Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M-1-002 Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Jan Lamacz, sexta A Zlato (Au).
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Technické využití elektrolýzy.
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
11. skupina.
KOVY - 4/5 všech prvků výskyt: ryzí (Au, Ag, Cu, Pt)
RISK Minerály.
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Chrom
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
KOVY.
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Technicky významné kovy
nejdůležitější minerály
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
Kontrolní práce č. 6 ST – 1SD
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Ondra Kutílek , Štěpán Pém
Zlato a stříbro.
Radovan Hanslík, sexta A. Vlastnosti:  kovový prvek, ušlechtilý, bílé barvy  vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost  má dobrou kujnost a.
KDO JSEM?....  jsem chemický prvek středního rodu  moje protonové číslo je 79, oxidační číslo mám 3,1, moje elektronegativita je 1,4 a moje hmotnostní.
Chrom.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
VYPRACOVALY: LUCIE KUBÍKOVÁ, DENISA PROCHÁZKOVÁ, SEXTA A
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Hliník Mgr. Jitka Vojáčková.
SE ZVLÁŠTNÍMI VLASTNOSTMI
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ch_021_Koroze Ch_021_Chemické reakce_Koroze Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
ELEKTROTECHNOLOGIE ODPOROVÉ MATERIÁLY.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Rozdělení ocelí a litin.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Kovové slitiny a pájky.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti izolantů a dielektrik.
Materiály a technologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Materiály a technologie
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Materiály a technologie
Chrom.
Materiály a technologie
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Materiály a technologie
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Materiály a technologie
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Materiály a technologie
Autor: Mgr. M. Vejražková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
Povrchové úpravy.
VY_52_INOVACE_12 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová ŽELEZO.
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin

Kovy a jejich slitiny mají různé vlastnosti, které jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou. Pro kovy je typický malý počet volných elektronů tj. do TŘÍ.

Počet elektronů v poslední vrstvě Tabulka

Typické vlastnosti kovů : * jsou lesklé * elektricky a tepelně vodivé * kujné * tvárné

Významná vlastnost kovů je možnost tvořit SLITINY, což je směs dvou a více kovů, případně nekovů. Obvykle slitiny mají lepší vlastnosti než čisté kovy.

Některé kovy mají dobrou odolnost proti korozi.Tato odolnost je způsobena: + stálosti kovu tzn., že kov nereaguje se vzdušným kyslíkem např. zlato, platina +na povrchu kovu se vytvoří vrstva oxidů, která brání další oxidaci tzn.korozi např. hliník, zinek, měď

Kovy, které nejsou odolné proti korozi se chrání: = nanášením kovových nebo nekovových povlaků = kovové povlaky jsou vytvořeny : - chromováním - poměďováním - zinkováním - kadmiováním - apod.

Nekovové povlaky tvoří vrstvu barvy, laku nebo plastu. V přírodě se kovy vyskytují jako: - čisté, ryzí např. zlato,stříbro, platina - vázané ve sloučeninách – v rudách nebo minerálech např. galenit, korund, hematit

Výrobou kovů se zabývá věda, která se nazývá METALURGIE. Mezi způsoby, kterými se získávají kovy z rud, patří: - hutnický způsob – redukčním činidlem je uhlík - elektrolýzou - aluminotermickou redukcí – redukčním činidlem je hliník

Literatura: Materiály a technologie (J. Dlouhý – V. Arendáš) Eletrotechnické materiály (M.Ižo, F.Tököly) Elektrotechnologie (Šavel Josef)