V září byl publikován report za období 2015-16, relevantní je rovněž loňský report za období 2014-15 (WEF 2014) a report za srovnávací období.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Prezentace: Tomáš Orálek Marek Smital.  Vlastnosti navigací porovnáme na vybraných příkladech:  TomTom  Dynavix  Garmin  Mio.
Evropské vlajky 5. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
EU.
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Členění států A/ podle územního uspořádání B/ podle státního zřízení C/ podle způsobů řízení jejich hospodářství D/ podle míry samostatnosti.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
EVROPSKá UNIE.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Evropa – úvod do učiva.
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Mezivládní organizace – jediná úroveň
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
Členské státy a jejich hlavní města
Petr Machala. * podstatný - hospodářský růst = růst HDP * je to celková peněžní hodnota toku statků a služeb vytvořená za 1 rok * v mezinárodním srovnání.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Evropská Unie Státy EU –průměrné teploty a srážky v hlavních městech.
Státy Evropské Unie a podnebí jejich hlavních měst
EVROPSKÁ UNIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Měření sociálního vyloučení a empirické poznatky
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Ekonomika pivovarského průmyslu
Hospodářská pozice EU, USA a Japonska ve světové ekonomice (2001) UkazatelEUUSAJaponskoSvět Teritorium (tis.km2) % světového ukazatele % plochy EU 3 973(3247)
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
STŘEDNÍ EVROPA EO – OP VK – III/2 ICT DUM 5
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Migrace obyvatelstva Migrace = pohyb, stěhování (emigrace, imigrace, reemigrace)
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO Datum ověření ve výuce: Téma: Evropská unie Tématický okruh: Nadnárodní společenství Vzdělávací.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Zpráva o globální konkurenceschopnosti Doc. Ing. Josef Taušer, Ph.D.
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
„Index vnímání korupce 2016“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
MEZINÁRODNÍ DAŇOVÁ KANCELÁŘ
Transkript prezentace:

V září byl publikován report za období , relevantní je rovněž loňský report za období (WEF 2014) a report za srovnávací období (WEF 2008). Česká republika se posunula o 6 míst vzhůru a umístila se jako 31. nejkonkurenceschopnější ekonomika světa, což je pořadí mezi Estonskem a Thajskem. Žebříčku kralují ekonomiky vně Evropské unie, konkrétně sousední Švýcarsko, Singapur a USA. Evropské členské státy, které se umístily před ČR, jsou tyto (od nejvýše umístěných): Německo, Nizozemsko, Finsko, Švédsko, Spojené království, Dánsko, Belgie, Lucembursko, Francie, Rakousko, Irsko a zmíněné Estonsko (jediná „nová“ země EU). 15 zbývajících členských států se umístilo až za Českou republikou, včetně všech států Visegrádské čtyřky (V4; Polsko skončilo 41., Maďarsko 63., Slovensko 67.).

Česká republika jako ekonomika tažená inovacemi paradoxně selhává právě v kategoriích, jimž je pro ni stanovena nejvyšší váha – zejména v inovacích a ve vyspělosti podnikatelského prostředí. Tato informace vypovídá o tom, že česká ekonomika je stále závislá spíše na efektivitě a nízkých nákladech výroby (zejména cena práce), zatímco její inovační potenciál naplněn není.

Tempo růstu nákladů vynakládaných českými zaměstnavateli na pracovní sílu převyšovalo v letech tempo růstu hrubého domácího produktu. V České republice rostou jednotkové náklady práce rychleji než produktivita práce. Náklady na pracovní sílu rostly v České republice rychleji než produktivita práce i během poslední ekonomické krize. Ekonomické subjekty tak nedisponovaly v tomto období potřebnou volností z hlediska úpravy úrovně odměňování směrem dolů. V České republice rostly rychleji průměrné náhrady zaměstnancům než produktivita práce. Rozdíl v průměrných ročních tempech růstu produktivity práce a průměrných náhrad zaměstnancům činil 0,4 p.b. v neprospěch produktivity práce a byl nejvyšší v rámci zemí střední Evropy.