Mona Lisa Leonardo da Vinci. O obrazu Mona Lisa, též označovaná La Gioconda je patrně nejslavnější portrét všech dob, na počátku 16. století ho namaloval.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PORTRÉT PRŮŘEZOVÉ TÉMA.
Advertisements

Byla největším německým nacistickým koncentračním a vyhlazovacím táborem založeným během druhé světové války v Němci okupovaném Polsku.
VY_32_INOVACE_FOTF10260ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Aby nedošlo k omylu – Jardin du Luxembourg je veřejný park v Paříži. Rozkládá se na levém břehu Seiny v 6. obvodu.
Galérie UFFIZI Itálie.
Škola: ZŠ T.G.Masaryka, Hodkovice n. M.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
POSTIMPRESIONISMUS VY_52_INOVACE_DEK_39.
RENESANCE A HUMANISMUS
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Michelangelo Buonarroti Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci Vrcholná renesance.
PAŘÍŽ 5. – Den první Procházka centrem.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Hádej! Vyber si očima jeden objekt.
Moderní umění začíná postimpresionismem.
Moderní umění začíná postimpresionismem. Umělecké dílo není pouhý
Mona Lisa LEONARDO DA VINCI /1452 – 1519/
Renesance a humanismus v Itálii
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
LEONADRO DA VINCI.
VY_52_INOVACE_DEK_36 Impresionisté krajináři. Datum vytvoření: Autor: Mgr. Martina Kokšteinová „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Klíčová.
Vojtěch Hynais.
Autoři: Michal Štavelda David Pěčonka Zdroj:
Leonardo da Vinci MgA. Lukáš Psík wikipedia
Zopakuj si své znalosti! v Itálii. Kdo je autorem tohoto díla ve Florencii?
Leonardo da Vinci Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Mona Lisa Code Pro pokračování vždy kliknětě...
Leonardo da Vinci Louvre, Ambois, Clos Lucé. Leonardo da Vinci renesanční osobnost narozen r ve vesnici Anchiani u města Vinci u Florencie v Itálii.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
RENESANČNÍ SOCHAŘSTVÍ V OBDOBÍ RENESANCE
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
RENESANCE - pokračování
PORTRÉT PRŮŘEZOVÉ TÉMA.
Paul Cézanne MgA. Lukáš Psík
Michelangelo Buonarroti sochař MgA. Lukáš Psík
Meziválečná doba Malíři.
ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vlastnosti světla Číslo DUM: III/2/VT/2/3/41 Vzdělávací předmět: Pracovní výchova, Informatika Tematická.
Kodexy Výtvarná dílaSochy & plastiky Věda & vynálezy ČLOVĚK - VYNÁLEZCE - GÉNIUS „Mezi malířstvím a sochařstvím neshledávám jiný rozdíl, nežli že sochař.
VY_52_INOVACE_11_02_státy západní Evropy. 3. snímek – západní Evropa 4. snímek – státy západní Evropy 5. snímek – vlajky států západní Evropy 6. snímek.
Úžasné památky, nebo padělky?.  Údajně nalezen roku 1817 na zámku Zelená hora u Nepomuku  V roce 1818 anonymně zaslán zemskému purkrabímu pro nově.
Obrazy k inspiraci. Portrét neznámé ženy, snad manželky Francesca del Giocondo. Křehký úsměv portrétované podtrhuje technika malby, tzv. sfumato, která.
ŠKOLA:Gymnázium Lovosice AUTOR:Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:VY_32_INOVACE_5C_15_Pointilismus TÉMA:Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Magda Špačková Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.6.Spc.09a_Arcimboldo Datum:
Co je renesance? Co znamená slovo renesance? Kde se zrodilo? Do jakého období spadá? Slovo pochází z italštiny a znamená „znovuzrození“ „obnovení“ Kolébkou.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0704_humanismus Téma: Humanismus, Leonardo da Vinci Číslo.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Italská renesance TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Leonardo da Vinci Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vlastnosti světla
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Apollo a Marsyas Tizian
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Wawel Castle, Czartoryski Museum Krakov
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Michelanagelo Merisi zv. Caravaggio
Malířské experimenty Leonarda da Vinci
Golden czech hands, s.r.o.
Jak se jmenuje tento obraz?
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Miesta, ktoré by som navštívil v Paríži
Leonardo da Vinci Louvre, Ambois, Clos Lucé
Počátky letectví Jakub Janík.
Transkript prezentace:

Mona Lisa Leonardo da Vinci

O obrazu Mona Lisa, též označovaná La Gioconda je patrně nejslavnější portrét všech dob, na počátku 16. století ho namaloval Leonardo da Vinci. Autor si toto své dílo přibalil mezi svá zavazadla, když v roce 1516 nuceně opouštěl Řím po udání svých spolupracovníků. Leonardo před svou smrtí prodal Monu Lisu francouzskému králi Františku I. za vysokou částku 4000 zlatých dukátů. Mona Lisa, též označovaná La Gioconda je patrně nejslavnější portrét všech dob, na počátku 16. století ho namaloval Leonardo da Vinci. Autor si toto své dílo přibalil mezi svá zavazadla, když v roce 1516 nuceně opouštěl Řím po udání svých spolupracovníků. Leonardo před svou smrtí prodal Monu Lisu francouzskému králi Františku I. za vysokou částku 4000 zlatých dukátů. Dnes obraz vlastní francouzská vláda a je vystaven v Louvru v Paříži. Během historie však obraz nejdříve byl na zámku Fontainebleau a později ve Versailles. Po Velké francouzské revoluci byl umístěn v Louvru krom doby, kdy byl pověšen v ložnici samotného Napoleona. Dnes obraz vlastní francouzská vláda a je vystaven v Louvru v Paříži. Během historie však obraz nejdříve byl na zámku Fontainebleau a později ve Versailles. Po Velké francouzské revoluci byl umístěn v Louvru krom doby, kdy byl pověšen v ložnici samotného Napoleona. Jde o malbu olejem na dřevo topolu s využitím techniky sfumato (fumato je technika malířské techniky, ve které malíř překrývá průsvitné vrstvy barvy, aby vytvořil zjemněný prostorový dojem hloubky, objemu a tvaru.). Žena na obraze sleduje diváka s nenapodobitelným, tajuplným úsměvem, který se stal předmětem mnoha pověstí a spekulací. Jde o malbu olejem na dřevo topolu s využitím techniky sfumato (fumato je technika malířské techniky, ve které malíř překrývá průsvitné vrstvy barvy, aby vytvořil zjemněný prostorový dojem hloubky, objemu a tvaru.). Žena na obraze sleduje diváka s nenapodobitelným, tajuplným úsměvem, který se stal předmětem mnoha pověstí a spekulací.

