Kultura ve starověkém Římě Náboženství O polyteisté O některé bohy přejali od Etrusků, Řeků O s rozšiřováním území i přejímání bohů egyptských, maloasijských…

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UMĚNÍ ŘÍMA.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Sluneční soustava Slunce
I. Z mýtů zrozená 1. Počátky slovesného umění 2. Literatura starověkého Orientu 3. Literatura starověkého Řecka 4. Latinská římská literatura 5. Literární.
Dějiny autor. Marek Stádník Základní škola náměstí bratří Jandusů Třída 6.A. Hlavní menu Hlavní menu.
Homérské Řecko Název Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
DUM - Digitální Učební Materiál
BOHOVÉ OLYMPU dějepis.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Řečtí bohové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Sluneční soustava – 5. ročník
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Řecké náboženství.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. července 2012
Římská vzdělanost a kultura
Vojenští císaři Legie si samy provolávaly a sesazovaly císaře! – za 50 let tohoto období bylo 28 oficiálně uznaných císařů (+ další vzdorocísaři) - pouze.
Maxim Pedret Rád si čtu,kreslím a baví mě počítačové hry Začít kvíz
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
ZŠ JUDr.Josefa Mareše a MŠ, Znojmo Mgr.Miloslav Hubatka
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Kultura Říma Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Kolektiv autorů: DĚJEPIS – PRAVĚK, STAROVĚK. Nová škola Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk a starověk.
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Listopad 2013.
ŘEČTÍ BOHOVÉ.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
PhDr. Jana Žáková. Velký počet, hlavní – 12 Sídlo – hora OLYMP Vlastnosti – vzhled jako lidé Lidské vlastnosti dobré i špatné Nadpřirozené – nesmrtelnost,
Etruskové a založení Říma
Římská kultura Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o římské kultuře.
Řečtí bohové a bohyně 6. ročník.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Antická literatura: Římská literatura Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Hrádková Název : VY_32_INOVACE_18_Starověký.
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Č í slo materi á lu VY_32_INOVACE_DE15 N á zev š koly C í rkevn í středn í odborn á š.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: Třída: 5.A GVM.
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: starověká Itálie, přírodní podmínky, osidlování, Etruskové Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora.
Římské báje Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.6.Spc.21_Recti_a_rimsti_bohove
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Starověký Řím Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Komsová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověké Řecko – Kultura a literatura.
Starověký Řím – Římská kultura a umění DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace
Kultura STAROVĚKÉHO ŘÍMA
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Starověká literatura.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
Autor: Mgr. Gabriela Hagarová
Starověký Řím - počátky
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověký Řím – Počátky města TÉMATICKÝ.
Starověký Řím - počátky
STAROVĚKÁ EVROPSKÁ LITERATURA (ANTICKÁ)
Transkript prezentace:

Kultura ve starověkém Římě

Náboženství O polyteisté O některé bohy přejali od Etrusků, Řeků O s rozšiřováním území i přejímání bohů egyptských, maloasijských… O od Řeků přejali také mnoho bájí

Římští bohové O Jupiter – vládce bohů O Juno – Jupiterova manželka O Minerva – bohyně moudrosti O Mars – bůh války O Venuše – bohyně lásky O Amor – Venušin syn O Diana – bohyně lovu O Apollo – Dianin bratr O Vulkán - božský kovář O Merkur – posel bohů O Neptun – bůh moře O Ceres – bohyně úrody O Pluto – bůh podsvětí

Neevropští bohové O Kybele – bohyně plodnosti – uctívaná původně v Malé Asii O Isis – egyptská bohyně Eset manželka Usira (boha plodnosti a úrody)

Kapitolská trojice O Jupiter, Minerva a Juno – trojice bohů, kteří měli již od doby Etrusků chrám na Kapitolu (pahorek v Římě)

Jazyk O latina – jazyk Římanů O z latiny románské jazyky O latina ovlivnila i slovní zásobu jazyků germánských O mnoho slov v češtině také latinského původu: škola, kalhoty, křída… O literatura, laboratoř, plus… O jazyk vzdělanců

Písmo O Římané ho převzali od Etrusků, ti od Řeků O latinka O číslice

Literatura O zdokonalili literární druhy, které převzali od Řeků O eposy O lyrické verše O tragédie O komedie

Spisovatelé O BÁSNÍCI O Vergilius O Ovidius O Horatius O HISTORIKOVÉ O Tacitus O Livius O Sallustius O Caesar

O FILOZOFOVÉ O Lucretius O Cicero O ŘEČNICTVÍ O Caesar O Cicero

Divadlo O TRAGÉDIE O řecké mytologické příběhy O KOMEDIE O i římské náměty O Terentius O Plautus

Kultura ve starověkém Římě O NÁBOŽENSTVÍ O polyteisté O většinu bohů převzali od Řeků O JAZYK O latina O PÍSMO O latinka, římské číslice O LITERATURA O poezie, divadlo, filozofie, řečnictví

O ptian/isis.html ptian/isis.html O O IIcast-Tri-nadherna-namesti.html IIcast-Tri-nadherna-namesti.html O pismo/ pismo/ O pexeso_rimske_cislice.htm pexeso_rimske_cislice.htm O cifernik-rimske-cislice-22cm-1ks.html cifernik-rimske-cislice-22cm-1ks.html O V. Válková: Dějepis 6, Pravěk a starověk, SPN Praha 2006