VÝKLAD Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Umíš vypravovat, charakterizovat, popisovat, zapisovat a uvažovat?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Advertisements

Lomené výrazy – sčítání a odčítání lomených výrazů
STYL ODBORNÝCH PUBLIKACÍ, ODBORNÝCH ČASOPISŮ A UČEBNIC
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Free Powerpoint Templates Page 1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastČeský jazyk.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Odborný styl Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znájí a umí využívat Newtonovy zákony.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.19 Anotace: Prezentace je zaměřena na administrativní styl a útvar životopisu, vysvětluje jeho hlavní znaky a funkci. Obsahuje.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Gramatika Tvoření slov II
PŘIVLASTŇOVACÍ ZÁJMENO MY, YOUR ANOTACE Šablona:ICT AJ přivlastňovací zájmena MY, YOUR Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Vypravování Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
JAZYKOVĚDA JAZYKOVÉ PŘÍRUČKY
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.34 Téma: Teplo Číslo.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
63.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor píseň
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici oznámení a zprávy, jejich hlavní znaky a funkci. Ke každému slohovému útvaru.
odborný styl a jeho charakteristika
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
Š ABLONA : ICT ČJ Č ÍSLOVKY 5.R. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0118 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Test pro 9.ročník Autorem materiálu, pokud není uvdeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením střídavého proudu Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí změřit střídavé veličiny.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová ÚVAHA BÝT, ČI NEBÝT? MYSLÍM, TEDY JSEM. VRÁNA K VRÁNĚ SEDÁ?
Funkční styly I. Styl prostěsdělovací - výměna informací neodborného rázu, funkce neodborně zpravovací a) mluvené úvary: představování, omluva, blahopřání,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co mají tyto věci společného?
KAREL JAROMÍR ERBEN - KYTICE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Na topole nad jezerem Seděl vodník podvečerem:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová DENÍK MYŠLENKY.POCITY.SOUKROMÍ. PLYNUTÍ ČASU.
REALISMUS a NATURALISMUS Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová PRAVDIVOST?VĚROHODNOST?POZNÁNÍ?NEVYHNUTELNOST?OSUDOVOST?
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI. 03 VÝTAH (Teorie). VÝKLAD.
RYTÍŘSKÁ EPIKA – ANGLIE Jaká je tvá představa o rytíři? Jaké vlastnosti jsou rytíři připisovány? Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová ROMANETO TAJUPLNOST ZÁHADA NAPĚTÍ.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 18 – Výrazy a operace s mnohočleny – teorie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MAPA PŘÍBĚHU KDO ? KDE ? JAK ? KDY ? PROČ ? S KÝM ? CO ? KAM ?
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Odpověď na tyto otázky nalezneš v jazykových příručkách.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
1. Co mají společného násobky těchto čísel?
1. Najdi násobky čísel 4 a Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura
Jazykověda a její disciplíny
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
EDGAR ALLAN POE ROMANTIK. PROZAIK A BÁSNÍK. LITERÁRNÍ TEORETIK.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Dalimilova kronika Jak se píše kronika? Fakta X mýty?
1. Svět kolem nás je tvořen tělesy a látkami
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
Co se všechno naučíme??? Sčítání buněk SČÍTÁNÍ BUNĚK Funkce SUMA
JAK SE RODÍ POČASÍ.
Digitální učební materiál
Logický výraz VY_32_INOVACE_08_153
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Významové vztahy mezi slovy - synonyma, antonyma, homonyma
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Funkční styl odborný.
Transkript prezentace:

VÝKLAD Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Umíš vypravovat, charakterizovat, popisovat, zapisovat a uvažovat? Zkusme tedy vykládat.

1. Charakteristiku postavy můžeme dělit na: 2.Ustálené slovní spojení, např. kyselina sírová: 3. Slovo vzniklé spojením dvou slov (automobil, hluchoněmý atd.): 4. Mluva členů zájmových skupin (fočus, pacoš atd.): 5. Nově utvořené slovo nebo slovo přejaté z cizího jazyka: 6. Slovo podobného nebo stejného významu: 7. Slovo opačného významu (teplo X zima): Co už víme… Co už víme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

Co se naučíme… Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk příčinné vztahy dodatečné informace, vysvětlivky, odkazy objektivita konstatování, vysvětlování, vyvozování kombinace s popisem a úvahou vědecké studie, přednáška, text učebnice, články atd. VÝKLADOVÝ SLOHOVÝ POSTUP Základní rysy výkladového postupu:

Co se naučíme… Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  Při výkladu vycházíme z určitých poznatků (pokusy, studium).  Tyto poznatky porovnáváme, hledáme mezi nimi vztahy a souvislosti a snažíme se dojít k zobecnění, zákonitostem nebo pravidelnostem. VÝKLAD:  věcný, přesný a přehledně členěný – odstavec – závorky – typ písma,  obsahuje mnoho abstraktních výrazů (předpoklad, komplex, aspekt) a předložek (v důsledku, z hlediska, vzhledem),  složitá větná stavba, často je použit trpný rod,  popularizační výkladové texty (jednodušší a méně náročný, maximální názornost a srozumitelnost.

Práce s textem… Práce s textem… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  Přečti si úryvek z výkladu. Pokus se připravit vlastní výklad na libovolné téma. INOVACE_CJ8_VYKLAD_PRILOHA.docx

Něco navíc… Něco navíc… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Víš, o čem je řeč? _____________ je letecký sport podléhající zákonům o civilním letectví. K plachtění vzduchem se používá _____________křídlo - padákový kluzák, který spadá do kategorie sportovních létajících zařízení pod správou LAA ČR. Startuje se z kopce rozběhem nebo z roviny pomocí vlečného zařízení. Zkušený pilot může plachtit díky využití stoupavých vzdušných proudů. Stoupavé proudy mohou být "mechanické", když se proud vzduchu zdvihá o terénní překážku (svahování), nebo termické, když vzduch ohřátý od zemského povrchu stoupá vzhůru (termika).

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Can you make a few sentences using the verbs below? EXPLAIN DESCRIBE SHOWPROVE DEMONSTRATE

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba… Pokus se o výklad „výkladu“. Doplň chybějící informace  Pokus se o výklad „výkladu“. Doplň chybějící informace: VÝKLAD srozumitelnost

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zdroje… HOFFMANNOVÁ, Jana, HOFFMANN, Bohuslav. Český jazyk. Literatura a komunikace. 1. vyd. Praha: SPL – PRÁCE, ISBN , str NOVOTNÝ, Jiří a kol. Mluvnice češtiny pro střední školy. 1. vyd. Praha: FORTUNA, ISBN , str. 150.