídla
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Rozmnožování hmyzu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření Ročník3.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 7 Autor: Mgr. Iveta Votápková Nahosemenné rostliny Pětilístek: plody
Obratlovci Pětilístek: páteř
RYBY-NEJPOČETNĚJŠÍ SKUPINA OBRATLOVCŮ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Pohlavní soustava Pětilístek spermie
než začnete prohlížet prezentaci ...
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Savci – nejvyvinutější obratlovci
Krytosemenné rostliny – semena v plodech
Semenné rostliny Pětilístek: list
Portál eVIM Stavba těla hmyzu.
HMYZ S PROMĚNOU NEDOKONALOU
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
(pavoukovci až hmyz s proměnou nedokonalou)
Hmyz s proměnou nedokonalou
Identifikátor školy: Šablona VY_32_INOVACE_38_Hmyz.
Výtrusné rostliny – plavuně, přesličky, kapradiny
VY_32_INOVACE_39_Hmyz s proměnou nedokonalou
Obecná charakteristika třídy
OBOJŽIVELNÍCI – VE VODĚ I NA SOUŠI
RISK HMYZ ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_52_INOVACE_61_ Členovci- korýši- pavoukovci-učební text
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
Základní škola, Hradec Králové
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
HMYZ S PROMĚNOU NEDOKONALOU
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Přírodopis – 6.ročník Hmyz křídlatý - Vážky VY_32_INOVACE_
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 6 Autor: Mgr. Iveta Votápková Hmyz s proměnou nedokonalou Pětilístek: vážka

Charakteristika skupiny: - postupná proměna, v níž se tělo plynule během mnoha stádií stále více podobá dospělci - velmi mladé nymfy nemají křídla, pouze u starších stadií se nacházejí výběžky na hrudi, v nichž se vyvíjejí křídla - po každém svlékání se výběžky prodlouží, až se nakonec svlékne poslední stadium nymfy a vylíhne se dospělý jedinec - nymfy některého hmyzu, jako například motýlic, žijí pod vodou a mimo ni vylézají jen před proměnou v okřídlené imago. Vajíčko → nymfa (několikrát se svléká) → dospělý jedinec. Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 6

Hmyz s proměnou nedokonalou se dělí na: rovnokřídlí stejnokřídlí vši vážky ploštice

Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 6 Co už známe? Opakuj Hmyz – základní znaky Od ostatních členovců se liší počtem končetin – má tři páry Má dva páry blanitých křídel Na hlavě má jeden pár tykadel Má jeden pár složených očí (vytváří mozaiku vjemů) Má ústrojí kousací, bodavě sací, lízavě sací, sací ústrojí - tzv. sosák (podle druhu hmyzu)

Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 6 Rozmnožování hmyzu s proměnou nedokonalou: Vajíčko → larva(nymfa) → dospělý jedinec (několikrát se svléká)

Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 6 Vezmi pero a přiřaď k obrázkům správné názvy, zařaď zástupce do správné skupiny: Cikáda chlumní Šidélko modré Bruslařka Mšice Ruměnice pospolná

Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 6 Cvrček polní Zlatohlávek Saranče Štěnice domácí Kobylka zelená Veš dětská

Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 6 Zpětná vazba - Opakovací testík 1.Popiš stavbu těla vážky. 2.Vysvětli přeměnu larvy v dospělce. 3.Kdo je hlavním nepřítelem mšic ? 4.Co je charakteristické pro veš dětskou? 5.Popiš rozdíl mezi kobylkou a sarančetem. Vyhledávej, pracuj s učebnicí, s internetem.

Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 6 9. CLIL Incomplete metamorphosis: Egg – larva – adult

Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis Použité zdroje Získané informace Google obrázky