Kdo je vlastně Mona Lisa? Kdo stál Leonardovi pro tento obraz modelem je do dnešní doby objektem dohadů. Tradičně se uvádí Lisa del Giocondo, žena florentského obchodníka Francesca del Giocondo. Zmiňuje ji první Leonardův životopisec Giorgio Vasari. Tento názor dokládá také odborník z knihovny německé univerzity v Heidelbergu Armin Schlechter na základě nálezu rukopisné poznámky na okraji knihy florentského úředníka Agostina Vespucciho z října Ital, který patřil mezi známé da Vinciho, v zápiscích přirovnává renesančního velikána ke starověkému řeckému malíři Apelléovi a uvádí, že právě pracuje souběžně na třech malbách, z nichž jedna je portrét Lisy del Giocondo. Kdo stál Leonardovi pro tento obraz modelem je do dnešní doby objektem dohadů. Tradičně se uvádí Lisa del Giocondo, žena florentského obchodníka Francesca del Giocondo. Zmiňuje ji první Leonardův životopisec Giorgio Vasari. Tento názor dokládá také odborník z knihovny německé univerzity v Heidelbergu Armin Schlechter na základě nálezu rukopisné poznámky na okraji knihy florentského úředníka Agostina Vespucciho z října Ital, který patřil mezi známé da Vinciho, v zápiscích přirovnává renesančního velikána ke starověkému řeckému malíři Apelléovi a uvádí, že právě pracuje souběžně na třech malbách, z nichž jedna je portrét Lisy del Giocondo.

Zajímavosti Významnou roli pro slávu tohoto obrazu sehrála i jeho loupež z Louvru roku Skutečný zloděj Vincenzo Perugia ji dostal až do Florencie, kde ho nabídl ke koupi antikváři Alfrédu Gerimu. Byl však při prodeji zatčen, a tak se obraz vrátil zpět do Paříže, kde byl roku 1913 slavnostně vrácen do Louvru. Významnou roli pro slávu tohoto obrazu sehrála i jeho loupež z Louvru roku Skutečný zloděj Vincenzo Perugia ji dostal až do Florencie, kde ho nabídl ke koupi antikváři Alfrédu Gerimu. Byl však při prodeji zatčen, a tak se obraz vrátil zpět do Paříže, kde byl roku 1913 slavnostně vrácen do Louvru. Mona Lisa má nad hlavou zelený vertikální proužek. Deska – topolové dřevo – prasklo. Podklad i barva se vydrolily; neexistuje technologie, která by původní barevný charakter díla nahradila v otázce pigmentů, ze kterých je barva, pojidla, či techniky. Mona Lisa má nad hlavou zelený vertikální proužek. Deska – topolové dřevo – prasklo. Podklad i barva se vydrolily; neexistuje technologie, která by původní barevný charakter díla nahradila v otázce pigmentů, ze kterých je barva, pojidla, či techniky. V roce 2006 se objevila další z teorií objasňující „tajemný úsměv“ Mony Lisy. Kanadští vědci došli k závěru, že úsměv patří ženě po porodu. Důvodem je nalezení stopy původní malby na obraze, kde má Mona Lisa přes tvář tenký šátek, který nosívaly florentské ženy před a krátce po porodu. V roce 2006 se objevila další z teorií objasňující „tajemný úsměv“ Mony Lisy. Kanadští vědci došli k závěru, že úsměv patří ženě po porodu. Důvodem je nalezení stopy původní malby na obraze, kde má Mona Lisa přes tvář tenký šátek, který nosívaly florentské ženy před a krátce po porodu. Z obrazu prý byla kdysi odříznuta dvojice sloupů terasy, které původně postavu rámovaly. Z obrazu prý byla kdysi odříznuta dvojice sloupů terasy, které původně postavu rámovaly. Krajina za Monou Lisou je fantaskní; horizonty z levé a pravé strany jsou na výrazně rozdílné úrovni a je fyzicky nemožné, aby se za zády Mony Lisy mohly spojit. Krajina za Monou Lisou je fantaskní; horizonty z levé a pravé strany jsou na výrazně rozdílné úrovni a je fyzicky nemožné, aby se za zády Mony Lisy mohly spojit.

Naše překreslená Mona Lisa

Mona Lisa je překreslena v programu malování. Mona Lisa je překreslena v programu malování.

Vytvořili : Hana Nováková Martina Polášková Martina Polášková Tomáš Urbásek Tomáš Urbásek Gymnázium a SPŠEI Frenštát p. R. I.B